Следва

Oткриха най-лесния начин за спиране на повръщането

Тайните на гениалните прости неща. Сушени домати

Продуктът сушени домати не е много популярен сред българските домакинства, но както всичко, което произхожда...

Food преди 14 години

Продуктът сушени домати не е много популярен сред българските домакинства, но както всичко, което произхожда от Италия, превръща обикновеното ястие в екзотично, неочаквано и, разбира се, полезно. Защото за разлика от консервираните, тези домати са богати на сухо вещество, витамин С, Е, К и витамини от групата В.

Ако все пак си откривател и отдавна на всяка манджа слагаш сушени домати, сто процента си се пробвал да си изсушиш вкъщи. Каква е тайната на тази по-скоро подправка обаче и дали можем в домашни условия да си приготвим поредното гениално просто италианско творение, попитахме собственикът на сушилня за плодове и зеленчуци в Пловдивско, Панко Панов.

За сорта, който става за сушене, г-н Панов съветва доматът да е дребен, може и от т.нар. чери домати, за да има повече сухо вещество и, разбира се, добър външен вид. В професионалните сушилни всичко се случва за около 24 часа, при по-активните, при които допълнително се вкарва и въздух – около 10 часа.

Затова най-добре е да използваш тези в магазина, без значение от производителя, ако на външен вид ти изглеждат добре, съветва г-н Панов.



Със сушените домати можеш да си приготвиш прекрасна паста, салата от рукола, да ги добавиш към рибата тон, сьомгата, печените брускети, чабата със сушени домати и маслини и още италианска или fusion кухня.

Ето няколко добри рецепти със сушени домати от ViewSofia за твоя свободен уикенд.

Гурме - мъфин със сушени домати
 
Хрупкав патладжан с моцарела и сушени домати!

Гениалните прости неща - Спагети със сушени домати и кедрови ядки


И още:
 

More Food