Следва

Мишо Шамара и петте каузи, заради които си струва всяко усилие

Несъвършената принцеса: Комплексите на Даяна не успяха да разрушат ореола й

Принцеса Даяна е една от най-харизматичните личности, които историята познава...

Други преди 6 години

Принцеса Даяна е една от най-харизматичните личности, които историята познава. Тя печели сърцата на хората с добрината, топлотата и чара си. Наричана е „Икона за стил“, а красотата й е идеализирана като аристократична.
Но нищо човешко не е чуждо на принцесата на Уелс. Даяна не била никак ласкателна към себе си относно външния си вид. Дори напротив, съвсем не харесвала онова, което вижда в огледалото. Докато светът й се възхищава, наричайки я „хубавата Даяна“, тя се бори с комплексите от своите несъвършенства.

През 1990 година на художника Израил Зогар му е поръчано да нарисува портрет на Даяна за хусарския полк, на който принцесата е патрон.

Но не било лесно да бъдеш художникът на лейди Ди. Тя започнала постоянно да се намесва в работата на Израил, умолявайки го да изглади някои нейни физиологични недостатъци, от които се притеснявала.
Но от какво се срамувала принцесата? И най-важното – как се е справяла със своите комплекси?


Даяна с Израил Зогар

Големият нос

„В лицето и тялото й действително имаше много недостатъци. И на шега, но все пак упорито, тя все ме молеше да правя корекции в портрета. Но беше особено настоятелна по отношение на носа си“, припомня си 72-годишният художник.

"Носът на Даяна наистина не беше прав. Но парадоксът е, че много малко хора обръщаха внимание на това, докато тя беше жива. Освен това големият нос отива на пропорциите на някои лица и даже би изглеждал чаровен. Независимо дали това е случаят с принцесата, забелязва се, че едва сега, когато хората разглеждат архивни снимки на лейди Ди, те започват да гледат малко по-критично на „най-красивата жена на своето време“, казва още той

Даяна се справяла с този свой недостатък, накланяйки главата си по специфичен начин за снимки, а също така и с късата си подстрижка, която превръща в своя запазена марка. С годините принцесата променя някои елементи в стила на косата си, но през повечето време прическата й си остава същата.

Лейди Ди винаги накланя главата си надолу и оттам извръща поглед към събеседника (или камерата). Бившият прессекретар на принцесата (от 1988 г. до 2000 г.)– Дики Арбайтър – разказва, че Даяна разработва тази поза специално: най-фотографираната жена в света иска нейните снимки да бъдат добри, независимо кой ги е правил.
„Даяна не беше красива. Тя беше привлекателна. Носът й беше голям, но тя знаеше най-добрата си перспектива и заставаше така, че фотографите нямаха възможност да погледнат от друг ъгъл“, спомня си Арбайтър.

Фигурата на плувкиня

Треньорът на Даяна си спомня как принцесата постоянно се оплаквала от фигурата си: „Имам тяло на плувкиня и големи рамене, което не ми харесва“, често повтаряла Даяна.

Грациозната фигура не е сред качествата на принцесата на Уелс, дори когато Даяна страда от продължителна булимия, фигурата й става тънка. Но сред модните трендове през 80-те години е да се носят подплънки на раменете, за да изглеждат по-издадени. Така че този комплекс Даяна скрива под подходящите дрехи, които са в крак с модата.

По-сериозни стават нещата, когато през 90-те години избухва поколението супермодели с безупречни фигури. Принцесата толкова се тревожи как изглежда тялото й, че започва да тренира усилено. Но това води до обратен ефект, тъй като интензивните тренировки правят тялото й по-мускулесто и грубо.

Прекалено високият ръст

Знаете ли колко висока е била Даяна? 180 см и 3 мм. Тя е по-висока от повечето жени и висока колкото мъжете, с които трябвало да общува в средите си. Това притеснява принцесата и тя се чувства изключително нервна, заставайки за снимка до тези хора.

„Даяна действително имаше по-спортно тяло“, спомня си Томаш Старжевски, дизайнерът, отговорен за облеклото на лейди Ди.

Лекарят й Ник Джоши пък добавя, че принцесата страда от изкривяване на гръбначния стълб, което я карало да се изгърбва: „Беше забележимо, когато се движеше, а проблемът се влошаваше, защото тя се срамуваше от високия си ръст и се изгърбваше още повече“, припомня си лекарят.

Ник казва, че неуспешно се опитва да убеди Даяна да се изправи величествено и да се гордее със 180-сантиметровата си височина, без да се навежда, за да изглежда по-ниска.

Между другото, принц Чарлз има немалък „принос“ за развитието на този комплекс, тъй като двамата с Даяна са на една и съща височина, така че лейди Ди трябва постоянно да носи ниски обувки, когато е с него. На всички снимки заедно Даяна е принудена да седи, да се подпира или пък да застане по такъв начин, че да не изглежда висока колкото съпруга си.

Наднорменото тегло

Този недостатък докарва Даяна неведнъж до булимия. По нейни думи около пет месеца преди сватбата Чарлз бива достатъчно лекомислен, за да коментира талията на жена си, след като я прегръща през кръста: „Май малко си понапълняла?“.

Този полушеговит коментар е достатъчен, за да притесни едно 19-годишно момиче дотам, че да се стигне до хранително разстройство: „Когато за пръв път мерих сватбената си рокля, талията ми беше 74 см. В деня, в който се ожених, талията ми беше 59 см. Аз просто се стопих от февруари до юли…“, признава си Даяна.

Когато трябва да се справи с напрежението и разправиите с Чарлз, принцесата често стига до това състояние.
Когато Даяна най-после преборва болестта, започва да пълнее. До средата на 90-те години, когато тя е в началото на 30-те си, вече изглежда много по-възрастна, отколкото през 80-те. Всички са на мнение, че това се дължи на тези проблеми, които я изпиват.

Когато Даяна отново започва да качва килограми, тя не може да спазва диета, тъй като е твърде рисковано след булимията. Затова тя заменя хранителния режим с физическа активност.  През 90-те папараците непрестанно я хващат на изхода на тренировъчни зали.

 

More from View Sofia

Никой не е перфектен: най-лошите тоалети на принцеса Даяна в годините

Celebrities преди 2 години

Въпреки че принцесата на Уелс е призната икона на стила, в краткия си, но изключително осветен от публично внимание живот тя допуска и поредица модни гафове. Можем да наречем кралската й "кариера" ефектна и подчертано еволюционна - от младо и неопитно 19-годишно момиче, сгодено изневиделица за принца-престолонаследник, тя се превръща в уверена, силна и много красива жена, наречена с любов от целия свят "Принцесата на сърцата". От точка А до точка Б обаче, лейди Ди допуска, вероятно неволно и поради неопитност, ред стилови провали, за които става дума, с много любов и носталгия, надолу >>>   

От Маргарет до Даяна: THE ROYALS обожават Уимбълдън, обичта им в снимки

Celebrities преди 2 години

Тенис-турнирът "Уимбълдън" или Откритото първенство на Великобритания по тенис започва на 28 юни и финишира заедно с Европейското по футбол и нашите парламентарни избори, т.е. на 11 юни 2021-ва

More Други