Следва

"Живите мъртви" се завръща с 8-ми сезон по FOX!

Четиво в четвъртък: "Любимата формула на Професора" от Йоко Огава

„Любимата формула на Професора“ – покоряващо изящен, топъл и проникновен роман, който ще се запечата в паметта ви...

Books преди 6 години

На 21 юли излиза „Любимата формула на Професора“ – покоряващо изящен, топъл и проникновен роман, който ще се запечата в паметта ви.

Както става ясно от заглавието, героят на „Любимата формула на Професора“ (превод: Маргарита Укегава, 288 стр., цена: 14 лв.) е математик - бивш университетски преподавател, специалист в областта на теорията на числата. В миналото е претърпял тежка автомобилна катастрофа, в резултат на която паметта му трае само 80 минути. Числата са убежището на Професора, чрез тях той общува и дири утеха в изплъзващото се ежедневие. Нещо се променя завинаги, когато в живота на 64-годишния мъж влизат млада домашна помощница – търпелива, почтителна и грижовна, и десетгодишният й син, запален по бейзбола. Оказва се, че математиката може да бъде вълнуваща вселена от магически цифри и формули, наподобяващи строфи на поема, които сближават, сприятеляват, сплотяват, разбулват неподозирани тайни, изплитат здравата нишка на духовна връзка между три поколения.

Японската писателка Йоко Огава има внушителен списък с отличия в биографията си. Още първата й творба от 1988 г. получава награда за дебют. Следват авторитетните „Акутагава“, „Танидзаки“, „Шърли Джаксън“. Произведенията й се издават в цял свят. Романът „Любимата формула на Професора“ е затрогваща история за съпричастност, искрена привързаност и човешка топлота. Само за два месеца са продадени един милион екземпляра, удостоен е с Наградата на японските книгоразпространители и престижното отличие „Йомиури“. Филмовата му адаптация (2006) е дело на японския режисьор Такаши Коидзуми и също се радва на небивал успех.

More Books