Следва

Изкушението на Тихия океан

Fast Fashion: Моника Маркова

Студентка в НХА и бъдещ дипломиран моден дизайнер, естeт на черното...

All fashion преди 6 години

Студентка в НХА и бъдещ дипломиран моден дизайнер, естeт на черното като стилистичен принцип на интерпетация в дизайна. Марковa e талантлив художник и прекрасно, красиво момиче, което обича да експериментира.  

Занимава се с мода от малка (рисуване на модели), но по сериозно започва след приемането й в Националната Художествена Академия, където съчетава модата с другата си страст - рисуването. Отделно се занимава с изработване на модни илюстрации и бижута от кожа - пръстени и гривни.

Други дизайнери, повлияли изграждането на личната й естетика са: Barbara and Gongini, Ann Demeulemeester, Tsolo Munkh и други.

 

V.S: Здравей Маркова, защо черно, твоето обяснение за този "цвят"?
М.М.: Черното е дълбочина, пространство, неизвестност. То е съвкупност от емоции, не товари с информация, но е същевременно интересно, многопластово, показва точно толкова, колкото искаш, има избирателна пропускливост, а понякога просто казва „не говори с мен“.

V.S: Интересна прическа, тип ,Круела де Вил" - инспирация или...?

М.М.: Въпреки че често ме наричат така, уви, това не е вдъхновението ми. От почти две години изглеждам по този начин и мисля, че олицетворява моята същност, лека биполярност, ако щете (смее се). Така се чувствам добре в кожата си, за разлика от преди. Това са вътрешните ми Ин и Ян, доброто и лошото, които не се страхувам да покажа.



V.S: Главно вдъхновение в илюстрациите ти е?
М. М.: Вдъхновява ме стилът на илюстратора Ричард Килрой, той е в основата на изграждането на моя собствен, като страстна любителка на графиката.



V.S: Твоето мнение за българската модна сцена?

М.М.: В България на почит е кича, модата се корени в създаването на бални рокли, много пластове от дантели, пайети и т.н., вечни силуети за всеки един сезон. Определено модата тук се бие с моите естетически възгледи, разбира се, има изключения. За пример бих дала дизайнерката Ирина Червенкова, която не спира да ме вдъхновява с всяко свое творение.

V.S: Твоят "фешън фетиш" е?
М.М.:
 Обожавам кожата, от класическото кожено яке до пръстените и гривни от кожа. Мисля, че това е нещото, без което не мога да живея.

V.S: Въпрос извън темата. Какви мъже предпочиташ?
М.М.:
Такива, от които ме боли да си кажа името, след като си тръгнат.

V.S: Второ място в моден конкурс "Хангал", разкажи ни по-детайлно?
М.М.: Конкурсът беше организиран от Корейското посолство. Трябваше да се вдъхновим от тяхната азбука „Хангъл“ и да направим 6 модни илюстрации на тази тема. Вдъхнових се от трите компонента, изграждащи корейската култура - Gi, Heung, Jeong и начина, по който се изписват на техния език. Като втора в конкурса ми дадоха шанс да осъществя в материал един аутфит от тези 6, който беше представен на официално награждаване, където лично посланика на Република Корея ни връчи наградите.




 

More All fashion