Love to quote: "Ти си тук днес!" и още от Ървин Ялом

Ървин Ялом е роден на 13-ти юни, 1931г. Във Вашингтон...

“Мисля, че ключът към добрия живот не се състои от стени, построени от съжаление за нещата, които не сме постигнали в живота си, а в стремежа да живеем живот без съжаление, в който сме удовлетворени от това, което правим. Да бъдем добри със себе си, а не разочаровани от себе си.“

Ървин Ялом е роден на 13-ти юни, 1931г. Във Вашингтон.

Д-р Ялом е оттеглил се професор от Стафордския университет и автор на няколко високо оценени книги, като “Екзистенциалната Терапия” и “Теория и Практика на Груповата Терапия. Също и на разкази и романи, тясно свързани с психотерапията, включително “Палач на Любовта”, “Когато Ницше Плака”, “Лъжи на Дивана”, “Мама и Смисълът на Живота” и “Изцелението на Шопенхауер”.

"Винаги съм искал да бъда писател. Може би, ако се бях родил в друго поколение, щях да съм се отдал на писането, вместо на медицината - не че не съм бил силно привлечен към идеята да бъда лечител. За щастие, имах възможността да съчетая тези две неща по начин, който никога не съм си бил представял."

Всеки от нас има нужда да погледне обективно реалността - такава, каквато е, заедно с всичките й качества и недостатъци. Истината не е една и всеки има право на своя интерпретация относно нея. За щастие има книги, благодарение на които можем да погледнем по-отблизо нечий друг вътрешен свят и да разширим кръгозора си. Пътуването през чужди светове никога не е било по-лесно, отколкото е сега - в ерата на информацията. Днес се потапяме в този на вечни цитати от книгата на Ялом "Дарът на психотерапията", които не са за подминаване, защото имат силата да отварят сетива и да променят животи!

Да си емпатичен е толкова голяма част от всекидневния дискурс - поппевци чуруликат баналности за това да си в кожата на другия, да вървиш в мокасините на другия, - че сме склонни да забравяме сложността на този процес. Необикновено трудно е да знаеш наистина какво изпитва другият; твърде често проектираме собствените си чувства върху него.

Ако направите грешка, признайте я. Всеки опит за нейното прикриване в крайна сметка ще експлодира.

Всичко, което става, е мливо за мелницата.

Себеизследването е процес, продължаващ цял живот.

Един стимул - много реакции. Защо се случва така? Има само едно възможно обяснение - всеки човек има различен вътрешен свят и за всеки стимулът има различен смисъл.

Често, когато са намесени дълбоки чувства - мъка, скръб, гняв, любов, - е най-добре да изчакате, докато чувството се уталожи и отбранителността намалее. Обратна връзка: - ковете, когато желязото е студено.

Отново и отново в този текст ще подчертавам, че вашият най-ценен източник на данни са собствените ви чувства.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.