Следва

SUCCESS & THE CITY: Влади Иванов и езикът на Motorola

Що е то Social Prescribing?

Феноменът социална рецепта (social prescribing) е добре познат на западната култура...

Health преди 6 години

Феноменът социална рецепта (social prescribing) е добре познат на западната култура, в частност на джипита-та от Обединеното кралство. Това е одобрена практика на лекарско рефериране на пациенти с нужда от първична медицинска помощ към неклинични дейности с цел подобряване на цялостното им здравословно състояние. Социалното предписване или още социалната рецепта цели свързване на индивида с различни източници на подкрепа в местната общност на живеене, които ще му помогнат да изгради нови поведения и вследствие на това да подобри не само психическото, но и физическото си състояние. В практиката работят различни доброволчески организации в общността, които могат да допринесат за щастието и благосъстояние на индивида.

Къде се практикува и как работи?
В Кралството още през 1999 г. откриват ползите от работата на подобни организации за здравето на членовете на общността. През 2006 г. вече се предприемат и действия този вид ‚лекуване‘ да се одобри от здравните институции. Твърди се, че националната здравна политика поощрява подобен подход, тъй като това ще намали разходите за здравеопазване както на индивидуално, така и на общностно ниво. Идеята звучи прекрасно, като се има предвид и фактът, че лекарствата винаги са с двоен – позитивен и негативен - ефект. А и кой не би искал да се излекува с арт терапия или обществено полезен труд, вместо с блистери.

Един от основните недостатъци на този метод е, че все още не е проучен достатъчно; затова много хора/институции все още са скептични към него. Но качествените анализи, проведени сред участващи в програми за социални дейности, показват доста добри резултати. Сюзан Мофът от Университета в Ню Касъл обобщава резултатите от такива изследвания като доста „насърчаващи.“ Те показват, че градинската работа например, се отразява добре на хора с кардиологични заболявания и че повечето активност спомага за по-малко депресия и болести.

В Англия броят на организациите референти на социалното предписване нараства. Ways to Wellness например, е свързана с мрежата на здравеопазването и предлага именно такива услуги. Тя се фокусира върху обслужване на пациенти на възраст между 40 и 74 години със заболявания като епилепсия, диабет, астма, остеопороза, състояния съпроводени или не от депресия и тревожност. Повечето такива организации работят с т.нар. медиатор (link worker), който им помага да изградят увереност, да намерят групи за подкрепа в общността си и да се включат активно в местни дейности. Чрез ползването на такива услуги, „пациентите“ подобряват нивото си на информираност и се свързват по-лесно с различни специалисти. Фактически тези организации помагат на пациента да редуцира поведенията, които по някакъв начин му докарват физически болести. Медиаторите изработват специфичен план за действие, който пациентът следва. Той може да включва както въздържание от различни зависимости и социализация, така и мотивация относно други области от живота, които в момента не са управлявани добре, и следователно докарват стрес на пациента (лични взаимоотношения и финанси).

Показания
Социалната рецепта се предписва на хора с различни видове хронични проблеми като високо кръвно налягане, хронична умора, стомашно-чревни проблеми, както и за по-изолирани хора. Високите нива на стрес и времето, прекарано в работа и трафик, намаляват възможностите на градския човек да се социализира. Затова различни видове организации и кръжоци на квартално ниво могат да окажат незаменима помощ при подсилването на чувството за принадлежност. Активният социален живот и чувството за полезност са едни от най-мощните имуностимулатори, които действат оздравяващо и заздравяващо на индивида. И обратно, бедният социален живот и самотата са буквално животозастрашаващи. Изследване, направено от специалисти в Чикагския унивеситет, показва, че самотата може да допринесе за драстично повишаване на кортизол (хормона на стреса), артериално втвърдяване (което води до високо кръвно налягане), различни видове възпаления, както и за понижени трудови способности. Общуването с другите носи рискове от разочарования, нараняване и дори ярост заради нечии ‚гениални‘ решения, но излиза, че ни е по-полезно да поемем тези рискове, отколкото да високомерничим. Важно е и по какъв начин общуваме. Въпреки че социалните медии и мобилните устройства значително улесняват възможностите ни за контакти, няма нещо, което да замени живата връзка, допълват още специалистите.

Ерзац
Въпреки че в България организираната съвместна дейност между лекари и организации с мотивираща и информативна функция изглежда далечна химера, можем да се възползваме от налагащите се западни практики, за да намалим дейностите и навиците, които ни излагат на опасност. Проблемът е с медиатора. Понякога времето ни е твърде оскъдно, а такъв човек би ни послужил за бързо получаване на информация, както и за мотивация, от която много от нас се нуждаят. В такъв случай ще ни се наложи по-бавно търсене и възстановяване. Но важното е да помним, че можем да се възстановяваме по алтернативни начини, които са далеч от метафизични шарлатанства. И само да уточним - ние обичаме химията, тя е прекрасна и удължава живота ни, но също така искаме да живеем природосъобразно и умно – не да потискаме причините, а да ги лекуваме. Едно такова осъзнаване и малко повече труд за/в обществото биха ни помогнали да се чувстваме по-щастливи, от което идва и здравето.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.