Следва

PFW Пролет/Лято 2018: Givenchy

PFW Пролет/Лято 2018: Céline

Вдъхновение от 70-те и 80-те години на миналия век.

Runway преди 6 години

Личното отношение мотивира изборите на Фиби Файло не само в дизайните на колекцията, но и в setting-а на самото дефиле за Celine за Пролет/Лято 2018-та.

Действието се развива в просторна бяла палатка, където публиката заема своите места по пейките, постелени със спални чували, които целят "да създадат комфорт на посетителите". Идеята за близостта с природата съвсем не е чужда на дизайнерката, а тук тя е цялостно разгърната - голяма част от колекцията е посветена на връхните дрехи - с впечатляващ дизайн и брилянтна изработка. Място намират страхотните тренчове с издължен, подвит гръб и затягане около врата, което моментално прави асоциации с наметало; забележителното бяло кожено пончо; всякакви други кожени връхни интерпретации, едни богато декорирани, а други олицетворение на по-добрия минимализъм.

Освен пресъздаването на тясната връзка с хората и природата, Файло черпи вдъхновение от 70-те и 80-те години на миналия век, съсредоточени около маниера на обличане на тогавашните жени, без пресиления стайлинг и ненужна екстравагантност: "Те са носили плисирани поли и обемни прически, и най-важното, чувствали са се комфортно в дрехите си. Започнах проучването си с дизайнерите от началото на 80-те и почти успях да почувствам тази радост и свобода, която епохата носи."

Обаянието, за което дизайнерката говори, е ясно забележимо в големите пропорции на дизайните - костюми с преувеличени рамена; експерименти при тренчовете; чудати детайли не само в кройките, но и още при стилизиране на отделните елементи. Част от якетата идват в boxy силует и скъсена дължина, която допълнително акцентира върху издължените участъци, захванати под коланите на мъжките панталони; а на места и някоя друга романтична рокля си проправя път през грубоватите на пръв поглед, но силно желани иначе визии.

Цялата колекция в галерията горе>>>

More Runway

Louis Vuitton Menswear Spring/Summer 2025

Runway преди 3 дни

Може да изглежда като репетиция за Олимпиадата през 2024 г., която е на път да започне във Франция, но това беше мъжкото шоу на Louis Vuitton Le Monde est à Vous (Светът е твой), водено от (изявено) Фарел Уилямс, придружен от симфоничен оркестър и хор, соул певците Tems и DJ Waffles.  

Dior Resort 2025

Runway преди 2 седмици

За новата колекция на Dior Мария Грация Кюри избра за отправна точка Шотландия, главната жена (дизайнерът последователно се ръководи от дневния ред на жените) е кралица Мери, точното място - пътеките и стълбите на градините на замъка Дръмънд, „най-добрите терасирани градини в света“, както признават експертите.