Следва

Нов предплатен пакет от VIVACOM - VIVA BONUS

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 11 до 17 септември

Къде, какво и защо от 11 до 17 септември...

Events преди 6 години

Книгата


„Животът ми като Тиквичка” – най-популярната творба на френския писател Жил Парис, вече е на разположение и на българския книжен пазар!

„Животът ми като Тиквичка” е невероятно вълнуващ разказ - колкото смешен, толкова покъртителен, за нелеката съдба на децата в едно „добре развито общество”, който завършва с (не)очаквано щастлив край. Приключението на Икар, деветгодишно момче с прякор Тиквичка, започва доста тъжно, но за всичко е виновно небето, от което валят само нещастия. След като по случайност застрелва майка си, момчето е заведено в приемен дом, където изучава със затрогващата наивност на детския си поглед един нов свят, който не го плаши. Света на Симон, който знае всичко, на Ахмед, който хленчи за щяло и нещяло, на Беатрис, чийто пръст не излиза от носа й, на Жужуб, който компенсира отсъствието на майка си, като се тъпче със сладкиши, на Камий… в която се влюбва.

Фестивалът



Между 8 и 24 септември 2017 г., в София, ще се проведе за първи път международният фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair, който ще бъде посветен на фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии, различни експериментални издания на артисти и независими издателства от цял свят. Програмата на фестивала предвижда срещи и разговори с артисти и издатели, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23 - 24.09 в Cosmos coworking camp, където посетителите ще могат да закупят и разгледат различни печатни издания и да се срещнат лично с участниците.
Тази година Sofia Art Book Fair ще се фокусира върху фотографските издания, чието разнообразно съдържание рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява и провокира. Разглеждана в един съвременен контекст фотокнигата е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло.

Между 8 и 24 септември 2017 г., в София, ще се проведе за първи път международният фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair, който ще бъде посветен на фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии, различни експериментални издания на артисти и независими издателства от цял свят. Програмата на фестивала предвижда срещи и разговори с артисти и издатели, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23 - 24.09 в Cosmos coworking camp, където посетителите ще могат да закупят и разгледат различни печатни издания и да се срещнат лично с участниците.

Тази година Sofia Art Book Fair ще се фокусира върху фотографските издания, чието разнообразно съдържание рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява и провокира. Разглеждана в един съвременен контекст фотокнигата е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло.

Дискусионният клуб



София Филм Фест за учащи – Есен ‘17
Три прожекции на открито (10, 15, 16 септември) и
всеки понеделник от 25 септември до 18 декември в Дома на киното.

Да си различен и да отстояваш себе си, да се стремиш към свобода, да се влюбваш, да си част от общество и да те е грижа. Такива са темите в есенната селекция на Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”, включваща 15 заглавия.

„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Новата радио станция

Уникален радио формат стартира за първи път в България. През октомври „Оберон Радио Макс”( Радио FM+, Radio Fresh!, Z-Rock, Melody) ще прибави към своето портфолио и още едно радио, 105.6 НОВИНИТЕ СЕГА, което ще се излъчва на честотата на Star FM в гр. София.
Уникално по своя формат и идея, 105.6 НОВИНИТЕ СЕГА, е първото Тalk радио в България. С новини, интервюта, анализи, информация, представени от емблематичните Елена Розберг, Ива Дойчинова и Евелина Павлова, 105.6 НОВИНИТЕ СЕГА спазва правилата на Talk формата- само говор, без музика.

С иновативния нов формат и конструктивни програмни промени „Оберон Радио Макс” е най-бързо развиващата се радио група в България и дава силна заявка за лидерска позиция на пазара.

Филмовата премиера



Имам удоволствието да ви представя нашия премиерен филм: ПРЕКРАСНИТЕ ДНИ В АРАНХУЕЗ | THE BEAUTIFUL DAYS OF ARANJUEZ | Les beaux jours d’Aranjuez, сценарий и режисура Вим Вендерс, по пиесата на Петер Хандке, с участието на Реда Катеб, Софи Семин, Петер Хандке, Йенс Харцер и със специалното представяне на Ник Кейв.

Поредният шедьовър на Вендерс е един откровен разговор за любовта, секса и разликите между половете, женската перспектива и мъжкото светоусещане!

В избрани кина от 8 септември в София и страната.

Преживяването



Пригответе се за един вълнуващ ден (17 септември) във филмово студио "Ню Бояна"! Гладиатори срещу полицаи, зомбита срещу пехотинци, а за финал - взрив на истинска кола.

Насладете се на разнообразни сценични битки и усетете какво е да си на снимачната площадка. Научете какви бойни техники прилагат каскадьорите в екшън филмите. Ваш гид в незабравимото приключение ще бъде специалният ни гост - холивудският кино творец Кийт Страндбърг.

Повече информация: https://www.facebook.com/events/113050232724231/

Състезанието



Старбъкс организира Starbucks Barista Championship 2017.
Събитието ще се състои на 11.09 в кафенето на веригата на ул. Съборна 1 и ще се проведе между 15 и 18 ч.
Най-добрите баристи на Starbucks България ще премерят сили в епичен батъл от 3 етапа: дегустация, лате арт и собствена напитка. Победителят ще представи страната ни на големия финал в Полша.

Пърформансът



Център за култура и дебат „Червената Къща" има удоволствието да Ви покани на първото и последно за сезона издание на пърформънса „Ловец на свечерявания".

