Следва

Петък, 4 август: Един ден в тайните градини на София

Единствените вегетариански рецепти, от които имате нужда

Единствените вегетариански рецепти, които ви трябват това лято...

Food преди 6 години

Дали сте заклети вегетарианци или просто избягвате месните продукти в жегите (и кой не би?!), то тези три рецепти ще ви допаднат на мига,  и няма да успеете да им се наситите. Божествено вкусни и изключително лесни за приготвяне- мечтата на всяка модерна домакиня.

А, в това време на годината, е абсолютна грешка, ако НЕ готвим със свежите зеленчуци и плодове, които имаме на разположение.

Да запрятаме ръкави и да сготвим бързо и полезно!

Предложение #1



Трудно е да се намери нещо, което е зверски вкусно и същевременно изключително лесно за приготвяне, но ето, че запечените чери домати, са точно това. Печенето концентрира вкуса и прави мини зеленчуците още сладки.

Съставки (за четири порции):
3 купички чери домати (по възможност различни сортове)
8 малки скилидки чесън (обелени и намачкани)
мащерка, сол и черен пипер на вкус
3 купички грахови шушулки
1 купичка ментови листа (нарязани на ситно)
сока от 2 големи лимона
2 купички песто от рукола (босилеково също е добра идея)
резен рикота (на вкус)
няколко листа от див лук
2-3 тиквички (нарязани на едро)

Начин на приготвяне:
В предварително загрята фурна на 180°C поставяме доматите, добре разположени в плитка тава, след което заливаме обилно с мазнина (препоръчително да е зехтин). Добавяме листата от див лук и подправките и печем за около 20 минути, докато доматите не се надуят и започнат да добиват златист вид. Вадим от фурната и оставяме да изстинат. Поставяме нарязаните тиквички в тиган и отново добавяме мазнина, оставяме ги на печката, но за не прекалено дълго, като се стараем нарязаните парчета да се сготвят достатъчно добре от всички страни.
Смесваме доматите и тиквичките с останалите продукти, след което овкусяваме с лимоновия сок и останала мазнина от доматите.
За да сервирате, сложете част от пестото на дъното на чинията, в която сервират, върху него разположете салатената смес и за пълен кулинарен завършек настържете рикотата и разпръснете ментовите листа.

Предложение #2



Цвекло + тахан = очаквано добра комбинация. Изключително вкусна и полезна салата, която ще даде нужното количество витамини и антиоксиданти, които да държат организма ни здрав. Приготвя се за отрицателно време и е адски вкусна. А, комбинирана с хубаво червено вино е гаранция за една приятна вечер.

Съставки (за една порция):
сол
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
2 с.л. тахан
200 г червено цвекло (леко сварено)

Начин на приготвяне:
Рендосваме цвеклото и го поставяме в купа. В отделен съд смесваме тахана, зехтина, лимоновия сок и солта и ги разбъркваме добре. Прибавяме полученият сос от тахан към настърганото цвекло и разбъркваме внимателно. Сервираме с чаша червено вино и ни остава само да се насладим!

Предложение #3



Елдата е изключително полезна, а съчетана с още свежи продукти е и изключително вкусна!

Съставки (за четири порции):
1 ч.ч. елда
1-2 домата
1 краставица
2 чушки лук (червени или зелени)
1 връзка пресен лук
1 консерва царевица (още по-добре, ако е прясна)
2-3 с. л. зехтин
магданоз
босилек
копър

Начин на приготвяне:
Заливаме елдата с вода в съотношение 1:3, изчакваме да кипне и варим на тих огън докато не се сготви. Междувременно в дълбока купа разбъркваме нарязаните зеленчуци и отцедената царевица. Добавяме сварената и промита със студена вода елда, овкусяваме със свежи подправки и зехтин, разбъркваме и готово! Поднасяме с добре изстудено бяло вино.
 


Bon appеtit!

More Food