Следва

Fashion Starter: Happy Socks или как се изгражда бизнес империя… за чорапи!

Липса на стил, тайм мениджмънт или работохолизъм: Защо най-големите носят едни и същи дрехи?

Липса на стил, част от тайм мениджмънта или доказателство за работохолизъм?

All fashion преди 6 години

Липса на стил, част от тайм мениджмънта или доказателство за работохолизъм?

Аскетичното отношение към вещите често се приема като отсъствие на стил. Но това е несправедливо: ежедневното униформено облекло може да се определи като премислена част от тайм мениджмънта или като белег за работохолизъм. Ще докажем това с примери на модни дизайнери, специалисти по маркетинг за влияние, писатели и генерални директори.

Джонатан Андерсън

Разгледайте последната колекция на Джонатан Андерсън: в нея има препратка към филма „Стая с изглед” на Джеймс Айвъри, ретроспекция към фотографиите на Винченцо Галди, палта със сребърни сърчица, Converse с блестящи елементи и оригинален стайлинг. А сега вижте как е облечен Джонатан Андерсън обикновено, когато в края на шоуто излиза, за да се поклони на присъстващите. Обичайното облекло за всички сезони на най-най- успешния дизайнер на британската модна сцена – тъмносин пуловер с висока яка Uniglo, сини дънки (най-често Levi’s или A.P.C.) и в зависимост от времето – маратонки Nike или кецове Converse.

Той не може да носи дрехи от своите колекции: отвличат го от работата и му пречат да бъде безпристрастен. Любовта на Андерсън към Converse и Uniglo далеч надхвърля предпочитанията на собствения му гардероб. Дизайнерът вече представи съвместна колекция с Converse, а резултата от сътрудничеството с японски продавачи на дребно ще видим през есента: „Converse и Uniglo са това, към което трябва да се стремим. Те са универсални. Бих желал дрехите на Андерсън да станат също такива”, споделя Джонатан.

Фран Лебовиц

„В днешно време само за мъжете травестити е интересно да са жени. За истинските жени това е просто добър предлог да не играят футбол”, тази крилата фраза на Лебовиц показва и отношението й към облеклото. Стилът на американската писателка и документалистка е точен образец за power dressing. Той изключва всякакъв намек за женственост и включва мъжки дрехи. Формулата на Лебовиц се състои от сако, бели ризи, дънки (или панталони на официални събития) и обувки в мъжки стил. Ризите са само мъжки Hilditch & Key (около 135 фунта стерлинги за чифт), саката – само британския бранд Anderson & Sheppard, дънките – само мъжките Levi’s 501.



Такава униформа намалява времето за шопинг: шитите по индивидуални мерки костюми Лебовиц получава от Лондон, а дънките и ризите може да купи наведнъж за няколко години. Но привързаността към едни и същи брандове има и обратна страна. Преди 20 години производството на любимите ризи на Лебовиц марка Brooks Brothes е прекратено – наложило се да загуби време и сили, за да намери с какво да ги замени. „Ако се готвите да прекратите производството на определена стока, предупредете хората, които я купуват. Кажете: „Предупреждаваме ви, повече няма да произвеждаме тези прекрасни ризи, затова си купете от тях достатъчно за цял живот”, казва писателката.

Кристофър Нолан

„В училище носех униформа: оттогава свикнах да натъпквам всичко в джобовете на сакото. Просто така е по-удобно. Нямам грижа за това какво да облека, просто нося едно и също всеки ден” – казва режисьорът на „Генезис” и „Черният рицар”.



Неговата униформа се състои от сини ризи и костюми; в хладно време към тях прибавя и жилетка. В подхода на Нолан липсват всякакви емоции по отношение на дрехите, но въпреки това прави и компромиси: обува раирани чорапи, които му напомнят за трогателните празнувания на Деня на бащата в голямото семейство на режисьора.

