Следва

Калина Мавродиева - "Рисунки"

История на Сценографията

70 ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТ СЦЕНОГРАФИЯ - НХА 

Events преди 6 години

 70 ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТ СЦЕНОГРАФИЯ

ИЗЛОЖБА 70 ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТ СЦЕНОГРАФИЯ
Откриване
11.10.2017 (сряда), 18:00 ч. - галерия „Академия“


КОНФЕРЕНЦИЯ
„Актуални тенденции в съвременната сценография. Отражения в образованието по сценография“
16.10.2017 (понеделник), Начало: 14:00 ч., галерия „Академия“


ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА НА ПРОФ. Д-Р ВАСИЛ РОКОМАНОВ
„История на Сценографията“.
18.10.2017 (сряда), 18:00 часа - галерия „Академия“


Тази година катедра „Сценография“ в НХА отбелязва своята 70-та кръгла годишнина. По този повод на 11.10 2017 г. в галерия „Академия“ ще бъде открита изложба на преподавателите и студентите от специалността. В нея почетно място е отделено на основателя проф. Иван Пенков и преподавателите допринесли за развитието на катедрата през годините. Експозицията включва и произведения на утвърдени сценографи – възпитаници на катедрата от последните две десетилетия.
Като част от програмата на честването на 16.10.2017, в галерия „Академия“, ще се проведе научна конференция под надслов: „Актуални тенденции в съвременната сценография. Отражения в образованието по сценография“, която ще изследва новите естетически и технологични развития в изкуството и практиката на художника на сцената и екрана и предизвикателствата, които те поставят пред образованието.
На 18.10.2017, отново в галерия „Академия“ ще бъде представена книгата на проф. д-р Васил Рокоманов – „История на Сценографията“.

Началото на специалност „Сценография“ е поставено от Дечко Узунов, който през
1932 г. оглавява ателието за декоративни изкуства в НХА и кани Иван Пенков да води дисциплината „Театрална декорация“. През 1947 година е утвърдена самостоятелна катедра „Сценография“ с ръководител проф. Пенков. Привлечени са като преподаватели и известните театрални специалисти арх. Георги Трендафилов и костюмографа Венера Наследникова.
През 1955 г., ръководството на катедрата е поето от проф. Георги Каракашев.
През следващите три десетилетия проф. Асен Стойчев, доц. Николай Николов, проф. Мария Трендафилова, ст. преподавател Емил Костов, привнасят в образователния процес актуални за времето, нови естетически и технологични подходи. Важна роля в прокарването на авангардни тенденции от европейската сценография има проф. Асен Стойчев, специализирал в Академията за драматично изкуство в Прага, а по-късно и проф. Красимир Вълканов, специализирал в Полша и Белгия.
През 80-те години ръководството на катедрата е поето от един от най-ярките български сценографи, проф. Георги Иванов, автор на много значими за историята на българския театър сценографски реализации. По негова инициатива и ръководство през 90-те е извършена цялостна реформа в учебните планове и програми като много важно място в тях заема цялостно нов раздел, включващ компютърно 3D проектиране, анимация, видеодизайн, сценография за кино.

През учебната 2017/8 катедрата обучава 33-ма студенти в ОКС бакалавър, 19 магистри в магистърските програми към специалността и 2-ма докторанти.
Ежегодно проекти на студенти участват в национални и международни форуми, конкурси и изложби, театрални спектакли и събития, а дипломни работи биват отличавани с престижни награди и отличия.

В настоящия момент постоянният преподавателски включва изявени български сценографи и художници, активно работещи в страната и в чужбина: проф. Красимир Вълканов, проф. Светослав Кокалов (ректор на НХА от 2007 до 2015), проф.д-р Васил Рокоманов, проф. д-р Маня Вапцарова, гл.ас.д-р Розина Макавеева, гл.ас. арх. д-р Стефан Минчев. Ръководите на катедрата е доц. Марина Райчинова.


За контакти:
Диди Спасова
Експерт връзки с обществеността
0882515114
[email protected]
www.nha.bg

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.