Следва

Животът след 70: Хелън Мирън и Джейн Фонда дефилираха на PFW

Тиквено тирамису

Pumpkin pie meets tiramisu...

Food преди 6 години

45 минути в "жертва", за да посрещнем златната есен подобоващо и да поглезим всичките си вкусови рецептори. Комбинацията от:

Необходими продукти за 6-8 порции:
24 бр. бишкоти
250 мл силно еспресо
1 с.л. захар (или на вкус)
3-4 с.л. ароматно уиски или бърбан

За тиквения слой:
250 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
400 г сварена и пюрирана тиква
4-5 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче

За горния слой:
250г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
3 с.л. от същото уиски

Начин на приготвяне:

Пригответе тиквената смес, като разбиете тиквата в кухненски робот заедно със захарта, подправките и сметаната. Накрая прибавете маскарпонето и разбийте и него за кратко на ниска скорост.

Прибавете захарта и алкохола в горещото еспресо и разбъркайте до стопяване на захарта. Излейте сместа в по-разлът съд, за да може удобно да топите бишкотите.

Пригответе си подходящ съд , в който ще наредите тирамисуто (аз използвах квадратна тавичка с размер на стената 22см.

Потопете бишкотите в алкохолното еспресо, докато се напочт и ги наредете на дъното на тавичката, като оставяте малко разстояние между тях. Разпределете половината от тиквения крем върху първия ред бишкоти. Подредете отгоре останалите бишкоти по същия начин - натопени в алкохолно кафе, на леко разстояние една от друга и върху тях разпределете останалия крем.

Покрийте тавичката с фолио и я приберете в хладилника.

За горния слой разбийте с миксер или в робот сметаната заедно със захарта и алкохола на гъст крем. Прехвърлете в купа и добавете на части маскарпонето, като бъркате с шпатула, докато се получи хомогенна, не много гъста смес. Прехвърлете сместа в пош с подходящ накрайник, извадете тавичката от хладилника и шприцовайте белия слой равомерно върху тиквения слой. Покрийте отново със фолио и приберете в хладилника най-добре за една нощ, за да поеме сладкишът всички аромати.

Преди поднасяне, поръсете десерта равномерно с качествено какао или по ваш вкус с нов декоративен продукт, за по-красива визуална естетика.

P.S: Всичките снимки приложени тук са с една и съща рецепта, просто украшението е различно.

Bonne Appetit.

More Food