Що е то Social Prescribing?

Феноменът социална рецепта (social prescribing) е добре познат на западната култура...

Феноменът социална рецепта (social prescribing) е добре познат на западната култура, в частност на джипита-та от Обединеното кралство. Това е одобрена практика на лекарско рефериране на пациенти с нужда от първична медицинска помощ към неклинични дейности с цел подобряване на цялостното им здравословно състояние. Социалното предписване или още социалната рецепта цели свързване на индивида с различни източници на подкрепа в местната общност на живеене, които ще му помогнат да изгради нови поведения и вследствие на това да подобри не само психическото, но и физическото си състояние. В практиката работят различни доброволчески организации в общността, които могат да допринесат за щастието и благосъстояние на индивида.

Къде се практикува и как работи?
В Кралството още през 1999 г. откриват ползите от работата на подобни организации за здравето на членовете на общността. През 2006 г. вече се предприемат и действия този вид ‚лекуване‘ да се одобри от здравните институции. Твърди се, че националната здравна политика поощрява подобен подход, тъй като това ще намали разходите за здравеопазване както на индивидуално, така и на общностно ниво. Идеята звучи прекрасно, като се има предвид и фактът, че лекарствата винаги са с двоен – позитивен и негативен - ефект. А и кой не би искал да се излекува с арт терапия или обществено полезен труд, вместо с блистери.

Един от основните недостатъци на този метод е, че все още не е проучен достатъчно; затова много хора/институции все още са скептични към него. Но качествените анализи, проведени сред участващи в програми за социални дейности, показват доста добри резултати. Сюзан Мофът от Университета в Ню Касъл обобщава резултатите от такива изследвания като доста „насърчаващи.“ Те показват, че градинската работа например, се отразява добре на хора с кардиологични заболявания и че повечето активност спомага за по-малко депресия и болести.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.