Следва

"Вездесъщият" ни обещава повече от изумителен филмов сезон

Полифония: Езикът в изкуството и изкуството в езика

Изложбата „Полифония“ представя 11 българо- и немскоговорящи съвременни художници, които работят с текст и чиито творби имат лингвистичен характер.

Events преди 6 години

. „Полифония“ е по идея на куратора, артист, експериментатор с текста и преподавател Франс Остерхоф от Холандия.

Каква е връзката между текста и визуалните изкуства? Каквото е общото в начините им на функциониране и въздействие? Може ли една изложба да се разглежда по същия начин както четем и разгръщаме книга? Можем ли да търсим общ визуален език, въпреки че говорим различни езици?

Всички тези въпроси и много други стоят в основата на изложбата „Полифония“ на куратора, артист, страстен експериментатор с текста Франс Остерхоф от Холандия. Като организация с представителства по целия свят Гьоте-институт неизменно търси, открива и преоткрива нови начини за междукултурен диалог и обмен. Неслучайно стои зад идеята на Остерхоф от самото начало и подпомага реализацията й и досега, когато изложбата е вече факт.

Остерхоф кани 11 българо- и немскоговорящи автори да създадат нови творби за изложбата. Дава им пълна свобода и единствената му насока към тях е: „Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.

В начинанието се включват утвърдени немскоговорящи художници, живеещи в Германия и Холандия. Среда тях са например фотографът Йоханес Шварц, Ута Айзенрайх, която работи на границата на философията, пърформанса и фотографията, както и Каспър Андреасен, който е известен със своите забележителни рисунки. Художничката, преподавателка и гост-лекторка в университети по цял свят Тине Мелцер пък не само ще представи свои работи в изложбата, но и ще изнесе лекция на тема „Полифония“, в която ще говори и за книгата художествено-лингвистичен експеримент и сама по себе си произведение на изкуството - „Taxidemy for Language - Animalism“.


От българска страна в изложбата се включват утвърдени имена като Рада Букова, Войн де Войн, Стела Василева, Светлана Мирчева, Боряна Петкова и Райчо Станев.

Експозицията ще се разпростре и извън галерията на Гьоте-институт. Тя ще обхване фоайетата, както и ново пространство, неизползвано досега за изкуство.

Изложбата ще се открие в петък, 6 октомври, от 18:30 в Гьоте-институт в присъствието на куратора и някои от художниците. На следващия ден, събота, 7 октомври, от 16:30 предстои лекцията на Тине Мелцер.

 


7 октомври – 3 ноември 2017 г.
Откриване: 6 октомври, 18:30
Полифония: Лекция на Тине Мелцер (Германия): 7 октомври, 16:30

Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София


куратор: Франс Остерхоф

художници:
Ута Айзенрайх (Германия/Холандия)
Каспър Андреасен (Дания/Холандия/Германия)
Рада Букова (България/Франция)
Йоханес Шварц (Германия/Холандия)
Стела Василева (България)
Войн де Войн (България)
Зуска Макерт (Германия)
Тине Мелцер (Германия/Холандия)
Светлана Мирчева (България)
Боряна Петкова (България/Франция)
Райчо Станев (България)

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.