Следва

Що е то Social Prescribing?

Магията на подреждането: японското изкуство за въвеждане на ред в дома и в живота

Мари Кондо е основателка на успешен бизнес в Токио и признат експерт по превръщане на претрупани с вещи помещения в пространства на красота, спокойствие и вдъхновение...

Health преди 6 години

Мари Кондо е основателка на успешен бизнес в Токио и признат експерт по превръщане на претрупани с вещи помещения в пространства на красота, спокойствие и вдъхновение.

Представяме ви фрагменти от превърналата се в бестселър нейна книга, която може да ви спаси от хаоса.

Всяка вещ със свое място

Смисълът да се определят конкретни места за съхраняване на вещите е в това, всяка вещ да има свое място. Възможно е да ви се струва, че за да го постигнете, ще ви е необходима цяла вечност, но не си заслужава да нервничите. Въпреки че изглежда сложно, на практика е много по-просто, щом решите какво да оставите и какво да изхвърлите. След като сте решили кои именно вещи да съхраните и доколко всички те принадлежат към определен вид, единственото, което ви остава да направите, е да ги подредите.



Защо е толкова важно всяка вещ да има свое собствено място?

Защото съществуването на „безпризорни” предмети увеличава шанса за безпорядък и претрупаност. Ако на празна лавица поставите предмет, за който нямате определено място, докато се огледате, това пространство, нарушило порядъка, ще бъде затрупано от вещи.



Само веднъж трябва да определите място за всяка вещ. Опитайте! Резултатите ще ви изумят. Ще престанете да купувате повече, отколкото ви е нужно. Вещите ви повече няма да се натрупват.

Избавете се от ненужното

Всъщност в стаята ви има достатъчно пространство за вашите вещи. Няма да споменавам колко хора се оплакват, че у тях има малко място, но нито веднъж не съм видяла дом, в който няма място за съхранение на вещите. Всъщност проблемът се състои в това, че ние притежаваме много повече неща, отколкото би ни се искало или са ни необходими. Щом се научите правилно да подбирате вещите си, ще ви остане само това количество, което идеално ще вместите в пространството, което имате в момента. Именно в това се състои истинската магия на подреждането. Може да ви се струва невероятно, но моят метод – запази само това, което доставя радост, - действително работи с такава точност. Затова е необходимо първо да се избавите от ненужното. Щом като направите това, къде да подредите останалите вещи, вече никак не е трудно, тъй като след „прочистването” ще притежавате 1/3, дори една четвърт, от това, което сте имали преди. И обратното – колкото и старателно да подреждате, дори и по най-ефикасния метод, ако започнете да подреждате вещите, до момента, в който не се избавите от излишното, грози ви обратният ефект.



Не позволявайте на вещите да плъзнат из дома ви

Способността да се избягва струпването на излишни количества зависи от умението да се опростява подреждането. Имам само 2 правила: Подреждам всички еднотипни вещи на едно място и не допускам тези места да плъзнат из дома.

Съществуват само два метода за разпределяне на личните вещи: според вида на предмета и според човека. Лесно можете да разберете това, като мислено си представите човек, който живее сам, и човек, който живее със семейство. Ако живеете сами или разполагате със собствена стая, подреждането не създава никакви трудности – просто определете едно конкретно място за всеки един от различните предмети. Можете да сведете видовете до минимум, като следвате реда, предложен от мен за сортиране на вещите. Започнете с дрехите, след това преминете към книгите, документите и накрая към сувенирите или предметите със сантиментална стойност. Ако разпределяте нещата в този ред, то ще успеете да подредите всичко в определените места, веднага щом решите какво искате да запазите.



Ако живеете със семейство, отначало определете точно конкретни места, предназначени за всеки един член от семейството. Това е много важно. Вие можете например да отделите място за вас, за партньора ви и за вашите деца и след това да подреждате там вещите им.

7 правила за магическо подреждане по метода на Мари Кондо

1. Подреждайте по видове. Кондо предлага да започнем с дрехите, след това да се заемем с книгите, документите и да продължим по списъка.

2. Най-важното – да се освободим от ненужното. Затова вземайте всяка вещ в ръцете си и се опитайте да разберете дали ви доставя радост. Ако отговорът е не – изхвърляйте смело.

3. Подреждането е диалог с вещите. Японците винаги се отнасят почтително към неодушевените предмети. Мари предлага, преди да изхвърлите ненужната вещ да й благодарите за това, че много добре ви е служила.

4. Забравете за системи за подреждане. Специални разпределители и кутии за съхраняване също са безполезни. За да не увеличавате количеството им, не е нужно да ги купувате.

5. Навийте всичко на руло. Всички вещи, които не трябва задължително да бъдат закачени, Кондо препоръчва да навием на руло и да ги поставим вертикално в кутии - като навитите хавлиени кърпи върху поставките под мивката в банята, които разглеждаме в мебелните каталози.

6. Закачвайте най-напред тъмните и топлите дрехи, а след това светлите и леките. Дрехите, които изглеждат по-добре на закачалка, не бива да се сгъват. За тях използвайте други правила: сходните трябва да се закачват близо една до друга. (Мари вярва, че дрехата, както и хората, най-добре си почива в компания на сродни вещи), а закачването е препоръчително да се прави отляво надясно, започвайки с по-тъмните и топли дрехи, преминавайки към по-леките и светли.

7. Избавете се от хартиите. Старите списания, старите учебни материали, неизползваните бележници и безбройните, но абсолютно безполезни стикери, които замърсяват вашия интериор. Сложете край на това, като ги замените с удобните таблети.

  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.