Следва

Модата е изкуство: Acne studios x Alex Knost

PFW Пролет/Лято 2018: Maison Margiela

Незавършената всекидневност в моделите на Maison Margiela

Runway преди 6 години

В новата колекция за Maison Margiela Джон Галиано се концентрира върху всекидневността на дрехите, които, оказва се, не се поместват в рамките на понятието модно облекло.

Гумените шапки за плуване заменят обичайните, домашните одеяла - асиметричните рокли, а пухкавите възглавници - клъчовете. Темата за незавършеността - сякаш моделите по спешност или от разсеяност са излезли от вкъщи, забравяйки да се погледнат в огледалото - продължават мрежичките за коса, страшно готин аксесоар.

Летищните етикета за багаж висят небрежно от раници и дръжки, напомняйки за уморени пътешественички, отправящи се от самолета към таксито.

Традиционно в колекцията влизат и деконструктивни дрехи - прийом на Маржела, усвоен майсторски от Галиано: тренчовете са скроени от два наведнъж - бежов и червен, в пухените якета перата остават само по шева - тънка ирония над тренда от последното полугодие, а полите с флорални принтове са наполовина направени от нашивки.

В последно време трендът на ежедневните дрехи като фешън-обекти достига своя апогей — да вземем например ситуацията с чантата на IKEA. Изглежда, че Галиано е решил да напомни, че идеята не е нова - Мартин Маржела още през 1990 година предсказва днешната мода със сака от перуки и жилетки от постери от парижкото метро.

Цялата колекция в галерията горе>>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.