Следва

We love: Памела Андерсън за W Magazine

Истории от живота: Мултимилиардерът Илон Мъск

„Колко време е нужно да отделя мъжът на една жена? Десет часа седмично? Колко минимум?” - това гложди Илон Мъск...

Други преди 6 години

„Колко време е нужно да отделя мъжът на една жена? Десет часа седмично? Колко минимум?” - това въпросът, който гложди Илон Мъск...

Мъск е истински герой на Айн Ранд, с чийто роман „Атлас изправя рамене” израстват юпитата на цяла Америка. Той е живото въплъщение на философския обективизъм на Ранд. Юпитата боготворят разума, а не чувствата, рискуват и пият шампанско, но не се напиват, за да предприемат рисков ход, и, ако изобщо си почиват, то е, за да работят, а не обратното.

В свободното си време Мъск обича например да се повози на крилото на самолета – снимка на такава негова „разходка” събра в Instagram 11 000 лайка. Първата му жена, майка на петте му сина, си спомня как по време на сватбения им танц, младоженецът й прошепнал: „В нашите отношения аз съм алфата”. А веднъж, съвсем сериозно, магнатът попитал своя биограф Ашли Ванс: „Колко време е нужно да отделя мъжът на една жена? Десет часа седмично? Колко минимум?”.

„Илон Мъск е невероятно логичен – пише неговият биограф. – Към всеки проблем той подхожда като към партия шах. Когато цялата стратегия е в главата му, другите трябва само да се подчинят."


Мъск на крилото на самолет, заснет от бившата си жена Талула Райли

Когато Мъск все още не e милиардер, а току-що основал компания, която после се превръща в платежната система PayPal амбициозен тип, той работи по сто часа седмично. Днес броят начасовете е намален НЕдрастично - до 90.
Сутрин става в 7 (ляга си в един през нощта), взима душ. По принцип не закусва, понякога хапва омлет и изпива чаша кафе. Впрочем, сега той почти е изключил кафето: преди толкова злоупотребява с него, че се появяват проблеми със зрението. Храни се основно вечер (френска кухня или барбекю плюс глътка уиски), обядва за пет минути по време на срещите. След това отива на работа. В понеделник и петък – в офиса на SpaceX в Лос Анжелис. Във вторник, сряда и четвъртък – в Tesla в Сан Франциско. В неделя почива в имението в Бел Еър. Там има пет еднофамилни луксозни къщи със слънчеви панели на покривите. В събота, когато Мъск не работи, е денят на бащата.

Децата му учат в училището за даровити деца Ad Astra – директно на територията на бащиното имение. Милиардерът основава училището, след като нито едно от учебните заведения в Лос Анжелис не удовлетворява изискванията му. В Ad Astra няма разписание и учебна програма – децата на Мъск и на сътрудниците на Tesla учат за неща, които са им интересни, тук и сега.

Веднъж или два пъти седмично Илон се занимава с фитнес, в свободното време се старае да чете. Неотдавна, когато, едва написал, че в момента чете книгата на Уилям Болито от 1929 година „Дванадесетте против боговете” за известни авантюристи като Александър Македонски, никому непотребните томчета на цена не повече от шест долара на следващия ден вече струват в интернет по сто. След още няколко часа екземплярите свършват дори в Amazon.

Днес Силициевата долина е царството на костюмираните слаби и млади хора. Те имат всичко, за да бъдат напълно щастливи – могат да изобретят приложение за айфона, което по снимка може да определи породата на вашето куче. Естествено, в този резерват Мъск е орхидеята – съхранил се от отминали времена реликт.

От само себе си се разбира ,че прототипът на железния човек на Робърт Дауни – младши е именно Мъск. Съдейки по всичко, образът допада на Мъск – миналата година, след срещата си с министъра на отбраната на САЩ той пише в Twitter: „В Пентагона говорихме за костюм за летене”. Доколкото във всяка негова шега само част е шега, постът събира значителните 12 500 лайка и 5 500 споделяния. В началото на това лято се оказва, че Мъск изобщо не се е шегувал. От Пентагона съобщиха, че следващата секретна американска совалка, със старт този август, ще бъде произведена от компания SpaceX.



