Следва

Сътворение и разрушение, или отговорността на бащинството

РОМАН ЗА ПОЛАНСКИ

Сензационната автобиографична книга на Роман Полански „Роман за Полански” 

Books преди 6 години

Роден през 1933 година в Париж, Роман Полански е един от най-големите съвременни кинорежисьори, известен продуцент, автор и актьор. Макар и покорил света с филмите си, той постоянно се намира под светлината на прожекторите с трагичните и скандални събития в своя живот: като се започне от смъртта на първата му съпруга Шарън Тейт и се стигне до обвиненията в изнасилване, които се сипят и днес. В тази книга Полански описва откровено всички свои възходи и падения, трудности и успехи. Разказва за детството си в окупираната от нацистите Полша, за годините си на учение в Лодзката филмова школа през 50-те години, за първите си години в Париж и усилията си да се наложи като режисьор, както и за международните си успехи в лондонския и холивудския си период през 60-те. Режисьорът не спестява подробности за браковете и приятелствата си, за годините, изпълнени с разочарования, арест и затвор.

Заради мрачната си, уникална перспектива и нихилистичния си подход към воденето на разказа, Роман Полански се спряга като забележителна фигура в световната кинематография. Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок - заради характерната употреба на черен хумор, напрежение и сюрреализъм. Той често разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и ироничен свят. Сред най-обсъжданите негови творби се нареждат: Бебето на Розмари, Китайски квартал, Пианистът, Деветата порта, Горчива луна.

Най-новият филм на Роман Полански, адаптация на романа „По действителен случай, открива третото издание на „Синелибри” на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Пълната програма на фестивала е тук: www.cinelibri.com

More Books