Следва

Сряда. 16 август. Ready. Steady. Go: Градски етюди

Твърде синьо: Какво са това HEV лъчите?

Всички знаем, за т.нар. „очила за компютър“...

Health преди 6 години

Всички знаем, за т.нар. „очила за компютър“, което общо взето означава, че има някакъв трик за предпазване от вредите за очите вследствие на прекомерното ни излагане на сините лъчи, струящи от електронните устройства. Какви са вариантите за в т.нар. blue cut филтри и защо и как HEV лъчите могат да са вредни, ни вълнува, защото понякога хоби, комуникация, професия и други обществени ангажименти – въобще всичките ни дейности – се случват пред екран. А като добавим и синия спектър в естествена среда, за очите ни става много, твърдят спецалисти.

Малко физика
Синята светлина е фактически само част от целия цветен спектър на светлината, които ние, човеците, сме в състояние да виждаме. Като цяло, светлината всъщност представлява електромагнитни частици, разпределени във вълни с различна сила и дължина. Колкото по-къса е вълната, толкова по-висок енергиен интензитет има тя. Всяка дължина на вълната си има цвят и различно наименование: гама лъчи, рентгенови лъчи, ултравиолетови (невидими), видима светлина, инфрачервена светлина и радио вълни. Те – видими и невидими електромагнитни вълни – са в основата на светлинния електромагнитен спектър. Човешкото око е чувствително само към видимата част от този спектър, който се разкрива в цветовете виолетово, жълто, зелено, индиго, синьо, оранжево и червено. Проблемът със синята светлина е, че понеже нейната вълна къса (между 380 и 500 nm), е със силен енергиен интензитет, което я прави потенциално опасна за очите ни.

Синята светлина, или HEV лъчите е/са практически навсякъде, обясняват специалисти. Когато сме навън, късата вълна се сблъсква с въздушните частици и произвежда повсеместно разпръскване на светлина. Това прави небето да изглежда синьо. По принцип, синята светлина е полезна – помага за т.нар. циркадианен ритъм – естествената регулация на съня ни – а също така ни прави бдителни, увеличава способностите ни за реакция, повишава настроението ни и въобще чувството ни за благосъстояние. Затова и опасността от инсомния при прекалено излагане пред компютъра. Но при повече излагане на синя светлина очите ни могат да изгубят визуален контраст и да предизвикат замъглена и намалена способност за отличаване на предмети. Това става заради постоянното трептене на енергийната вълна. Проблемът е, че нашето око не е в състояние да се защити напълно нито от сините вълни, идващи от природата, нито от сините вълни, които ни заливат от различни видове устройства през поне 1/3 от деня ни.

Рискове от продължителното синьо
Продължителното излагане на синя светлина може да доведе до по-малко производство на хормона мелатонин, който е ключов за добрия циркадианен ритъм. Някои учени от Харвард дори смятат, че продължителното излагане на синя светлина е в основата и на няколко вида онкологични заболявания.

В медицината вече има и понятие digital eyestrain, с което се обяснява напрежението в очите, което идва в следствие прекомерната употреба на дигитални средства. То се характеризира със замъглено зрение, затруднено фокусиране, сухи и раздразнени очи, главоболие, болки в шията и гърба.

Прекомерното излагане на синя светлина може да доведе до състояние, наречено дегенерация на макулата, което засташава от перманентна загуба на зрение. HEV и UV лъчите непременно спомагат за катараткта и стареене на фунциите на окото.

Blue light филтри
Разбира се, очилата са традиционното място, където има инсталирани blue light филтри. Слънчеви, със или без диоптер, всички очила могат да се изработят с лещи, които редуцират досега на синята светлина до крехката ни ретина.

Друг вариант е вградената протекция на някои електронни устройства. Android например предлагат blue light филтри, които може малко да изменят цветовете на екрана, но определено редуцират риска за здравето. Ако телефонът, компютърът или таблетът нямат вграден филтър винаги може да се прибегне то различни приложения, специално създадени за целта - f.lux или Twilight например. Разбира се, по-краткото излагане на HEV лъчи несъмнено върши работа, но предвид постоянно модернизиращия се начин на живот, това сякаш изглежда невъзможно. И все пак, оптимизирането използване на електронни устройства в свободното време ще доведе до по-малко проявени симптоми на напрежение, свързано с дигиталния свят.

Някои полезни неща, които можете да правите, за да намалите силата на идващата към окото синя вълна, включват почистване на екраните на компютъра и намаляване светлината, която излъчва устройството. Други задължителни методи за „дигитална“ поддръжка на очите, препоръчани от специалисти като Essilor, Nikon и Shamir, са да си взимате редовни почивки – на 20 минути да се отделяте от екрана и да насочите погледа си 20 секунди към отдалечен обект. Сухотата в очите се „лекува“ с по-често миагане пред екрана, пред който обикновено се зомбираме и забравяме куп физиологически нужди. За електронно четене се препоръчва Kindle, вместо таблет или телефон. И пак по законите на физиката – колкото по-малко е устройството, толкова по малко синя светлина генерира, така че ако имате избор, можете да работите на малък компютър, а в свободното си време да го замените с таблет или телефон.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.