Милена Матева отново с изложба в България

Милена Матева отново с изложба в България

Творенията на Милена Матева отново пред българска пъблика

В края на 80-те и началото на 90-те години Милена Матева е сред характерните и забележителни съвременни български художници. Зашеметяващо цветни или почти монохромни, платната й вълнуваха с чистотата, атавизма и деликатната носталгия по отминаващото. Самостоятелната изложба на Милена Матева в тогавашната галерия Макта, в началото на 90-години, беше събитие в културния живот на София и оказа силно влияние върху част от най-младите в живописта.

Днес, повече от 20 години по-късно, Милена Матева е готова отново да покаже своите последни произведения пред българската публика. Цикълът от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията е категорично различен от всичко, което ни е известно за творчеството на Милена Матева. Като че ли годините, в които не сме могли да следим нейното творчество сега ни предлагат резултата от изкристализирането, синтезирането на творческите й идеи и похвати. Пред нас е кристалът – 26 пейзажа. Изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено.

Изложбата “Мислена линия“ е част от търсенето ми на нови теми и изразни средства през последните години, разказва Милена Матева. Техниката е монотипия, материалите са хартия и мастила. Въпреки че има известно сходство с графиката заради материалите и използването на отпечатък, всъщност става дума за живопис. Крайният резултат е уникален и не може да се тиражира. Процесът е много емоционален и изисква голяма доза решителност. Центрирала съм вниманието си върху естетиката на формата, която определено е изчистена и минималистична.

КОГА? - 30 септември, събота, ВЕРНИСАЖ: 16.00- 19.00 часа. До 14 октомври 2017
КЪДЕ? – Галерия АСТРИ, София, ул.“Цар Самуил“ 34.
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.