Следва

Питахме мъжете: Като е на море, брои ли се? Изневярата, де.

Ароматен пай със сладко от диви ягоди

Ароматен пай със сладко от диви ягоди

Food преди 6 години

В разгара на лятото, когато всяка дама е скрила надълбоко примамливата си любов към сладкото, в колонката "Всяка вечер кулинар" изкушаваме с Негово Величество - Паят!

Рецепта, "изпитвана" често в Редакцията ни, оставяща нов нюанс от наслада и вкус, заради богатия набор от детайли и "тънки" добавчици, които изненадват с всяка хапка!

За тестото:
250 г. брашно
1 яйце
1 щипка сол
125 г. краве масло /препоръчително да е студено/
3 с. л. захар
2 с. л. кокосови стърготини
1 пакетче ванилия

За плънката:
1 бурканче сладко от диви ягоди
2 с. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. канела
1-2 капки лимонова есенция
30 гр. бадем
30 гр. орехи

За декорацията:
Тук вече можете да се развихрите, като в конкретния случай са ползвани сладкарски, декоративни сърчица, които можете да намерите почти навсякъде. Ще ви е нужен и един жълтък, за да се получи този приятен летен "загар" отгоре!



Начин на приготвяне:

Брашното, солта, захарта, кокосовите стърготини и маслото се смилат в блендер, до получаването на много ситни трохи. Сложете 2 с. л. вода, за да може да се получи спойка между продуктите. Започнете меко да овалвате, докато се получи тесто, а ако ви лепне намажете с малко разтопено масло.

Разделяте готовото тесто на две части, една по-малка – за украса, и по-голяма – за основата, като го оставяте около 30-40 минути да престои в хладилник. В това време натрошете ядките и ги смесете със сладкото от диви ягоди, царевичното нишесте, канелата и лимоновата есенция. Разбърквате до получаване на хомогенна смес и оставяте настрани за малко, за да "свикнат едни с други съставките".

Тестото за основата се разточва върху набрашнен плот, поставя се в керамична или метална форма, така че да покрива и стените, а стърчащите краища се изрязват. Готовата плънка се изсипва и заравнява, като останалото тесто се разточва, от него се изрязват ленти, които се редят като решетка отгоре.

Останалата декорация е по желание, като преди нея паят се маже с жълтък. Печем около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, а после...

После хапване, облизване и безброй вкусни спомени...!

More Food