„Ловец на свечерявания" е импровизационен пърформънс с участието на публиката. Съчетава в себе си елементи от различни сфери като: съвременен танц, физикъл театър, психодрама, радио театър и музикална импровизация.
Въз основа на текстове от Хулио Кортасар, актьорите взаимодействат с публиката по начин, по който всеки един пърформънс става уникален и сам за себе си, с невъзможност да бъде повторен.

„Ловец на свечерявания" е отличен от жури с награда за най-добро дипломно представление в Театър-лаборатория „Алма Алтер".

Идея и концепция: Иван Стоянов
Музикална среда: Константин Кучев, Иван Стоянов
Плакат: Йоан Сугарев
С гласовете на: Дориана Малиновска, Гергана Алякова, Ина Гергинова, Константин Кучев
Хореграфски елементи от: Яница Атанасова

13-ти Септември, Сряда, 19"30
Център за култура и дебат „Червената Къща"
ул. Любен Каравелов, 15
вход: 6/8 лв.

Изложбите

Лика Янко



Галерия Нюанс има удоволствието да представи:
Лика Янко (1928 - 2001)
Изложба живопис
13.09. – 08.10.2017г.
Откриване –13.09. от 18.30

50 години от първата самостоятелна изложба на Лика Янко. Наричат я „Пикасо в рокля",но на това определение отговаря: „Аз не съм Пикасо, аз съм Лика". Лика Янко изумява със стила, който тя сама създава и обособява през творческия си път.
Повече информация ТУК.

in sequences
Фотографска изложба на Веселин Трачев



Повечето от кадрите на Трачев маркират активни градски места и персонажи и представят живота на една среда хора и поколение на Пловдив, които са в страни от мейнстрийма.

На 6 септември artnewscafé открива in sequences - първата самостоятелна изложба на Веселин Трачев.

Изложбата in sequences на Веселин Трачев представя селекция от снимки от последните десетина години. Веселин започва да снима прогресивно случващото се около него аналогово предимно с Olympus Mju 2, понякога със Zenit 11, а много рядко и дигитално. Част от изображенията представя в своя профил във Фейсбук под името sequences, но по-голямата част пази за себе си.

Във фотографиите на Трачев виждаме хората като неразделна част от битието ни. Важната роля на близките, познатите и приятелите ни. Изживените моменти и мигове с тях посредством непринудени срещи и уговорени събирания. Това, което ни оставя като спомен са породените чувствата, а кадрите пусков импулс към тях. Местата като обгръщащо обкръжение на действителността. Един или серия от мигове на различни места ни се отразяват по различни начини. Различни случки на едно място или едни и същи на различни доказват разнообразието, което ни се случва в тези последователности на събития.

Ние сме част от колекцията



Иконичната водна кула в софийския квартал Лозенец оживява като галерийно пространство с проект на художничката Боряна Венциславова.

Новата галерия +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия в България, по чиято покана художничката гостува със своя самостоятелна изложба, озаглавена: „Ние сме част от колекция“, с куратор на проекта в София Вера Млечевска. Арт фондация ДОМА е организатор на събитието, което може да бъде посетено от 14-ти септември до 22-ри октомври.

В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеообразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тинейджърството.

Откриване „Ние сме част от колекция“: 13.09, 18:30 ч.
Продължителност на изложбата: 13.09 – 22.10.2017
Кураторска обиколка и концерт Виолетов Генерал: 30.09, 18:30 ч.
Адрес Галерия +359: София, кв. Лозенец, ул. Галичица 13

Апокалипсис


Апокалипсис е съвместна изложба, която показва 20 творби на двама млади артисти с градска визия. В настоящата изложба са включени няколко работи в традиционни графични техники: линогравюра и алграфия, рисуване с молив /хартия, платно/, както и с акрил-масло.

Той е романтичен мечтател, който създава вълшебни светове и композиции с любов към детайла. Счита, че да учиш изкуство е абсолютна загуба на време, тъй като чувството за естетика е вродено, а отделните техники на рисуване човек сам може да научи. Като истински бунтар обича да експериментира с различни техники, да ги комбинира и да се старае да не слага начина си на рисуване в рамки. Уверен в себе си, белият лист не го плаши. Там той поставя началото на творбите си, които често пъти не следват определен план, а се случват на момента с молив върху хартия и с акрил или масло на платно.

Dada Cultural Bar има удоволствието да ви представи замечтания властелин на приказната красота GasparLeblanc и екстравагантния майстор на графичната поезия PENьо.

Откриването ще се състои на 14.09. (четвъртък) от 19:00 часа; ул. Г. Бенковски 10

Фестивалът



Хиляди потайности, които чакат да бъдат открити, още по-богата програма с повече локации и една важна обществено-социална кауза очакват посетителите на квАРТал Фестивал 2017 15, 16, 17 септември.

„КвАРТал е мястото, на което старото остава, а новото идва, без да застава на неговото място.
Мястото, в което разликите се привличат, за да образуват обща, автентична атмосфера.
За втора поредна година, квАРТал оживява с фестивал в центъра на Стара София, някогашния Еврейски квартал. През 2017 той ще бъде още по-цветен и интересен, защото ще разкрие на всички гости и жители на столицата своите потайности.

Ела на квАРТал Фестивал от 15 до 17 септември. Разходи се накъдето те заведат краката в карето между „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Левски“ и „Сливница“ и открий нестандартното и уникалното, всичко, което превръща квартала в квАРТал.“
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?