Следва

Петъчен БЛИЦ: Калин Калинов

Истории от живота: Дъх на любов с Шарл Азнавур

Сигурни сме, че да си на 93, да имаш изключителен блясък в очите...

Celebrities преди 6 години

Сигурни сме, че да си на 93, да имаш изключителен блясък в очите, да тичаш по 10 км. в парка всяка сутрин и да те наричат Love Pixie е обещаващо начало на една запомняща се история.



Шарл Азнавур - писател, певец, поет и актьор. Обаятелен мъж, който използва френския си чар, за да завладее света, както и куп женски сърца. Роден в Париж на 22-ри май 1924 година в семейство на арменски имигранти. Баща му певец, а майка му актриса, той започва артистичния си живот още от ранна детска възраст. Първата му АРТ любов е театърът. Истинското му име е Шанур Вахинаг Азнавурян, а когато се влюбва в музиката, на 9 годинки, приема артистичното име Азнавур.



Пробива благодарение на голямата Едит Пиаф, която е омагьосана от гласа му и още с първото виждане му предлага да обиколи Франция и САЩ на турне с нея. 



"Не се чувствам стар, старостта е състояние на духа, но съм възрастен, де"
, казва Шарл, често наричан „френският Франк Синатра“.



Любовта е неговото всичко, ако изключим нотите и мелодията, има над 1000 песни - колкото емоционални, толкова и дълбоко докосващи. Може да ги изпее на 5 езика (френски, арменски, английски, немски, италиански и испански), а тембърът му е докосвал Карнеги Хол и други известни места по света. Киното пък винаги е вярната му любовница. Да играе пред камера го изкушава точно толкова, колкото и да пее от сцената. В биографията си Шарл Азнавур има записани над 70 филмови заглавия, първото, от които е емблематичната лента "Adieu Cherie" от 1947 година. Франсоа Трюфо написва сценария на "Не стреляйте по пианиста" специално за него.



Америка играе главна роля в живота на Шарл. Точно след Втората световна война, той отива в Ню Йорк с Пиаф и остава в продължение на година. "Живеех на 44-та улица, хапвах в кафенето на Хектор и се опитвах да пробутам песните си - без успех", казва Азнавур. Въпреки това не се отказва - завръща се в Ню Йорк през 60-те и 80-те години и двата пъти в продължение на по две години. Живее в Лос Анджелис за известно време. Най-голямата му дъщеря е в Калифорния и до ден днешен и легендарният музикант я посещава редовно.

Разбира се, че име от подобна величина има интересна история от Вегас. През 1967 година Шарл вдига сватба в "Града на греха". Казва заветното "Да" на своята трета и настояща съпруга - Уле Торсел. "Обичам САЩ, но Франция е моят дом. Там съм свободен, разхождам се по улиците, ходя в ресторанти, хората ми се усмихват, но не ме притесняват. В Америка не е така, там е далеч по-различно и ми трябват слънчеви очила, за да се крия, бодигард, за да ме пази и лимузина, за да вдъхвам респект", искрен е по типично шеговития си начин Шарл Азнавур. САЩ обаче го обича, и то безвъзвратно, защото през 1996 година на композитора му е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.



Не може да се отрече, че Шарл е е артист с безкрайно цветен живот, купища таланти и определено е пример за подражание. Той е живото доказателство, че дори и при най-добрите всичко се постига с търпение и постоянство. Едно от най-великите събития в живота му в личен и професионален план става факт едва преди броени дни. На 24-ти август той получава най-сериозното призвание за забележителната си 70-годишна кариера. Азнавур става първият френски изпълнител със звезда на Алеята на славата в Холивуд. Освен това той е сред артистите с най-дълга сценична и музикална кариера. Сред песните, допринесли за множеството му успехи са “La Mamma”, “La Bohème”, „Paris Au Moi D’aout“, Tous les visages De l’amour, Et Moi Dans Mon Coin и много други. Въпреки че творчеството му е безгранично, един определен хит печели сърцата не само на французите, но и на хората по цял свят, а именно „She”, който е включен и в саундтрака на „Notting Hill”.

Шанур Вахинаг Азнавурян ще остане завинаги сред най-големите имена в музиката. Творчеството му ще се носи в сърцата на хората години наред, а песните му ще останат безсмъртни. Артисти като него се раждат рядко и това го прави сред незаменимите имена от историята на изкуството.



Всички ние ще имаме честта да мечтаем под нежните звуци на неговите ноти. Азнавур ще изнесе първия си голям концерт у нас на 30 ноември в зала Арена Армеец. Декорът за събитието ще бъде направен ала френски театрален салон с драматична нотка и червен килим. Това се очертава да бъде една от най-добрите изяви за настоящата 2017 година.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.