Даян Перне


Макси пола, блуза, жакет, очила, обувки на платформа и воал – и всичко в черен цвят. Модният пионер на онлайн журналистиката и основателка на модния филмов фестивал A Shaded View on Fashion Film носи това облекло от средата на 1980-а вече хикс години. Перне казва, че любимият й цвят е розовият, но „събитията и ситуациите, които хората си спомнят, се запечатват в съзнанието им и се материализират в живота”.



Тъжният, но сексапилен образ на млада вдовица, внушен от филмите на Лукино Висконти и Пиер Паоло Пазолини, винаги е привличал модния блогър. Освен това съвсем неочаквано умира първият й съпруг. „Много смятат, че нося траур, но любовта ми към черния цвят се роди много преди това трагично събитие”, разказва Перне, която обича Dries Van Noten, Haider Ackermann, Comme Des Garcons и младите дизайнери авангардисти. В прическата с воал също няма никаква мистика – тя просто прави жената по-висока, както и обувките на платформа. Символика има само в очилата – те помагат да се поддържа дистанция със събеседника.

София Копола


На червения килим Met Gala и на кинофестивала в Кан ние видяхме актрисата със златиста рокля Marc Jakobs, с официална етно рокля Valentino и с костюми Chanel. Но извън официалните събития Копола се придържа към два комплекта. Първият – комплект за снимачната площадка: по думите й – мъжката риза Charvet и джинсите Acne и помагат да се съсредоточи в работата си.



Вторият вариант за ежедневието – тъмносини дрехи: рокля средна дължина, пуловери с висока яка и чанти. „Приятелят ми се занимава с дизайн на обувки в Louis Vuitton. Той постоянно се шегува с мен „София, може би искаш тези обувки в тъмносьо?” Да, искам. Мемоарите ми трябва да са със заглавие „Ще се получи ли в тъмносиньо?” , споделя актрисата в интервю за Telegraph.

Емили Уайс


Колкото повече решения взимаме за кратък промеждутък от време, толкова повече се уморяваме. Към това правило се придържал Стив Джобс, който носел черно поло от Исея Мияке, дънки Levi’s и маратонки New Balance, към тях се ориентира създателят на Facebook Марк Зукърбърг, гардеробът на когото се състои от аскетични сиви тениски. В списъка на ръководители, които носят едни и същи дрехи всеки ден, може да бъдат включени и президентът на изследователската компания DEKA Дин Кеймен, и изпълнителният директор на Polyvore Джес Ли.



Униформата – това е тайният знак за работохолика. Това доказва създателката на козметичния бранд Glossier Емили Уайс, която има напълно правото да нарича себе си моден специалист по маркетинг за влияние – и при това независимо от факта, че всеки ден тя носи едно и също облекло: маратонки, дънки и топ със светъл цвят. „Никога не експериментирам сутрин с подбора на облеклото, а просто обличам това, което имам, и отивам на работа”, казва Уайс, изградила своята империя за красота с нескъпи и минималистични средства, какъвто е и гардеробът й.

Вера Уанг



Втори по популярност след SEO професията, представителите на която носят едно и също облекло, са модните дизайнери. Дрийс ван Нотен избира тъмни пуловери с високи яки и панталони тип клин от собствената си мъжка колекция, Джорджо Армани – само сини пуловери, панталони и обувки за тенис, Том Форд се облича костюми от собствената марка. Едно и също облекло носят Карл Лагерфелд, Томи Хилфигър и Майкъл Корс. Сред всички тях по-странно изглежда Вера Уанг. Дизайнерката, която изработва булчински рокли със сложен дизайн от Fashion Dream List, сама се облича много по-семпло.



Веруюто на Уанг може да се обясни с концепцията на Андерсън: при работата със сложни материи, текстури и комбинации е важно максимално да се „откъснеш” от тях и да се превърнеш в своего рода спомагателен фон за собствената си работа. Тениските и панталоните на Вера Уанг понякога малко се различават едни от други, но винаги отговарят на две правила – само черен цвят и никакви ръкави.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 20 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.