Следва

Love to quote: Спрете да ни сваляте така, гларусчета!

Срещите, социалните мрежи и любовта…някъде по средата

Ех, ако и любовните житейски уроци бяха така черно-бели!...

All About Life преди 6 години

Уважавай по-възрастните, не си слагай лактите на масата, отстъпвай място в автобуса на тези, които повече се нуждаят от него… Ех, ако и любовните житейски уроци бяха така черно-бели!

В любовта, срещите, отношенията между хората няма общоприети истини и, честно казано, така трябва да бъде. Това е доказателството за полярните възгледи на хората за света и живота. Затова в тази статия няма да откриеш „тайната рецепта“ за перфектната среща, нито пък „пряк път“ към любовта на живота ти.

Живеем в интересен исторически период, в който технологиите са се превърнали в жизненоважни спътници на ежедневието ни. Но дали това са само помощници на забързания човек на XXI в., или напротив – най-големите ни врагове, отдалечаващи ни все повече от това, което искаме – решаваме ние, стига да съзнаваме какви биха могли да бъдат последиците.

Какво имаме предвид? В днешно време общуването е станало почти невъзможно, без да използваме социалните мрежи Facebook, Instagram, Twitter и т.н., а ако някой не притежава приложения като Tinder или Hot Or Not е считан за пещерняк.

Доколко е пълноценно общуването чрез подобни „джаджи“ и какви са рисковете и възможните недоразумения, които могат да се получат?

По-надолу ще споделим няколко прости факта, уроци и поуки по темата, които могат поне отчасти да ти спестят „болежките“ в днешните отношения.

Получихме ги от първо лице: момичетата, които ходят по срещи в ерата на социалните мрежи.

Не приемай нищо твърде лично



Вероятно си спомняш онзи епизод от „Сексът и градът“, в който Кари бе зарязана с хвърчаща бележка… Това не е просто фикция! Не е хубаво да генерализираме, но голяма част от мъжката популация предпочита да си спести драмата и да излязе безболезнено от ситуацията (било то връзка, или просто спор) – ако е възможно дори без каквито и да било обяснения.

Сегашната ситуация им дава голямо удобство – имейл, съобщение във Facebook, SMS… Бягството от проблемите е налице. Но ти наистина не трябва да го приемаш лично. Та нали той е страхливецът, на когото не му стиска да ти каже нещата в очите?!

Като споменахме фикцията…



Интернет пространството дава възможност на хората да бъдат не това, което всъщност са. Голям брой мъже и жени не могат да преодолеят своите комплекси и недостатъци в реалния живот, но го правят без проблем във виртуалния. Това, разбира се, е проблем: В интернет той се представя като висок, чаровен и с хубава професия, а на срещата се запознаваш с мъж с говорен дефект, който те кара да съжаляваш, че си сложила токчета и който все още „търси страстта на живота си“…докато живее при майка си.

Отнемане на субективността



Абстрактната представа за някого е двустранна – както ти рисуваш в главата си перфектния мъж, така и кореспондентът ти може да го прави. Нереалистичните ви представи един за друг в социалните мрежи ви превръщат по-скоро в чаши, в които всеки може да си сипе каквото му се пие.

Светът е твърде малък



Тази крилата фраза сега е по-вярна от всякога. Интернет е част от глобализирането на света – границите на пространството и времето са преодолени с лека ръка. Няма значение къде си и на колко време път живееш – социалните мрежи ви свързват мигновено.

А приложения като Tinder дори ти казват кой в момента е близо до теб – в този район и този град.
Ето ти и една реална история: Младо момиче, наясно с топ апликациите в момента, открива интересно момче именно в Tinder. Момчето пътува през лятото и ще остане в нейния град само за известно време, а тя решава да изживее просто една лятна тръпка. Когато всичко приключва, се оказва, че въпросният младеж всъщност е задявал в Tinder и близка приятелка на нашето момиче. Светът е малък ли?! Е, не чак толкова, колкото личността на подобни мъже. Поуката от ситуацията е, че ако той използва подобни апликации, за да се запознава с момичета, вероятно го прави непрекъснато и едва ли си единствената, с която се пробва. Да, признаваме, че може една красива случайност да те събере с чудесен човек, с помощта на интернет екстрите, но не забравяй, че това е много малко вероятно…

Ами пълноценното общуване?



Връщаме се там, откъдето започнахме. Социалните мрежи и интернет трябва да бъдат само помощници в общуването, не заместители. Нищо не може да замени живия контакт и интеракцията с друг човек. Няма нищо лошо връзката ти да е започнала виртуално. Но тя не може да остане там. Ако не я прехвърлиш в реалността, то ти нямаш реална връзка, а гореизброените проблеми ще се превърнат в неоспорим факт. Не казваме и, че не е възможно да откриеш любовта „без да искаш“ във Facebook. Но никога няма как да знаеш дали някой те харесва истински, ако не е контактувал с теб истински. Затова, ако в момента проявяваш интерес към някого, влюбена си и още събираш смелост да се срещаш с този човек, най-добре действай. Споделените моменти между хората не са споделените постове на стената. Още ли си тук?

More All About Life