Следва

Ани Васева и Леонид Йовчев с ново призвание

Да видиш невъзможното с Широ Такатани

Ако обитаваше собствена планета, японският артист Широ Такатани щеше да я съгради с магическа безтегловност...

Events преди 6 години

Ако обитаваше собствена планета, японският артист Широ Такатани щеше да я съгради с магическа безтегловност. Щеше да има предмети, спускащи се от тавана, танцуващи лазери и прожектирани луни. Щеше да има фонтан, направляван от компютър, така че водата да образува символи и букви, а буквите – думи. Щеше да има ледена мъгла, разпадащи се пейзажи, дървета, които пеят, а морските вълни щяха да се движат перпендикулярно на брега. Всичко това в цветове, в много цветове.

За щастие, този гений живее на Земята, по-специално в Киото, но редовно гостува на водещите музеи за съвременно изкуството в света, а съвсем скоро и за първи път в България – в Пловдив на ONE DANCE WEEK 2017. Такатани ще представи неподражаемия спектакъл „Хрома“ на 6 и 7 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, като това ще бъде една от редките му появи изобщо по нашите географски ширини.

И това е новина, защото...

Широ Такатани е световна величина в съвременно изкуство. Той е артист в пълния смисъл на думата. Човек, който създава невиждани светове, а с тях - нови форми и канали на общуване. Провокатор на видимото с научен подход. Майстор на дигиталните изкуства още преди масовото навлизане на стационарните компютри по домовете. Поклонник на цветовете във висока резолюция.


Той е двигателят на Dumb Type, един от най-прогресивните творчески колективи и в Япония, и по света, чиято 30-годишна история до голяма степен представлява развитието на съвременното изкуство.

Big in Japan

През 80-те група студенти от Академията по изкуства в Киото основават артистичния колектив Dumb Type. Събират се хора с различни професии - фотографи, архитекти, програмисти, актьори, музиканти и, разбира се, танцьори. Широ Такатани е въвлечен в създаването на графиките и видео инсталациите на групата. По онова време той се интересува от фотографията и способността й да улавя отделните моменти. Но това не му е достатъчно. Той иска да улови времето.

И тръгва по път, който през 80-те изглежда като технологичен сюрреализъм – светещи екрани, графики на сцената, оптически игри с публиката... До днес, когато технологиите и визуалните ефекти са неразривна част от изпълнителските изкуства, а роденият през 1963-та година Такатани продължава да бъде една от най-интересните и креативни личности на културната сцена изобщо.

През 90-те Dumb Type вече изумяват и критиците, и зрителите далеч извън родната Япония. Причината – те показват инсталации, изложби и пърформанси, които никой не си е представял преди това. Те нямат аналог, когато смесват дигиталните изкуства с театъра и танца, музиката с мълчанието, светлината с мрака – и на всичкото отгоре вграждат послание в целия този привиден хаос.

От социалната и личната битка срещу вируса на ХИВ/СПИН, през политическата утопия за мирно съжителство, до красотата на природата и обезличаването на хората от машините, техните творби просто са на различно ниво. Групата преживява тежък период след смъртта на артистичния директор Тейжи Фурухаши през 1995-на година от СПИН, когато редица членове напускат. На тяхно място обаче идват нови, а постепенно Такатани поема водещата роля.

Творческата му философия няма нищо общо с каноните на класическите изкуства. Неговите проекти са създадени, за да покажат това, което очите не могат да видят. Важна част от тях е композиторът Руичи Сакамото, който впрочем като автор на филмова музика има „Оскар“ (“Последният император“ - 1987) , две награди „Златен глобус“ и „Грами“.

Такатани развива и самостоятелна кариера - участва в експедиция до Северния полюс, след която създава две от най-успешните си инсталации. Включва се в проект на световноизвестния архитект Даниел Либескинд за 950-тата годишнина от основаването на холандския град Гронинген. Интересува се от научните изследвания на планктона, от физическите закони и пречупването на светлината.

Сътрудничи в няколко проекта на култовата японка Фуджико Накая, известна със скулптурите от мъгла, които преди седмици бяха представени в Tate Modern. Сред най-популярните му инсталации е „3D Water Matrix” - интелигентна „водна завеса“, разпръскваща от височина водата с помощта на компютър, така че да се „образуват“ букви и символи. Отделно, Такатани продуцира театрално-танцови спектакли, с които също прекрачва много граници и събира учудени погледи.

И тук идва мястото на спектакъла „Хрома“ - абсолютно неочаквано изживяване, в което визуалните ефекти опитват да погълнат танцьорите на сцената, също както екраните всеки ден поглъщат нашето време, нашите емоции, нашата човешка същност.





Гледайте цветния взрив „ХРОМА“ на 6 и 7 октомври от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив – с билети можете лесно да се сдобите от тук. Спектакълът е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформансONE DANCE WEEK.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?