Следва

Кино-литературно съзвездие на CineLibri 2017

НЕ СМЕ ВЕЗДЕСЪЩИ(ЯТ)!

Филмът докосва много навътре душите и съзнанието!

Movies & TV преди 6 години

Внимавайте какво си пожелавате, как ще стигнете до него и какви ще са последствията от прищевките ви! Отвори ли се една врата, може да стане течение. Отвори ли се кутията на Пандора, може да остане само надеждата.

А ние, хората, не сме всезнаещи и всемогъщи. Не сме магьосници с вълшебни пръчки. И когато съдбата ни поднася крилце в глинена чиния, вместо бутче в китайски порцелан, е по-добре да приемем дара й безусловно и смирено, колкото и да ни се е искало другото нещо. Иначе огнеупорния кварц може лесно да се счупи. На хиляди части. Да ни пореже. Да ни нарани дълбоко и завинаги.

Вероятно е да се замислите за подобни неща, когато гледате най-новото българско филмово творение „Вездесъщият” на сценариста, режисьор и продуцент Илиян Джевелеков, който е с премиера за София на 10.Х. в зала 1 на НДК, а от 13.Х. - в кината в цяла България. Пловдивчанинът, който ще има тежката дума в журирането на предстоящия фестивал за кино и литература “Cinelibri”, свързваме и с два други шедьовъра – „Дзифт” и “Love.Net”. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледайте идеалната спойка между Илиян с продуцента и сценарист Матей Константинов, оператора Емил Христов, художника Георги Димитров, монтажиста Александра Фучанска и композитора Петко Манчев минимум веднъж!

"Ще разберете какво е усещането от безчинското нахлуване в личното ви пространство, ограбването на въздуха ви с шепи, както и фактът, че животът ви в един момент може да се окаже поредица от файлове в нечий лаптоп. И как един ден може да се събудите в леглото до половинката си и да осъзнаете, че след 17 години брак за вас е напълно непозната. След което е възможно да разсъждавате над това оправдава ли целта средствата? Или пък колко струва един човешки живот? Заслужава ли си винаги да се казва истината? Как и дали да манипулирате хората с тайните им? Колко тънка е граничната линия между любознание и любопитство?...

През смях и сълзи на европейско ниво ще си дадете сметка как само с едно натискане върху бутон, животът ви може коренно да се промени, да се провали! И че човек трябва да знае точно толкова, колкото може да понесе! Иначе дори само една истина може да го убие. King for a day, fool for a lifetime!" 

Всички образи на героите – от Емил до пухкавата чистачка - брилянтни до един, са пресъздадени от актьорите умопомрачително, наистина! Отдавна не бяхме гледали филм, в който да не е очеизвадно скованото държание и насила набутаните в устата на артистите реплики. Ние стояхме и гледахме, и на моменти дори забравяхме, че това е филм – всичко е толкова естествено! От лентата ще разберете защо героят на Велислав – Емил, се чувства като куче, не държи да има спомени и според него, „паметта е курва”; коя е „горната гледна точка на нис(з)ките страсти”; защо съпругата му Анна казва „да си вземе куфарите, прибере бутилките, да не прави излишни движения и да тръгва” – все култови реплики. Накрая имахме чувството, че познаваме артистите. Не! Че познаваме героите им от филма! Че това са нашиТЕ приятели и роднини. Доживя ни се в някоя от идеално интериорно събудените стари къщи с огромни прозорци и изискан паркет. Допи ни се вино и водка по никое време на обед…

Филмът докосва много навътре душите и съзнанието! Гледайте го! Задължително! И пазете личното си пространство!

В ролите ще видите Велислав Павлов като Емил Борилов, писател и собственик на издателска къща, Теодора Духовникова – Д-р Анна Борилова, психолотерапевт, съпруга на Емил, Весела Бабинова като музата в червено, пленила в окови Емил, Михаил Мутафов, баща на писателя, Анастасия Лютова като приятел и съдружник на Борилов в издателската къща, Ирмена Чичикова – сластна и нежна прелъстителка на дамски сърца, Тони Минасян – млад, пробивен, нахален и нечестен служител при Емил, Борис Луканов – баща на Анна, Мария Славчева, Георги Стайков, Гергана Змийчарова и др.


 

More Movies & TV