Следва

Играй и спечели "Today, Tomorrow, Always - My Everything" от АVON

Удивителният напредък на медицината или последните иновации в грижата за здравето

Стремежът ни да имаме по-дълъг и качествен живот стимулира учени да разработват куп технологии и средства...

Health преди 6 години

Стремежът да имаме по-дълъг и качествен живот стимулира учени да разработват куп технологии и средства в помощ както на пациенти, така и на здравни служители. Ето и няколко от последните иновации, които улесняват грижата за здравето. Едно от тях – използването на метоморфин с анти-ейдж цел – все още подлежи на одобрение, но предварителните изследвания показват, че може да се окаже доста ефективно.

Роботи в помощ на медицинските сестрите

Роботизираните машини, които помагат на медицинските служители да повдигат пациенти, са смарт решение, което спасява от много трудности и рискове. Машините са изработени, за да повдигат пациентите от леглото или да ги поставят на носилка/легло. Както знаем, понякога медицинските сестри са доста по-ниско габаритни от пациентите си, и за преместването е необходим повече от човешки ресурс. Вероятно на някои учени това им изглежда твърде неефективно и затова са разработили робот, който да изпълнява тази функция. RIKEN-TRI е компанията, която представя на пазара цяла роботизирана медицинска сестра тип ‚мече‘ с приятно и дружелюбно лице.
Друг тип подобни помощници са ‚усилвателите‘ за медицински служители, които се слагат на кръста и предпазват от наранявания. Те се предлагат от компанията HAL.



Повдигането и преместването на пациенти ще бъде само една от многото функции, които ще изпълняват роботите в бъдещето. Д-р Елена де Моми от Политехническия университет в Милано е ръководител на екип, който вече изследва границите на роботите в операционната стая. На базата на скоро направен експеримент, учените са убедени, че в близко бъдеще роботите ще могат успешно да асистират при операции, а защо не и да извършват някои от необходимите процедури.

Смарт бельо против рани от залежаване

Учените от Канадския университет Калгари вече са разработили бельо, което предпазва от рани от залежаване. То работи на електрошоков принцип и на всеки 10 минути пуска стимулация, която продължава около 10-ина секунди. Резултатите от изследванията, направени през 2012 г. на пациенти с наранявания на гръбначния стълб, се оказали доста насърчителни.



Смарт бельото е доста полезно както за възрастни хора, така и за възстановяване от тежки операции. Според статистика на американската Агенция за изследвания и качество на здравеопазването, раните от залежаване са сериозен проблем и костват много усилия и финансови ресурси на държавата. Простото, но ефективно решение за електрораздвижване обещава минимални рискове от рани от залежаване. А то, както знаем, е доста опасно.
Когато тялото ни стои в една и съща позиция продължително време, кожата ни се притиска и циркулацията на кръвта се нарушава. Това може да доведе до рани с различна степен и дълбочина, като най-сериозните могат дори да застрашат живота на страдащия.

Метоморфин за по-дълъг и добър живот

Чували сме, че много открития в науката са открити ‚случайно‘ или някакси по трасето в търсене на решение на друг проблем. Така станало със солариума, например. В края на 19-ти век датският учен Нилс Финсен разработва въглеродната дъгова лампа с цел терапия на някои кожни заболявания. След това се появяват и т.нар. ‚слънчеви лампи‘, които имали за цел да лекуват пациентите у дома. Около стотина години по-късно немският физиолог Фридрих Волф започва да използва UVA и UVB лъчи, за да подобри емоционалното състояние на спортисти. Както знаем, слънчевите лъчи ни снабдяват с по-добро настроение, тъй като улесняват синтеза на витамин D. Волф изработва т.нар. ‚слънчеви легла‘ и ги патентова. Днес компанията Wolff, основана в Ню Джърси, продължава работата на Фридрих и брат му Джон, и е ключово име в индустрията.



Днес има още едно откритие, което идва ‚по пътя‘ към решаването на друг проблем. Диабетичното лекарство метоморфин е с доказан положителен ефект върху продължителността на живота на някои изследвани животни. Това може да се окаже разковничето на по-дълъг живот, трептят учените в областта. Вече има и насрочено тестване на ефекта му върху човеците, което трябва да се проведе тази зима. Американските учени, които ще осъществяват тестовете, се надяват утвърденото като безопасно за здравето лекарство, да допринесе не само за качеството, но и за продължителността на човешкия живот.

Джобен глутен детектор

Имали ли сте някога алергия? Смъртоносна алергия или поне алергия, която причинява тежки чревно-стомашни проблеми, гадене и повръщане, възпаление на гърлото и устата, обриви, запушване на носа, диария, раздразнение на очите, сълзене, сърбежи, зачервявания… Глутеновата непоносимост в различните й стадий е състояние, което на този етап се лекува само с изчистване на организма от въпросния протеин. Хората, страдащи от глутенова непоносимост, имат тяло, което не може да преработва този хранителен елемент. Той се съдържа в зърнените храни, както и в много бързи и преработени хранителни продукти и някои бобови храни.



Най-тежката форма на глутеновата алергия е целиакията. Тя изглажда гладката мускулатура в организма и така нарушава правилното усвояване на хранителни вещества. Освен това, хората, страдащи от целиакия, страдат от автоимунна реакция на организма спрямо считания за враг от страна на тялото, глутен.

При такива тежки случаи на алергии едното „Всичко е наред“, изречено от главния готвач или продавачката в магазина, не е достатъчно. Залогът е много голям. Затова компанията NIMA намерила за необходимо да снабди пазара със специален сензорен детектор, отчитащ нивата на глутен в храната. Той позволява самостоятелно измерване нивото на глутен в реално време. Мъничкото триъгълно фенси устройство струва около 200 долара, а бъдещите планове на разработчците от компанията, са да пуснат подобрена версия на детектора. Тя ще включва функция за измерване нивото на други алергени в храната, като ядки например.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.