Следва

Да видиш невъзможното с Широ Такатани

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 4 до 10 септември

Къде и какво от понеделник до неделя тази седмица...

Events преди 6 години

Представянето


На 4 септември се навършват 75 години от рождението на Бисер Киров. По този повод Фондация „Устойчиво развитие за България“ издава автобиографичната книга на Бисер Киров „Благодарствена песен“.
Презентацията на книгата ще се състои на 4 септември 2017 г. /понеделник/ от 18,00 часа в Мраморната зала на Руския културно-информационен център.

Изложбите

Лирични послания
05.09.-27.09.2017


Галерия „Графит” с любезната подкрепа на МТЕЛ и строителна компания КОМФОРТ представят шестата регионална групова изложба "Лирични послания". Изложбата цели да представи творчеството на жени художници, активно и многостранно присъстващи в художествения живот на Варна. Тя ще е първата по рода си среща на варненската публика с тяхното енигматично изкуство, доказващо равностойното им присъствие на съвременната арт сцена.

Отпечатъци

След лятното пътешестване и еуфория идва меланхолията на есента, а с нея и времето за екзистенциални размисли, въпроси и равносметкa. На 16-ти септември стените на зелената къща срещат един творец, чиито картини ни карат да се обърнем към онази част вътре в нас, където рядко надникваме. Кои сме? Къде отиваме? Каква следа оставяме след себе си?

SOHO ви кани да поровите в душата си с изложбата “Отпечатъци” на Марио Ангелов. Завладян от подобни размисли, той подчинява творбите си на концепцията "позитив-негатив", "духовност-материя", "аз - отпечатъкът в мен и след мен". Подобно на човешката същност, образите в картините са отражение на емоциите, думите и личните ни моменти, оставили траен отпечатък в душите и съзнанието ни. Отпечатъци, които ни правят повече или по-малко хората, които сме днес.

Част от програмата на SOHO за квАРТал фестивал, откриването е на 16 септември от 18:30 в градината на зелената къща, точно след грънчарската работилница със самия авртор с начало 16:00. След фестивала ще може да разгледате изложбата “Отпечатъци” всеки делничен ден между 9 u 19 часа до 20 октомври на улица Искър 4.

Разхвърляни вълнения


Изкуството е себично занятие. И то трябва да е такова, за да има въздействието, което има. Ако един човек не влага своите истински чувства, идеи и намерения, той или тя, няма как да предаде нещо истинско и на останалия свят. На 6ти сепрември от 19:30 в клуб Gramophone, ще можете да видите едни съвем откровени абстрактно-експресионистични творби.

Един пояс, един път
1 септември – 15 октомври 2017


„Един пояс, един път“ е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави.

Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност. Откриване ще се състои на 1 септември, петък, 18.00 часа в Двореца, пл. „Княз Александър І“.

Архитекти, скулптори и визуални артисти добавят реалност с намеса в паркa „Заимов“


На 7 септември от 18:00 часа в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия в София ще бъдат представени резултатите от тазгодишната образователна програма „Опити” и изложба на водещия на уъркшопа в програмата – художника Правдолюб Иванов. Тази година участниците в програмата – Благица Здравковска, Станислава Иванова, Лилия Калчева, Ивайло Христов, работиха по темата „Добавяне на реалност”, а обектът им на интерпретации беше съвкупността от реалности в парка „Заимов“. В рамките на изложбения период със специален проект ще се включат и Destructive Creation.

По стените на галерията Правдолюб Иванов ще представи интересен подход към уъркшопа като формат, в който най-голяма тежест има процесът, а не резултатът.

Инициативата


София е град с над 1 200 000 жители, посещаван ежегодно от хиляди туристи. Търсейки своя модерен европейски облик, тя е успяла да съхрани и носи очарованието на типична за Балканите столица – разнолика, еклектична, динамична, наситена с възможности и изпълнена с живот. Но разхождайки се по софийските улици, ще се натъкнем и на места – като подлезите, които животът сякаш подминава. За съжаление голяма част от тях са потискащи със своите монофункционалност, неподдържаност и липса на сигурност.

Младежката инициатива „ПОдЛЕЗНО“ е създадена, за да експериментира в градската среда, като предложи една нова интерпретация на подземните публични пространства, а именно – насищане на тези нетрадиционни обекти с културно-образователно съдържание. С художествено оформление на определена тематика, интерактивност на арт инсталациите, графити изкуство подлезите ще се преобразят в уютни, по-оживени, безопасни и предпочитани мултифункционални пространства за онези, които живеят, работят и отглеждат децата си в града или просто го посещават. Повече за инициативата може да прочетете тук.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.