Следва

Test drive: Мистерията на тайния бюти ритуал със Skinaz

Експертите говорят: Какво състарява кожата ни

Известният натуропатичен лекар Нигма Талиб е уверена, че кожата на всеки човек е огледало на хранителните му навици...

Face преди 6 години

Всичко, което ядем, и още повече - всичко, с което злоупотребяваме, веднага се проявява върху лицето ни. Как да определим кои продукти трябва да изхвърлим и какво причинява появата на най-често срещаните бръчки?

„Ако внезапно ми се появи пъпка на лицето, на снимачната площадка това не е голям проблем – веднага специалистите се справят с това с помощта на професионалния грим, който прави чудеса. Но истината е, че се старая да изглеждам безупречно и в моментите, в които съм със семейството си, както и на романтична вечеря с любимия си. Много съм внимателна в грижата за кожата си, затова често ходя в Лондон за съвети при Нигма Талиб“, разказва моделът на Victoria’s Secet - Роузи Хънтингтън-Уайтли.


Нигма с Роузи Хънтингтън-Уайтли

Стела Маккартни, Кейт Босуърт, Пенелопе Круз и още десетки холивудски знаменитости са верни на съветите на Талиб, чиято книга за връзката между храненето и стареещата кожа излезе във Великобритания в края на март миналата година. Четивото бързо се разпространи и в съединените щати, а системата за изграждането на хранителни навици и изготвянето на лична диета се превърна в нов вид детоксикация – популярна и много обсъждана.


Кейт Босуърт и Нигма

Съветите, които Талиб дава, обещават чиста кожа, която сияе: „Когато пациентът влезе в моята клиника, един поглед е достатъчен, за да разбера с какво се храни той и с какво злоупотребява“, категорична е Нигма.

Повече от десет години тя изследва стареенето на кожата, причините за появата на бръчки около очите и челото, както и защо някои хора не могат да се отърват от старческите петна по брадичката, а също и защо се появяват обриви по бузите ни…
След анализи на стотици случаи дерматологът открива четири основни видове стареене на кожата, като посочва и факторите, които допринасят за това.

Всеки организъм остарява по свой начин. Някои хора преработват по-трудно определени продукти, като това кара тялото им да претърпява хормонални промени и вредни химични процеси. При всички случаи обаче, тези резултати се проявяват първо и най-вече върху лицето.

Според Нигма има четири категории храни, причиняващи най-много щети върху кожата и тялото: храните съдържащи глутен, млечните продукти, захарта и алкохолът. Реакцията на всеки човек към някоя от тези групи може да бъде различна: кожата понякога е по-уязвима към млечните продукти, а друг организъм пък не преработва добре алкохола.
Разбира се, всеки организъм е строго индивидуален. Но някои проблеми са лесно разпознаваеми, дори и да не посетите лично клиниката, за да ви кажат какво сочат те.
Талиб дава ясни инструкции за най-класическите случаи на състаряване на кожата. Ако по-долу разпознаете себе си, то лесно ще разберете кои хранителни продукти трябва да избягвате.

„Лицето на виното“


Симптоми:

Бръчки под и между очите
Дълбоки назолабиални бръчки (зоните от двете страни на устата)
Разширени пори
Зачервяване по бузите
Разширени кръвоносни съдове
Дехидратирана кожа

Нигма определя този тип лице като „винено“, тъй като е много често срещано, особено сред жените, които искат да изпият една чаша вино след работа, за да се отпуснат след напрегнат ден. Но ефектът и с друг вид алкохол също би бил сходен.
Основният проблем на градусовите напитки е, че те дехидратират кожата, което е най-класическият и сигурен път към стареенето. Сухата кожа е склонна към лесно образуване на бръчки. Алкохолът и захарта в него разрушават колагена, който е отговорен за еластичността и красотата на кожата. Когато се злоупотребява с такива напитки, кожата става неравна, порите се разширяват, а клепачите започват да увисват.
Алкохолът провокира образуването на възпалителни процеси, които се проявяват върху кожата като зачервяване, обриви по лицето, както и разширени кръвоносни съдове предимно по бузите и носа.

Какво да направите:

Преди всичко Талиб препоръчва да спрете да пиете алкохол. Тялото се пречиства за около три седмици от вредните токсини на подобни напитки и така нормализира работата си. След това пречистване, може да включите алкохол в режима си на хранене, но с някои уговорки: изберете алкохол с минимална захар, никога не пийте в продължение на няколко последователни дни, в седмицата трябва да има най-малко 4 дни, в които да не сте пили алкохол, а приемът на вода трябва да бъде максимален.

„Лицето на глутена“


Симптоми:

Зачервяване на бузите
Подпухнало лице
Пигментни петна по брадичката

От непоносимост към глутен не страдат много хора, но пък чувствителността към него е повече или по-малко развита в мнозинството.
Глутенът е виновникът за появата на пигментни петна, особено тези на брадичката, провокира развитието на розацея (възпаление на кожата), а също така води и до подуване на лицето, най-вече в областта на бузите.

Какво да направите:

Намалете съдържащите глутен продукти и пийте колкото е възможно повече вода.

„Лицето на захарта“


Симптоми:

Изпито лице
Надлъжни бръчки по челото
Тъмни кръгове под очите
Тънка и суха набръчкана кожа
Неравномерен тен и петна

Друг сериозен враг на младостта е захарта. Не само захарта в обичайния й кристален вид, но и този, който е под формата на печени сладкиши, бонбони, а също така хляб и ориз. Рафинираните храни, богати на въглехидрати, са бърз път към състаряването на кожата. Глюкозата влияе зле на колагена, превръщайки гъстите колагенни влакна в твърди съсиреци. В резултат на това по кожата се появяват дълбоки бръчки.

Какво да направите:

Очевидно е, че трябва да ограничите приема на захар. Това е въпрос на навик. Ако в кафето си слагате по няколко лъжици, опитайте се да ги намалите. И така малко по малко ще спрете изобщо да слагате захар в кафето си – или просто я заменете с мед. Когато ви се прияде нещо сладко, старайте се да не се хвърляте веднага върху вафлите и кексовете от магазина. Яжте плодовете на сезона и пийте много вода. Мярката е изключително важна, независимо колко много ви се яде шоколад.

„Млечното лице“


Симптоми:

Подути клепачи
Торбички и тъмни кръгове под очите
Обриви и възпаления на брадичката
Малки пъпчици по лицето

Млечните продукти са изключително обсъждани – колкото са определяни за необходими, толкова са и отхвърляни от експертите. Някои смятат, че те са пълни с хормони и възрастните въобще не трябва да пият мляко, предназначено за деца, а други държат на тезата, че в млечните храни се съдържа необходимият калций. Талиб е съгласна по-скоро с първата версия, като обяснява ,че лактозата е един от най-големите хранителни алергени. Ако злоупотребяваме с млечните продукти, с възрастта все повече ще губим способността си да обработваме лактоза. Затова Нигма твърди, че млечните храни причиняват множество кожни заболявания.

Какво да направите:

Трябва да давате на организма си почивка от млечните продукти. Като за начало спрете целия прием на такива, за да детоксикирате тялото си. За три седмици ефектът ще бъде налице. След това можете да се върнете към консумацията на млечни продукти, но ще трябва да се ограничавате. За най-проблемно от всички до момента е определяно прясното мляко, което може да замените с мляко от бадем или кашу.

More Face