За Мъск годината се оказа добра. Ракетите Falcon успешно излитат – и, което е много по-важно – успешно се приземяват. В края на проекта е предвидено реализирането на полет около Луната на двама космически туристи – те трябва да бъдат изведени в орбита следващата година. Вървят изпитанията на hyper loop – високоскоростен влак, който ще се движи със скорост по-висока от хиляда километра в час по тунел от Лос Анжелис до Сан Франциско. Засега се работи за осъществяване на проекта, а компанията има намерение да продава народна версия на Tesla – новата машина изглежда като айфон на колела. Между другото, капитализацията на Tesla за първи път в историята надхвърли капитализацията на двете най-големи американски производителки на коли – Ford и General Motors. Бъдещите планове на Мъск са да спаси Южна Австралия (с помощта на суперлеки слънчеви панели той има намерение да ликвидира недостига на електроенергия). В Twitter дори има отделен пародиен сайт – Bored Elon Musk („Скучаещият Илон Мъск” – по аналогия с името на компанията на бизнесмена Boring Company, което, освен като „пробивна компания”, може да се преведе и като „скучаеща компания”). От името на утописта бизнесмен там са показани идейни проекти, подобно на генномодифицирани банани на гроздове, в които всеки плод е програмиран така, че да стане годен за ядене, след като е узрял и е бил обран предишният.




Илон със синовете си, Сидни, 2017 г.

Но, за читателите, определено най-важната победа на мултимилиардера е превземането на непристъпното сърце на актрисата Амбър Хърд, с която Мъск се запознава преди четири години на снимачната площадка на „Мачете убива” на режисьора Робърт Родригес. Тогава между тях пламва искра - такава, каквато не се вижда дори при старта на Falcon. Едва след развода си с Джони Деп актрисата публикувала в Instagram снимки: вечеря, ръката й лежи на рамото на милиардера, а по неговата буза личи следа от червило. Бащата на актрисата моментално ангажира с историята света, съобщавайки на таблоидите, че двамата имат намерение да сключат брак. Да, обаче, очевидно и това вече е в историята, защото с отношенията на Хърд и Мъск вече е свършено, а защо - разказваме ТУК!


Илон Мъск с Амбър Хърд

С предишната си съпруга Талула Райли – също актриса, Мъск се заседява до късно през нощта, спомня си Ашли Ванс. Обсъждат изкуствения интелект и какво ли още не. В края на миналата година Илон и Талула се развеждат – за втори път (първият развод е през 2012 година, през 2013 отново сключват брак).

Мъск е активен потребител на социалните мрежи, нощем публикува постове – или високо интелектуални, или глупости. Той не отрича, че „понякога се отнася”. „Сами разбирате - малко червено вино, плоча на плейъра, малко сънотворни – и се пренасяш във вълшебния свят”. Следван е от почти десет милиона последователи.

За спасението на света Мъск започва да мисли още от петнадесетгодишен, преживявайки типичната за юношите екзистенциална криза. Тогава - чете по десет часа на ден - попада на „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс. Както пише Ашли Ванс в биографията на бизнесмена, затваряйки последната страница на романа, Мъск формулира своята мисия като младия Маркс: „Само едно нещо има смисъл – борбата за всеобщо прозрение”.

Най-дръзките идеи на милиардера Илон Мъск са предимно за заселването на Марс, космическите пътувания, изкуствения интелект, автономните автомобили… Мъск разсъждава и за ситуацията на Земята - как и в какво общество трябва да живеем. Едно е сигурно обаче – можем да очакваме все нови и нови проекти от човека, който смята, че „тъмнината, това е просто отсъствие на светлина”.

More from View Sofia

Истории от живота: Гала Дяконова, митичната жена на Дали

Celebrities преди 4 години

"Нима е толкова трудно да се разбере, че исках да живея живота си по свой начин? Че исках да си почивам, да се откъсна от другите и да постигна мечтите си? Ако нещо разбрах с годините, то бе, че не ми трябваше компанията на рухнал старец, който не притежава смелост даже да излезе от къщи без мое разрешение. Интимността и на първо място познатото охлаждат страстите. А пламъкът на любовта трябва да се поддържа с нови неподозирани, изненадващи, непредвидими неща и аз исках да продължавам да живея по същия начин..."

More Други