Следва

Какво носи редакцията: На ръба на хладното

Ябълкови карамелени рингове "Lolly"

Новото предложение на рубриката "Всяка вечер кулинар" - Ябълкови карамелизирани рингове "Lolly"...

Food преди 6 години

Новото предложение на рубриката "Всяка вечер кулинар" - Ябълкови карамелизирани рингове "Lolly", не само ще впечатлят любимия човек, но дори и най-капризните гости...!

Семпъл, свеж, здравословен и много вкусен, този десерт ще ви донесе много забавни емоции и вкусове, а около вас всеки опитал ще се облизва с лаком поглед!

Ето и продуктите, които са ви нужни:

3-4 големи и свежи ябълки
1 пакет кафява захар
1 ванилия
1 бял шолокад
1 млечен шоколад
2-3 щипки канела
30-40 мл. прясно мляко
40 гр. масло
Дървени или пластмасови причици за близалки

Начин на приготвяне:

Нарежете на средно дебели рингове предварително измитите и подсушени ябълки. Наредете в тавичка върху хартия за печене, за да не залепнат. Поръсвате ги с канелата и ги мятате в предварително загрята на 180 градуса фурна, за не повече от 8-9 минути, само колкото да омекнат и да придобият леко розовеещ цвят. Когато са готови, потапяте всеки ринг в млякото, докато са още топли, а след това отново ги нареждате в тавичката и ги прибирате в хладилник, за да "отпочинат".



Двата вида шоколад отделно се разтапят на водна баня, като в тях се разпределят по равно маслото и ванилията. Бърка се равномерно, докато не стане хомогенна и гладка смес, а когато са готови се оставят на топло, за да не стегне шоколада, докато дойде време да го ползвате.

Последен се прави карамела, защото стяга най-бързо. Преди да го започнете е важно да си подредите всички продукти така, че да ви е удобно да действате бързо след като вече е готов.



Подгответе си голяма тава покрита с фолио, или няколко /зависи от количеството рингове, които правите/, за да можете директно на редите ябълките така, че после удобно и лесно да се отлепят.

Карамел се прави много лесно, колкото и да са ви обяснявали, че е много трудоемка работа и "лесно се изпускал да загори". Няма такова нещо! Единственият трик е да сложите захарта на слабо загрят котлон и да бъркате упорито и равномерно. Няма да отнеме много време, но е важно да следите постоянно топенето, за да не стане на бучки или пък да загори в средата, а отстрани още да не се е разтопила захарта.

Всичко останало е като детска игра - в Редакцията много се забавляваме всеки път, когато започнем с "овалването" - карамел, шоколад и всякакви декорации, които са ни дошли на ум, хвърчат и се похапват с много смях, докато разменяме по някоя идея за следващия "кулинарен сблъсък"...!

В ябълковият ринг се забучва една пръчица за близалка, след което се потапя изцяло в карамела. Вече карамелизираните рингове се редят върху фолиото, а след това с двата вида шоколад се прави декорация по ваш вкус. Вече готовите и много апетитни ябълки се слагат в хладилник поне за 2 часа, за да стегнат хубаво, а след това... 

...след това се разтапяте от кеф при всяко усещане на меката и ароматна вътрешност на този десерт, а редом с това си похрупквате вкусен карамел

Приятен апетит! 

 

More Food