Следва

Кадифена френска целувка

Sports Illustrated силно критикуван за ревю с модели plus-size

С какво свързваме комбинацията от две думи Sports Illustrated от едно половин век насам?...

All fashion преди 6 години

С какво свързваме комбинацията от две думи Sports Illustrated от едно половин век насам? Ами, твърде добро спортно издание, което просто цепи мрака с откритията си на яки мадами, които ценителите си имат и в отделен брой, посветен само на банските. Писали сме за тематичните броеве тук, тук и тук. Съвсем скоро фирмата издател пусна и собствена колекция плажно облекло. Първото й показване на Седмицата на плажната мода в Маями обаче продуцира скандал.

През 2016 година списанието, което е критикувано за демонстрацията на недостижими стандарти за красота, разбра доста свободно понятието бодипозитивизъм и за пръв път пусна на корицата на Swimsuit Issue фотография на plus-size модела Ашли Грейм. На ревюто на дебютната си колекция, Sports Illustrated покани още много момичета с щедри форми. Този път обаче числото им се оказа непремерено.

"Ако модната индустрия се отказва от услугите на слаби модели, това не значи, че е добре да се пропагандира затлъстяването", написа колумнистката Сорая Фуда в австралийското издание на The Daily Telegraph. "Продължават да се страхуват да не обидят някого, — отбелязва тя, — което в случая с хората с наднормено тегло само задълбочава проблема".

Президентът на австралийската медицинска асоциация на Нов Южен Уелс Брад Франкъм подкрепя тезата: "Да излязат на подиума с цигара, би било ненормално. Всички знаем, че пушенето е вредно. Същото е и с излишното тегло. Не бива да се възпитава подобно отношение към собственото тяло и здраве".

"Красотата изобщо не е свързана с размера на дрехите", — парира главният редактор на Sports Illustrated Swimsuit Ем Джей Дей. Шефът на Изследователския център по затлъстяване, професор Джон Диксън, подкрепи списанието: "28 процента от австралийците страдат от излишно тегло. Да се говори, че пълните хора не трябва а се появяват на подиума е оскърбително".

More All fashion