Следва

Страстен петък

Истории от живота: Eкстраваганцата, блясъкът и трагедията на Джани Версаче

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на легендарния дизайнер...

All fashion преди 6 години

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на легендарния дизайнер, 15-ти юли, си припомняме за него като усмихнатия иноватор със сребърни коси и съвършен стил, превърнал се в символ на италианската мода в световен мащаб.



"Модата дойде при мен. Не се налагаше дори да помръдна."
Джани е роден на 2 декември 1946 в неголямото градче на върха на ботуша Реджо Калабрия. От съвсем ранна възраст започва да разбира магията на дизайна и способността на дрехите да преобразяват, благодарение на майка си - също дизайнер. Професията на майка му е главното вдъхновение за кариерата на отличителния моделиер.



В семейството си той винаги е бил медиатор между по-малката си огнена и своеволна сестра Донатела и по-големия си праволинеен и стриктен брат - Санто. Това продължава и когато модната къща Versace е вече факт и тримата работят рамо до рамо за развитието ѝ.



Много дизайнери "променят" модата - малко по-изкривен шев тук, малко по-различен силует там, някой друг взет "назаем" модел, но Джани Версаче променя разбирането и значението на модата. Не по този престорен начин, а истински оставя своя отпечатък на модния подиум; отпечатък толкова ярък, че не избледнява и до днес. Иновативният италианец поставя модата в центъра на "слънчевата система" от знаменитости и дрехите в центъра на разбиранията за поп култура.



Това, което Джани прави е да пренапише правилата за това как приемаме, възпроизвеждаме и говорим за модата...



От самото начало Версаче оспорва снобарството - неговите творения не се подчиняват на никакви традицията. Винаги има в повече принт, в повече яркост, в повече цвят, в повече блясък, в повече голота, в повече сурова сексуалност... Но с магията и таланта на Джани това "в повече" се превръща в точното количество дивотия, от която имаме нужда. Моделите му са амбициозни и различни по цвят, конструкция и материя. Палитрата му наподобява витрина на южноиталианска джелатерия, поднесена с много вкус и елеганс, а формите - подчертано ласкаещи женските форми.



След смъртта му, модната къща остава под дизайнерската опека на платиненорусата италианска дива Донатела Версаче. По-малката сестра на Джани допринася със своя собствен стил, но никога не изневерява на наследството от брат си - Версаче означава секс, означава забавления и означава да бъдеш център на всичко случващо се.





Благодарение на близките отношения на знаменитостите с италианската къща, Versace се превръща в синоним на бляскавост, а в музикалната индустрия става любима рима. За една истинска Versace жена, не съществува друго, освен жестоко високи обувки, а подготовката за червения килим е ежедневие. Сред знаменитостите, фенове на екстравагантните модели на Донатела и Джани са Елтън Джон, Принцеса Даяна, Лиз Хърли, Кортни Лав, Канйе Уест и много други.



Джани дава началото и на ерата на Супермоделите на модната сцена. Дрехите на Версаче оживяват върху телата на Наоми, Кристи, Синди, Линда и Клаудия. Най-емблематичнният момент от аферата на Версаче и супермоделите е зашеметяващото ревю, в което красавиците дефилират и пеят Freedom на Джордж Майкъл.



Освен креативен гений, Джани е изключително мил, всеотдаен и грижовен. Любимият му човек на целия свят (негови думи) е дъщерята на Донатела - Алегра. Племенницата му наследява 50% от модната къща и колекцията му от произведения на изкуството.



В ранните часове на 15 юли 1997 Джани излиза, за да купи вестници и да направи сутрешната си разходка, преди да се прибере при дългогодишния си приятел Антониo във вилата им в Маями. На стълбите на къщата си Версаче е застрелян от серийния убиец и върл хомофоб - Андрю Кънанън. Великият творец си отива за минути, след като куршуми пробиват тялото му. Всички са съкрушени. Убиецът е заловен по-късно, а за детайлите около страховитото убийството се прави документална поредица, която ще бъде на екран догодина.

Изключително жестоката му смърт оставя опустошителна болка в сърцата на семейството му, колегите и приятелите. Ролята му в живота на всички е толкова голяма, че нищо не е в състояние да я запълни. Липсата му довежда до временен колапс на всичко и всички, до което се е докосвал вълшебната му същност.



Джани, като един истински артист, продължава да живее чрез изкуството си и в сърцата на всички, имали възможността да го познават.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.