Следва

4 дни в детайли. Венеция. Art Biennale 2017. Enough to blow your mind!

Просто майка / Майката, която не познаваш

Да поиграем на асоциации. Казваме „майка“. Какво ще отговорите?

Events преди 6 години

Тази, която без която нямаше да ви има. Най-близкият ви човек. Нежната сила във всеки дом. Познахме ли?

Изобразителното изкуство, литературата и киното отдавна експлоатират чертите на майката. Веднъж тя е добродушна старица, седнала на прага в очакване да си дойдем у дома. Закрилница, непоклатима като гранитна статуя.

Разбира се, и отлична домакиня. Нейната участ може да е да кълца лук и да пере тонове детски дрехи по цял ден, а нощем да будува, но тя някак успява да бъде прекрасна с престилка на петна и износен пеньоар, като във филм на София Лорен (особено Una Giornata Particolare / Особен ден).

След това е изповедница, която прощава всичко. Фреди Меркюри пее за това в Бохемска рапсодия, а Алмодовар ни показа как майката продължава напред след най-лошото, грижейки се за чуждо дете, след като е загубила своето (Todo sobre mi madre / Всичко за майка ми).

После е строга господарка, способна на всякакви коварства и предателства, за да наложи волята си. Кучка. Особена порода, която вирее в почти всички истории за богати фамилии и благородници.

А в истинския живот... Тя е просто е там, където трябва. Убедени сме, че щом се налага, тя ще преброди земята, ще построи стена, ще спечели нашите битки.

Това е нейната „работа“ - винаги да се отзове, винаги да се погрижи, винаги да утеши.

Свикнали сме майката да бъде не-човек, но идва време да открехнем вратата към нейната чуплива същност. Към нейните невидими сътресения. Защото майката е просто човек. И това доста често се забравя.

Майката е образ, по-скоро изкривен през нашите собствени очи и популярната култура, отколкото реален. Колко често мислим за нейните слабости? Колко често виждаме нейните кризи, деструкции, страхове?

Момент, да, виждаме ги по новините – майките, които изоставят невръстни бебета покрай дървета и ж.п. гари. Онеци, които не познават собствените си деца и отдавна са абдикирали от най-естествената им функция. Майки, които нямат възможност, сила, нито пък желание да бъдат такива.

И точно тук се намесва спектакълът „Майка“, който ще видите на 10-тото юбилейно издание на One Dance Week в Пловдив. Един психологически спектакъл, в който танцът и театърът се смесват, за да ни смутят с онази страна на майката, която не познаваме – или просто не искаме да видим.

Тя обитава сюрреалистичен свят, изграден като музей от семейни снимки, като звукозаписна кабина на послания, като инкубатор и дом, където нищо не е такова, каквото изглежда. Защото и майката не е това, което изглежда.

Хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие от водещата белгийска компания Peeing Tom на пръв поглед шпионират едно обикновено семейство, но всъщност се взират надалеч към универсалните изпитания и тревоги на жените, дали живот.

Неслучайно „Майка“ изненада европейската критика и разбуни публиката, превръщайки се в един от най-обсъжданите спектакли на годината. Струва си да се срещнете с тази „Майка“. Защото не се знае дали друг път ще я видите такава. Двуполюсна, различна, човешка.

Гледайте „Майка“ на 14 октомври от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Спектакълът е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?