Профил/Анфас: Светлин Наков

Профил/Анфас: Светлин Наков

Програмен език...

Живеем във времена, в които всичко се постига с много труд и вяра и са нужни хора, които да споделят опита си с нас. Днес сме подготвили човек, който проповядва усърдния труд и упоритостта. Запознайте се със Светлин Наков, програмист-предприемач, създател на Софтуерния университет, автор на множество книги и статии по програмиране. Представяме ви го в профил и анфас благодарение на Huawei P10 и личните му мъдрости благодарение на него самия.

V.S. Откъде започв/н/а всичко, Светлин?
S: Винаги съм имал увлечение към преподаването. Преподавал съм в СУ, ТУ и НБУ, но държавната система ми отесня. Не ми достигаше свободата за иновации, чувствах се като в рамка. Затова реших да започна собствен проект. Първата академия се казваше „Национална академия по разработка на софтуер”. През 2009 ни купи Телерик и създадохме академията с цел обучение на хора за фирмата, но впоследствие минахме към масово обучение. Имах желанието да се разрастваме още и така стигнахме до Софтуерния университет. Целта е да заместим държавното образование със съвременно, което включва много практика. Започнахме с програмиране, а вече има технологично обучение за деца в първи клас, академия за графични дизайнери и за дигитален маркетинг. Ще продължаваме напред. Бих искал да създадем и първата IT гимназия. За момента фокусът е България, но в някой момент ще излезем и в чужбина. Идеята е твърде добра, за да остане само тук.

V.S. Препъването в неочакван камък по трасето за колко вади от равновесие?
S: За една вечер до няколко дни. Аз съм емоционален и паля от малко, но мога бързо да се върна в равновесие. Винаги има трудности, но вярвам в идеята, че с много работа и креативност човек може да направи всичко. Винаги съм казвал, че нашият проект не е бизнес, а кауза да направим живота по-хубав.

V.S. Помагат ли сентенции, чужди мъдрости и дежурни оправдания?
S:
Не съм много фен на чуждите мъдрости, предпочитам сам да си ги измисля. Тук трябва да призная, че не чета книги, просто не ми остава време. Ако трябва да избирам между това да работя или да чета, избирам първото. Аз съм човек на действието. Противник съм и на телевизията.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.