Следва

Изкушението на Тихия океан

Fast Fashion: Моника Маркова

Студентка в НХА и бъдещ дипломиран моден дизайнер, естeт на черното...

All fashion преди 6 години

Студентка в НХА и бъдещ дипломиран моден дизайнер, естeт на черното като стилистичен принцип на интерпетация в дизайна. Марковa e талантлив художник и прекрасно, красиво момиче, което обича да експериментира.  

Занимава се с мода от малка (рисуване на модели), но по сериозно започва след приемането й в Националната Художествена Академия, където съчетава модата с другата си страст - рисуването. Отделно се занимава с изработване на модни илюстрации и бижута от кожа - пръстени и гривни.

Други дизайнери, повлияли изграждането на личната й естетика са: Barbara and Gongini, Ann Demeulemeester, Tsolo Munkh и други.

 

V.S: Здравей Маркова, защо черно, твоето обяснение за този "цвят"?
М.М.: Черното е дълбочина, пространство, неизвестност. То е съвкупност от емоции, не товари с информация, но е същевременно интересно, многопластово, показва точно толкова, колкото искаш, има избирателна пропускливост, а понякога просто казва „не говори с мен“.

V.S: Интересна прическа, тип ,Круела де Вил" - инспирация или...?

М.М.: Въпреки че често ме наричат така, уви, това не е вдъхновението ми. От почти две години изглеждам по този начин и мисля, че олицетворява моята същност, лека биполярност, ако щете (смее се). Така се чувствам добре в кожата си, за разлика от преди. Това са вътрешните ми Ин и Ян, доброто и лошото, които не се страхувам да покажа.



V.S: Главно вдъхновение в илюстрациите ти е?
М. М.: Вдъхновява ме стилът на илюстратора Ричард Килрой, той е в основата на изграждането на моя собствен, като страстна любителка на графиката.



V.S: Твоето мнение за българската модна сцена?

М.М.: В България на почит е кича, модата се корени в създаването на бални рокли, много пластове от дантели, пайети и т.н., вечни силуети за всеки един сезон. Определено модата тук се бие с моите естетически възгледи, разбира се, има изключения. За пример бих дала дизайнерката Ирина Червенкова, която не спира да ме вдъхновява с всяко свое творение.

V.S: Твоят "фешън фетиш" е?
М.М.:
 Обожавам кожата, от класическото кожено яке до пръстените и гривни от кожа. Мисля, че това е нещото, без което не мога да живея.

V.S: Въпрос извън темата. Какви мъже предпочиташ?
М.М.:
Такива, от които ме боли да си кажа името, след като си тръгнат.

V.S: Второ място в моден конкурс "Хангал", разкажи ни по-детайлно?
М.М.: Конкурсът беше организиран от Корейското посолство. Трябваше да се вдъхновим от тяхната азбука „Хангъл“ и да направим 6 модни илюстрации на тази тема. Вдъхнових се от трите компонента, изграждащи корейската култура - Gi, Heung, Jeong и начина, по който се изписват на техния език. Като втора в конкурса ми дадоха шанс да осъществя в материал един аутфит от тези 6, който беше представен на официално награждаване, където лично посланика на Република Корея ни връчи наградите.




 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 2 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 21 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.