Следва

Милена Матева отново с изложба в България

Да разцепим ПОдЛЕЗНО мрака заедно!

"ПОдЛЕЗНО" с нов проект

Viva 4 U преди 6 години

Теодора, Моника, Юлия, Димитър, Емил, Ивайло, Симеон, Стефан… Това са основните, макар и малка част от многото хора, включили се в страхотната идея, вече мисия, да дадат нов живот и смисъл, тук и сега, с цвета, аромата и духа на ХХI-ви век на едни отчасти подземни и много нужни нам, движещите се по Земята, пространства.

Да, подлезите. Тези малки капиляри, свързващи ни с другата страна на пътя. По който точно днес сме решили да минем. И независимо от часа на денонощието, облеклото и здравословното, емоционалното, финансовото или алкохолното ни състояние, не да преодоляваме с ускорен импулс от единия до другия край, а да го прекосим спокойно. Не да ни е страх и да стискаме здраво чантите си, а да ни е приятно, забавно и с желание да се върнем отново тук.

Момичетата и момчетата от вече добре известната доброволна инициатива за дизайн и ново градско изкуство „ПОдЛЕЗНО” наистина искат да разцепят мрака, както казват, и вече сглобиха поредния си, пети проект. След природен, музикален, графити, кино подлез, дойде ред и на научен, този път и с интерактивни инсталации в него. Отне им повече от предвиденото време, но за сметка на това пространството под бул. „България”, на ъгъла с ул. „Балша”, до ПГ по текстил и моден дизайн, вече не е същото! И се надяваме да остане в това състояние още много дълго време. Поне докато боите на водна основа, асфалтовата боя и графити спрейове, с които е рисувано, не се самоизтрият.



В подлеза има 24-часово наблюдение, така че никой няма да остане незабелязан, обещаха на откриването от страна на общините - г-жа Йорданка Фъндъкова, кмет на София, г-жа Екатерина Йорданова, Председател на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС, инж. Николай Терзиев, кмет на район Триадица и г-н Евгени Крусев, зам.-кмет на Столична община по транспорта.

„ПОдЛЕЗНО” са безкрайно благодарни на многото, включили се самоинициативно и абсолютно доброволно в поредния им проект, както и на над 80-те таланти от Лятната стажантска програма #VIVAZ. „Благодарим отново на стажантите от Vivacom, че дойдоха да дадат една ръка при изпълнението на Научния ни подлез! Бяхте страхотни, справихте се по-добре от професионални майстори и помощта ви беше незаменима!”, откровеничат враговете на скуката, мърморенето и тъмнината. Не забравят да отправят мили думи и към Българска консултанска организация (BCO), Cleantech Bulgaria и Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" на Столична община, които: „Отпуснаха щедро средства, за да можем да преобразим този подлез. Както и на страхотните ЙАФ България, които дариха дървени плоскости за нашите релефни фигури. Всички вие сте страхотни и позволявате на градското изкуство да съществува на наистина неочаквани места, благодарим ви!”.

Събитието е част от Европейската седмица на мобилността по инициатива на Столична община. С трудната тематика по проекта им помагат експерти от БГ наука и Музейко. (Виж етап от работата им преди). Идеята за Научен подлез печели конкурс за финансиране на Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" - "Младежки свят и доброволчество", както и съревнованието в „Art of the Street” на магазини „На тъмно”, „с чиито качествени спрейове покрихме скучните и мрачни стени на подлеза. Рисунките на страхотните графити-артисти създават атмосферата в него. Ние много се гордеем, че познаваме таланти като тях и ще продължаваме да работим заедно! ЙАФ България, с които е удоволствие да се работи, дариха висококачествени материали за инсталациите. Електрум ООД се заеха със сложната задача да изпълнят всичките ни капризи за светещи елементи и соларни панели. Огромни благодарности! Прекрасно е да реализираме идеите си с ваша помощ!”, казват от „ПОдЛЕЗНО”.

Освен че видяхме как работят съвестно и упорито, някой ни каза, че момичетата и момчетата от „ПОдЛЕЗНО” могат и много добре да се забавляват! И съвсем в унисон с действията им те забелязват, обръщат внимание и се дразнят от безразличието и безполезността на преизказното наклонение. Насърчават ни да бъдем още по-активни, да не сме с капаци на очите консуматори, а да сме инициативни, търсещи, намиращи и креативни. Разбери как тук.

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U