Следва

Всички носят: Vans Old Skool

Fashion Starter: Стопроцентовото попадение Наташа Рамзи-Леви

Новият креативен директор за миналото и бъдещето на Chloé...

All fashion преди 6 години

„Чувствам се съвсем естествено в Chloé. Бях напълно готова за тази позиция“, разказва Наташа шест седмици след встъпването й в длъжност.

Тя идва в приличащия на пещера Chloé Maison след снимки за Vogue – амбициозна, пететажна реставрирана сграда, намираща се на 30 секунди пеша от централния офис на марката. Неговите безкрайни стаи в османски стил скоро ще се запълнят с архиви и изложби, ще станат пространство за провеждане на събития, VIP-мероприятия и шоурум за пресата, а част от тях ще бъде открита за публиката, включвайки изложба със снимки, направени за Chloé от Ги Бурден (могат да бъдат видени до 3-ти септември). Новият креативен директор се появява в момента, в който боята все още не е изсъхнала.

С такъв широк размах, напълно очакваме от марка с толкова безупречна репутация в кръговете на парижката мода и деловата сфера, като Chloé (през тази година марката ще отвори 12 магазина, в това число – новият флагмански в Лондон), въпреки че назначаването на Рамзи-Леви се оказва малко неочаквано.

Когато нейната предшественичка Клеър Уайт Келър обяви през януари напускането си след шест години на поста, Рамзи-Леви е относително неизвестна – и не е най-очакваният кандидат.

Поклонница на Никола Геские, за 15 години тя прави страхотна кариера, превръщайки се в негов заместник в модната къща Balenciaga, а след това и работейки в Louis Vuitton. Любовта й към безкомпромисната футуристична андрогенност изглежда напълно противоречи на меката бохемска размитост на Chloé.

На живо тя изглежда едновременно по-млада и по-зряла, отколкото на замислените снимки, съпровождащи през март новината за назначението й. По-млада, защото тя е много усмихната и върху себе си няма капка грим. По-зряла, защото излъчва типичната френска прямота.

Последните няколко седмици Наташа прекарва, запознавайки се с екипа и свиквайки с плътния график (срещи, срещи, срещи) като започва сериозно да разработва своята дебютна колекция. До този момент нищо не я е изненадало. Когато стане въпрос за сюрпризи, тя казва: „Изненада“ е неуспешна дума. И това е първото от многото поправки, с които ще се захвана. В Chloé хората са светли, радостни и всички се разбират много добре един с друг… За мен е важно да усещам, че всички ние работим като екип. Аз обичам да говоря много открито за това, с което се занимавам.“



Супер открито и супер точно. Рамзи-Леви знае накъде ще поведе 65-годишната марка, тя излъчва същата тази невероятна увереност в себе си, която е привлякла и президента на Chloé на първата им среща: „Тя веднага разбра Chloé и беше неотразима - спомня си той. – това винаги работи за свободата, а Chloé е много демократичен бранд, той не натрапва нищо. Той винаги съответства на момента и Наташа разбира това.“

Относителната й младост е още един довод в нейна полза: „Аз нееднократно се срещах с Габи Агион, основателката на Chloé, и тя винаги ми казваше, че младостта е много важна. Наташа има знания, опит и поглед върху живота на стилна млада жена“.

„Всяка жена може да разпознае себе си в Chloé. Вие действително можете да приемете това и да го направите лично.“ Рамзи-Леви има прагматичен поглед върху Chloé. Тя се стреми да подчертае призива към индивидуалността и често се обръща към впечатляващия списък с дизайнери на бранда – от Карл Лагерфелд до Стела Маккартни.

„Тази модна къща държи на естествеността, на лекота, на женствеността. Може би това е нещо между улична мода, градски стил, в нея има нещо много просто и в същото време се вижда някаква сложност“,
казва Рамзи-Леви.

