Да видиш невъзможното с Широ Такатани

Ако обитаваше собствена планета, японският артист Широ Такатани щеше да я съгради с магическа безтегловност...

Ако обитаваше собствена планета, японският артист Широ Такатани щеше да я съгради с магическа безтегловност. Щеше да има предмети, спускащи се от тавана, танцуващи лазери и прожектирани луни. Щеше да има фонтан, направляван от компютър, така че водата да образува символи и букви, а буквите – думи. Щеше да има ледена мъгла, разпадащи се пейзажи, дървета, които пеят, а морските вълни щяха да се движат перпендикулярно на брега. Всичко това в цветове, в много цветове.

За щастие, този гений живее на Земята, по-специално в Киото, но редовно гостува на водещите музеи за съвременно изкуството в света, а съвсем скоро и за първи път в България – в Пловдив на ONE DANCE WEEK 2017. Такатани ще представи неподражаемия спектакъл „Хрома“ на 6 и 7 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, като това ще бъде една от редките му появи изобщо по нашите географски ширини.

И това е новина, защото...

Широ Такатани е световна величина в съвременно изкуство. Той е артист в пълния смисъл на думата. Човек, който създава невиждани светове, а с тях - нови форми и канали на общуване. Провокатор на видимото с научен подход. Майстор на дигиталните изкуства още преди масовото навлизане на стационарните компютри по домовете. Поклонник на цветовете във висока резолюция.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.