Следва

Спилбърг: Eдна легенда в киното през погледа на HBO

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 24 до 30 юли

Къде и какво от понеделник до неделя тази седмица...

Events преди 6 години

Книгата:

Свидетелства от първо лице за живота на българските евреи преди, по време на и след Втората световна война са събрани в книга, която няма да остане просто преполовена...! Спомени на 38 български евреи, повечето от които родени преди 1939 г., са събрани в книгатаБългария-Израел. Разкази за две страни и две епохи(ИК „Сиела”) със съставител Даниела Колева.



Паралелен поглед между два свята, позволява по-лесното ориентиране между различните гледни точки на тези хора, родени в една и съща държава, част от една и съща общност, принадлежащи (с малки изключения) на едно и също поколение, но изживели по-голямата част от живота си в различни държави, при това оказали се от двете страни на Желязната завеса.

Книга, която няма да остави никого безучастен, безценно попълнение във всяка библиотека!

Работилницата:

Втората българо-немска преводаческа работилница ViceVersa ще се проведе в Къща за литература от 21 до 27 юли, като деветимата избрани преводачи на художествена литература, освен с неиздадени до момента текстове, ще изненадат и с много приятни емоции и практически занятия!

Работилницата ще включи и публична програма с дискусии, разговори и срещи с български преводачи и писатели. Ментори на работилницата ще бъдат Федя Филкова (България) и Андреас Третнер (Германия), а детайлите тук.



Поредицата:

Впуснете се в изследване на тъмната страна на историята с "Мистериите на кралските убийства". Завладяващата поредица в 6 части разкрива истината зад някои от най-известните нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания.



Жертви и злодеи ще дефилират още веднъж на сцената на историята и увлекателните възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-деви и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Във всеки епизод експерти ще съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи, а първите три не пропускайте на 27 юли, 3 август и на 10 август, от 22:00 по VIASAT HISTORY!


Филмът:

Епичният екшън трилър „Дюнкерк” ще могат да видят зрителите в кино „Люмиер Лидл” от 21 юли (петък). Режисьор на филма е Кристофър Нолан, който вече има зад гърба си изключителни заглавия като: „Черният рицар”, „Генезис”, „Интерстелар”, „Мементо” и „Престиж”, а това е поредното със звездни имена като Кенет Брана, Килиън Мърфи, Марк Райлънс и Том Харди!



Един от големите плюсове на филма е, че вместо военна драма, той превръща историческия момент в завладяващо кино изживяване, представен въздействащо, не толкова чрез мащабни картини и масови сцени, а чрез индивидуалните преживявания на няколко души едновременно – баща и син-цивилни граждани, пилот на изстребител, британски военноморски командир и двама войници, които се опитват да оцелеят и да се приберат у дома. Майсторски заснет, напрегнат и завладяващ, филмът е чисто кино удоволствие във всяка секунда.



Партито:

Пионер в миксирането на електронна музика с класически балкански етно ритми, Кирил Джайковски се завръща в България на 28 юли в компанията на своя бенд и взривоопасната TK Wonder зад микрофона. Движена сякаш от невидими природни стихии, ТК Wonder вкарва невероятна и неподправена енергия в лайв изпълненията, преплитайки взривяващите си рими към психаделичния етно дръм енд бейс на Джайковски.



Специални гости
на най-горещата лятна вечер ще бъдат и българският продуцент Иван Шопов и момичетата с ангелски гласове от фолклорна група Авигея, които ще представят албума Канатица!

Пикантно, горещо, секси и плажно - парти, което не е за изпускане!

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?