Следва

Ето и кой спечели третия ваучер на стойност 100лв. от играта ни със Sasa Asian Pub!

СПОРТЪТ ДНЕС: какво е НОВОТО? В движението, облеклото, възстановяването

Както всяка сфера и спортът търпи изменения, издигат се и се разрушават митове...

All About Life преди 6 години

Както всяка сфера и спортът търпи изменения, издигат се и се разрушават митове, появяват се нови дейности, впрягат се ресурси за подобрение на облеклото и възстановяването. Като фенове на здравословния начин на живот и почти фитнесзависими, търсим най-новите открития и тенденции в областта на спорта.

Основните промени в движението са: по-малко време за тренировки, повече тежести вместо кардио, по-бавни движения. За някои може да звучи еретично, но за специалисти и ентусиастите, следващи съветите им, това си е една революционна промяна, която извежда спорта на нови ниво. Заедно с това обаче, тежестите си остават на мода и стават все по-големи…

Със или без тежести?
Тренировките с тежестта на тялото са удобни, лесни за научаване и могат да се изпълняват почти навсякъде с нужните адаптации за нивото на трудност, напомнят ни колеги от сайта Health.com. Клекове, напади, лицеви опори, упражнения за ръце – знаем, че те могат да направят чудеса. Е, за по-силните духом и телом, ние, макар и аматьори, бихме препоръчали щангички като допълнение.



Друго си е като ти се изкриви фейса от напрежение по време на тренировка. Освен това, вдигането на тежести е особено полезно за засилването на метаболизма и е бум днес. С персонален фитнес треньор или в група на боди пъмп и крос фит, вдигането на тежести е също толкова популярно днес, колкото и тренировките с тежестта на тялото. Според изследвания, вдигането на тежести трябва да се увеличава пропорционално с възрастта и в това няма нищо страшно – напротив, тежестите спомагат за по-здрав организъм.



HIITs are HIT
Високо интензивните тренировки от няколко интервала (High Intensity Interval Trainings) са хит за сезона, ние ги открихме още преди две години, а те са си били някъде там още преди това. Това, с което са полезни те, е че съчетават сравнително кратки периоди от интензивно натоварване с почивка от около 1/3 или половината от времето за натоварване. Този вид упражнения държи тялото нащрек и засилва метаболизма в максимална степен. Освен това, цялата тренировка трае около 20 минути, което е добра новина за свръхзаетите хора. По-малкото време тренировки осигурява по-ниски нива на кортизол в организма, което от своя страна намалява риска от възпаления.



Днес фокусът е да се работи умно, а не дълго, което всъщност е успешна тактика и в другите ни дейности. Браво на хората, популяризирали HIIT тренировките! Можем да ги правим 3-4 пъти в седмицата, а през другите дни да се разхождаме или да правим активен стречинг.



Ходене

Класика, която се завръща с пълна сила като медитативна и същевременно фитнес дейност. Ходенето освобождава ума и бързо повдига настроението и чувството за well-being, или да го кажем на нашия език – благосъстояние. В съответствие с мотото на смарт тенденциите в спорта днес – по-умно, не повече – ходенето се предпочита пред бягянето като дейност, която е ефективна както за хората, които имат нужда да свалят доста килограми, така и за тези, които се нуждаят от дълбока анти-стрес процедура или имат травми.



Каквото и да си говорим, при тичането се появяват желание за победа, състезателни пориви и повече опасности от травми. Ходенето е благо и безобидно занимание, освен това може да се практикува с гадже, приятел, куче и да увеличи удоволствието от разходката.

Спане?
Ами, не бихме го нарекли тренировка, но ето, че английските David Lloyd фитнес клубове обявиха тази година и класове по спане! Идеята им е да помогнат на забързания модерен човек да се концентрира и да отдели специално внимание на тази жизнено важна дейност, без която не можем да функционираме пълноценно. Класовете под името naperciseнеологизъм на базата на английските думи nap (дрямка) и exercise (упражнение) – са предназначени предимно за изтощени майки и татковци, които имат нужда от време за спане, но ние прогнозираме, че в бъдеще наперсайз ще има резон за много повече хора.



Дори да не стане много популярен по фитнес клубовете, то поне някои негови вариации като спане у приятели или на работата преди или след деня, ще се разпространят сред градското изтощено население. А ние споделяме този феномен, за да подчертаем важното значение, което сънят оказва на здравето и физическите ни способности. Така че, моля, не се чувствайте виновни, ако понякога заменяте бъхтането във фитнеса с един час повече сън.

Облекло и други аксесоари
Високите технологии в производството на облекло и аксесоари за спорт за истинска благодат. Мобилни приложения и фитнес гривни ни снабдяват с информация за състоянието на организма ни и ни държат мотивирани да подобряваме собствените си малки и големи рекорди. А при облеклото производителите вече се развихрят и в аспекта мода, заедно с критерия за вентилация и лекота. Стела Макартни и ADIDAS вече си работят в тандем и правят чудесни дрехи, което допълнително ни стимулира да отидем в залата.



Възстановяване
Днес са модерни топлите инфрачервени сауни и криотерапията. Топлите инфрачервени сауни намаляват напрежението в мускулите и подобряват настроението.



Студените крио сауни възстановяват травми и изкълчвния и спомагат бързото възстановяване от счупвания
, поддържайки оптимална форма на спортиста. Тези обаче не са задължителни за хора, които не са професионални спортисти.



Разбира се, можем да се насладим на положителния им ефект, особено когато са включени в някой фитнес пакет, от който можем да се възползваме. Ден почивка на три-четири дни тренировки е напълно достатъчно за хора, които нямат проблеми с травми и възпаления.

Не забравяйте все пак, че мотото ни е Действай умно.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 3 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 3 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.