Следва

Четиво в четвъртък: "Любимата формула на Професора" от Йоко Огава

15 години без Катя Паскалева: Актрисата картина!

Странница, скитница, актриса или жена с тайни? Катя Паскалева e една от енигмите...

Events преди 6 години

Странница, скитница, актриса или жена с тайни? Катя Паскалева e една от енигмите на българските кино и театър.
Участвала в над 50 български и чужди, тя остава позната именно предимно като Мария, както и с ролите ѝ на Стефка във „Вилна зона” (1975 г.) и на Тана „Матриархат” (1977 г.), а бурният ѝ нрав продължава да буди въображението.

По ирония на съдбата героинята Найме от първия ѝ филм „Краят на песента” е безмълвна, а така приключва и животът на Паскалева – като губи най-ценното за една актриса: гласа си. Въпреки това тя остава в паметта на познати и почитатели като човек, който само с присъствието си размества пластове.
На 23 юли 2017 г. се навършват 15 години от смъртта на актрисата, вдъхновила едни от най-талантливите български художници и музиканти. In memoriam изтъкнатият журналист и продуцент Георги Тошев създава през 2015 г. книгата „Катя Паскалева. Жените в мен”, проследявайки пъзела на един рано прекършен живот и разказвайки историята на Катя по нейния начин – откровено и невероятно цветно; като картина, наситена с много вътрешни конфликти, тайни, но и с много светлина.

На страниците на биографията от Тошев оживяват бурната и изпепеляваща любов между Катя и Георги Божилов-Слона, дълбоката, почти кармична връзка с втория ѝ съпруг Иван Росенов, и тайната ѝ страст – рисуването, на която Катя така и не се отдава изцяло до края си.

Непокорна, дива, интелигентна, самотница, скитница, старица или майка – Паскалева е българската актриса, съчетала в себе си ролята на грандиозна кинозвезда и плаха и нежна душа. Един голям талант, който и до днес представлява картина на Жената, с всичките ѝ малки и големи чудеса.

Докосваме се до спомените за омайна жена и великолепен артист тук! 
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?