Което е характерно, тя не смята марката за бохемска, това не е в неин стил. Без всякакви съмнения, на първото си ревю през септември, Наташа ще върне уличната визия, най-вероятно сприятелявайки въздушната дантелена класика с нещо от гардероба на момичетата с ожулени колена. Но идеята за власт я отблъсква, тя предпочита думата „сила“: „Когато си мисля за Chloé, мисля за много тънки блузи, за нещо прекалено сложно“. Въпросите за това как нейните футуристични принципи в дизайна трябва да се променят, за да приемат лекотата на духа на Chloé, тя отхвърля моментално: „Аз не работя над бранда на Наташа, аз работя над бранда Chloé. Чантите трябва да останат чанти Chloé, дрехите – дрехи Chloé“.

Интериорът на бутиците също ще си остане предишният, макар тя да признава, че ревютата повече няма да се провеждат в Grand Palais.

А на какви ключови предмети ще фокусира вниманието си в новата колекция: „Ако дори просто ги назовем, ще се получи клише. Това, разбира се, са блуза, панталони, палта с качулка, дълги рокли, муселин, дантела - Chloé е много разнообразен бранд. Но на мен ми се струва, че по-важното, отколкото да избирам елементите от гардероба, е самото отношение. Това е все едно да вземете едно ДНК и да накарате да говори с бъдещето и да се слее с него. И да я направите съвременна. Да добавите капка дързост. “

Рамзи-Леви е въплъщението на Париж. Тя е родена и израснала там, в града на светлината и любовта. Отначало иска да се занимава с история, но, получавайки дипломата си на историк, започва да губи повече време, създавайки дрехи заедно с приятелката си за „супер наивна колекция“.

„В един прекрасен ден разбрах, че вървя в неправилната посока и че искам да се занимавам с творчество. Исках да съм дръзка и се промених.“, казва съвсем спокойно.

Родителите й, разбира се, били предубедени относно модната индустрия, но Наташа все пак се записва в училището за мода - Studio Berçot. Хвърля око на модна къща Balenciaga, оглавявана тогава от Никола Геские, и го моли да я вземе на стаж. Много бързо печели разположението на целия екип, правейки им кафе, и с пълна сила влиза под кожата на Гескиер.

Прекараното там време тя описва като роман. В продължение на 15 години постоянно е до него: когато той си тръгва от Balenciaga, където той я назначава за креативен директор, я взима със себе си в Louis Vuitton, за да работи над прет-а-порте: „Той ме научи на всичко. Идвайки в Balenciaga бях влюбена в това, което Никола прави. Чувствах в това сила и наистина исках да бъда тази жена. Струваше ми се, че това е най-великото нещо на света“, с възторг си спомня тя.

Тя се отвлича от модата в обкръжението на семейството си. Наташа живее в центъра на Париж и неистово защитава личния си живот. Има деветгодишен син – Балтус от провокатора и основателя на списание Purple – Оливие Зам, който веднъж разказа открито за тяхната болезнена раздяла на страницата на изданието в интернет. Двамата вече не са заедно и тя отглежда неговата 12-годишна дъщеря от предишна негова връзка: „Най-важното нещо е да прекарвам времето си с децата, тогава забравям за всичко.“

Рамзи-Леви излъчва непоклатима увереност на човек, който тича сред тълпата, гонейки успеха. Тя не губи време за съмнение в собствените си сили: „Цял живот съм била такава. Таймингът винаги е бил нещо хубаво за мен“. Що касае кариерата й Chloé, тя не очаква някакво предизвикателство: „Самата идея за предизвикателство е сякаш изкачваш планина. Но на мен не ми се струва, че аз се катеря по планина. Аз се чувствам уверена, вървейки по пътеката, която обичам. Така че работата не в предизвикателството… Надявам се, че всички ще харесат колекцията и ще искат да се облекат с дрехите от нея, мисля че това е единственият важен въпрос“.

More All fashion