Следва

На опера в Arena di Verona

София в миналото

Галерията на минувачите, или мястото в градинката на Градската художествена галерия, често е заето от фотоси...

Events преди 14 години

Галерията на минувачите, или мястото в градинката на Градската художествена галерия, често е заета от фотоси и други експозиции, на които можеш да се наслаждаващ, докато слушаш градския фонтан и пиеш еспресо в картонена чашка на някоя сенчеста пейка.

Обичаме този градски пейзаж и атмосфера и не пропускаме да разгледаме поредната открита изложба на импровизираната галерия там.

Всъщност изложбата се нарича „Лицата на София” и представлява поглед през годините 1879/1944 върху столицата и нейните обитатели и сгради.

Авторите са Атанас Гаджев, Иван Бърнев-Буби и Любомир Юруков, а самата изложба като проект обединява два, допълващи се взаимно модула:



1. „Не/познатият софиянец” включва серия от 30 документално-художествени табла/постери, представящи софиянеца в различните му превъплъщения и трансформации в периода от 1879 до 1944 г. Подготвени от двама утвърдени изследователи и познавачи на тази материя (Любомир Юруков и Иван Бърнев – Буби, автори на книгите: „Непозната София”, „Непознатата България”, „Непознатият българин”), таблата съчетават достъпно поднесени исторически анотации с изобилие от автентични документални изображения, част от внушителните им лични колекции и архиви;

2. „Не/възможна красота” - художествена акция за припомняне на изчезващите образи от софийските фасади чрез серия керамични възстановки на пластично-архитектурни детайли, намиращи се върху рушащи се софийски фасади и „съживени” от художника – керамик Атанас Гаджев.



Акцията е посветена на 130-та годишнина от обявяването на София за Столица на България и се осъществява с подкрепата на Столична програма "Култура". Организатори са Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим-Велик Приорат България, списание "Минало", Сдружение "Лингва Франка".

Иди и виж твоята до болка позната столица София, изобразена във времето. И опитай да я разпознаеш.

Изложбата е в градинката срещу Народния театър.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?