Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 24 до 30 юли

Фестивалът НОЩ Пловдив впечатлява с кампания за споделено финансиране на музей!

На 18 юли Фестиалът НОЩ/Пловдив и организаторите му от Фондация „Отворени изкуства“ стартират...

Events преди 6 години

На 18 юли Фестиалът НОЩ/Пловдив и организаторите му от Фондация „Отворени изкуства стартират официална дарителска кампания „Да върнем картините в Музея“ за реставрация на 20 непоказвани досега картини, част от фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив. Кампанията ще се реализира чрез българската платформа за краудфъндинг (групово финансиране) www.platformata.bg и ще продължи до 5 септември, като целта й е да събере минималната необходима сума от 3 800 лева за възстановяването на платната.

Повече за кампанията и начините за дарение можете да намерите тук.

Екипът на НОЩ/Пловдив застава зад инициативата и включва кампанията в официалната програма на тазгодишното издание. Реставрираните картини ще бъдат показани за първи път в специална изложба със свободен вход в рамките на фестивала на 15 септември. Така всички почитатели и посетители на Нощта могат да подкрепят една от емблемите на града – Етнографския музей, и възстановяването на част от уникалната му колекция, като дарят избрана от тях сума чрез онлайн платформата за дарения. В рамките на кампанията екипите на фестивала и РЕМ-Пловдив ще запознаят аудиторията с интересни истории за платната и художниците, както и с повече детайли за майсторството на реставрацията.

За първа година Нощ/Пловдив ще продължи три дни - 15, 16 и 17 септември, и ще побере в програмата си повечето културни институции и локации в града, които ще отворят вратите си безплатно в рамките на Фестивала. По традиция съдържанието през 2017 ще бъде организирано в тематични подпрограми: „Музеи, Галерии, Ателиета“, „Град и Култура”, „Клуб и Музика“, „Публични пространства“ и „Малката Нощ”.

Специален акцент в тазгодишното издание ще бъде юбилейната програма „Отворени изкуства“ и изложбата „ТУК НАВСЯКЪДЕ, с куратор Владия Михайлова, посветена на 10 годишнината на фондация „Отворени изкуства“. Пълната програма на Нощ/Пловдив 2017 ще бъде анонсирана съвсем скоро. Всички посетители ще имат възможност да се информират за културните анонси в официалния блог на Нощта, сайта, специалното приложение и Facebook страницата на проекта.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?