Следва

"Един кон влязъл в бар"

Да живеят киното, културата и CineLibri 2017!

CineLibri за трета поредна година

Viva 4 U преди 6 години

Невероятно горди сме с факта, че единственият по рода си в световен мащаб фестивал за кино и литература CineLibri е българска рожба, и вече за трета поредна година съществува и расте с пълни сили, като едно любопитно, остроумно и здраво дете!

Мащабът на предстоящото от 11-и до 22-ри октомври национално издание е още по-внушителен и впечатляващ. Всички, пожелали да се забъркат в тази „каша” от думи и картини, са неимоверни таланти в своето професионално поприще. Идеаторът, „виновен” за „триумфа на киното, литературата и музиката”, каквото е мотото на тазгодишния фест Жаклин Вагенщайн, обещава на жадните за седмото изкуство много новости и специални изненади. Като едната от тях е, че двуседмичният празник на книгите в киното става с конкурсен характер със звездно жури. Поради която причина на българска земя ще кацнат бележити имена, носители на награди „Оскар”, „Сезар”, „Златна палма”, „Ман букър”, „Давид и Донатело”, „Рьоне Дюбрьой”, „Златна роза”…

Сред тях ще отбележим един от най-продуктивните, идейни и награждавани филмови композитори Бруно Куле (с „Оскар” и 3 „Сезар”-а), замесен във филмите „Хористите”, „Пурпурни реки” и мн.др. и режисьорите Ан Фонтен, Жак Вебер, Матю Касовиц и пр. Ще ни гостува дама, станала обект на вниманието на медиите и обществото още от тийнейджърските си години, тъй като е правнучка на Нобеловия лауреат за литература и носител на „Пулицър” Юджийн О’Нийл и внучка на гениалния Чарлз Чаплин Кийра Чаплин. Отдадената на музиката, писането и благотворителността и бивш модел на Vogue и Elle управлява филмовата компания Limelight, подкрепяща независимото кино. На гости ще ни дойде и една изтъкната италианска киносценаристка с българско потекло Дориана Леондеф. С над 30 филма и престижни награди, продуцентът и участник в редица мултинационални проекти ще ни представи филма си „Най-добри неприятелки”. Очи в очи ще можем да застанем и срещу даровития български продуцент, режисьор и сценарист Илиян Джевелков, когото свързваме с филмите „Дзифт” и „Love.net”, а от 10-и октомври ще можем да видим и последния му режисьорски проект „Вездесъщият”. Както и много други видни гости…

Ще можем да се срещнем и с носителя на „Оскар” и „Златна Палма” и знаменит немски режисьор от следвоенния период Фолкер Шльондоф, който казва, че първата му любов са книгите, а втората – филмите и би бил идеалният член на жури в кинофеста! Припомнете си филмите му „Тенекиеният барабан”, „Дипломация” и „Една любов на Суан”. Както и с многоуважавания и всепризнат майстор на перото Давид Гросман, кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция и носител на престижната награда в областта на литературата „Ман Букър” за книгата си „Един кон влиза в бар” (четивото от издателство „Колибри” ще бъде представено в рамките на фестивала).

 

Откриването на кино-пиршеството, което ще се проведе на 11-и октомври от 19 ч. в зала 1 на НДК, маниакално ще е „По действителен случай”. След което можете да се потопите в усамотението на „Светлината между два океана”, без да имате своеволно „Предчувствие за край”, за да намерите мистериозно „Изгубеният град Z”, случайността на „Червеният Истанбул” или спонтанната ви „История на любовта”. Вероятно е да срещнете вашите темпераментни „Най-добри неприятелки”, загадъчността на „Братовчедката Рейчъл” или вътрешния конфликт на „Дона Флор и нейните двама съпрузи”, заради които да потърсите тайнствеността на „Любимата формула на Професора”, с която да стигнете до извода, че може би „Всяка врата е стена” или да изпаднете в разюздана „Треска за лалета”. А твърде възможно е да попаднете на странността в „Дневникът на една камериерка”, потресающото в „Историята на прислужницата”, страстта на „Анна Каренина. Историята на Вронски”, да сте раздвоени като „Сляпата Вайша” или да станете пациент в „Палата номер 6” и да ви се чудят защо внезапно питате другите „Ще бягаш ли с мен?”.

Част от паралелната програма на фестивала ще бъде честването на 95-годишния юбилей на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн. Ще имате възможността да се докоснете още и до документалното и анимационното кино, да посетите многото партита и пърформанси, организирани от специалните спонсори на феста VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey. Да се отдадете на дни, посветени на различни култури – италианска, холандска, руска, френска и японска.
CineLibri 2017 обръща специално внимание на музиката като част от алхимията на седмото изкуство. Песента „Светлата страна“ на Рут Колева е шапка на фестивала, по текст на Жаклин Вагенщайн, и отваря вратите към един свят, изпълнен с думи, образи и вълшебни звуци. Навръх 80-годишния юбилей на Зала „България”, в петък, 13-и октомври, там ще се проведе специална прожекция на „Дама Пика“, новият филм на руския режисьор Павел Лунгин. Преди излъчването му зрителите ще могат да се насладят на изпълнение на живо на две арии от операта „Дама Пика” на Чайковски на Софийската филхармония, в които ще чуем Мария Цветкова-Маджарова - сопран и Росица Павлова-Инджева - мецосопран.

Акцент в паралелната програма ще бъде и оригиналната фотографска серия „25-и кадър“, създадена от творческия тандем Ивайло Петров и Емануела Беловарски (Whaleworx Studiо), както и специални късометражни прожекции на NoBlink! преди пълнометражните филми в програмата по инициатива на VIVACOM.

Имате избор и време да решите как да уплътните дузината празнични кино-литературни дни. Билетите вече са в продажба, а повече информация можете да намерите на http://www.cinelibri.com/ или на фейсбук страницата.



Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.
 

More Viva 4 U