Следва

Да живеят киното, културата и CineLibri 2017!

Милена Матева отново с изложба в България

Творенията на Милена Матева отново пред българска пъблика

Events преди 6 години

В края на 80-те и началото на 90-те години Милена Матева е сред характерните и забележителни съвременни български художници. Зашеметяващо цветни или почти монохромни, платната й вълнуваха с чистотата, атавизма и деликатната носталгия по отминаващото. Самостоятелната изложба на Милена Матева в тогавашната галерия Макта, в началото на 90-години, беше събитие в културния живот на София и оказа силно влияние върху част от най-младите в живописта.

Днес, повече от 20 години по-късно, Милена Матева е готова отново да покаже своите последни произведения пред българската публика. Цикълът от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията е категорично различен от всичко, което ни е известно за творчеството на Милена Матева. Като че ли годините, в които не сме могли да следим нейното творчество сега ни предлагат резултата от изкристализирането, синтезирането на творческите й идеи и похвати. Пред нас е кристалът – 26 пейзажа. Изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено.

Изложбата “Мислена линия“ е част от търсенето ми на нови теми и изразни средства през последните години, разказва Милена Матева. Техниката е монотипия, материалите са хартия и мастила. Въпреки че има известно сходство с графиката заради материалите и използването на отпечатък, всъщност става дума за живопис. Крайният резултат е уникален и не може да се тиражира. Процесът е много емоционален и изисква голяма доза решителност. Центрирала съм вниманието си върху естетиката на формата, която определено е изчистена и минималистична.

КОГА? - 30 септември, събота, ВЕРНИСАЖ: 16.00- 19.00 часа. До 14 октомври 2017
КЪДЕ? – Галерия АСТРИ, София, ул.“Цар Самуил“ 34.
 

More from View Sofia

Евровизия се нуждае от нов химн, конкурсът е в ход, наградата - чудна

Music преди 4 години

Тази година се чества 70-тата годишнина от създаването на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Организацията обединява публичните телевизии и радиа в Европа и е главният организатор на най-голямата музикална надпревара в света - Евровизия.

Частна колекция на Алла Георгиева за проекта "Всичко (ни) е наред"

Events преди 3 години

ВАЖНО Във връзка с въведените в страната противоепидемични мерки в изложбата ще се допускат до 7 души едновременно при задължително носене на предпазни маски.  При струпване на посетители те ще трябва да изчакват реда си пред сградата. Изложбата не се препоръчва за лица под 16 години.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.