Следва

Кратък Party наръчник: Ultra fashionable

Екзотичната лимонова трева

Защо тя?

Health преди 6 години

Лимоновата трева придобива известност главно през азиатската и карибската кухня заради присъщия си лимонов вкус, на който, за щастие, му липсва киселата жилка. Освен като вкусна подправка, тя е призната и за лечебно средство, което освежава и възстановява организма при настинка, успокоява мускулни, стомашни и ставни болки, различни спазми, бори се (а според някои и се преборва) с гингивита и гъбичките.



Лимоновата трева е една от най-често срещаните съставки в парфюмерията, козметиката и почистващите препарати. Маслото от лимонова трева се среща в много повече флакони, кутии и и опаковки, отколкото подозираме. Тя е в чинията в ресторанта и тайландския сос в магазина, във верото за миене на съдове и в любимия ни парфюм или лосион за тяло.

За подправка или като билка се използват листата и стъблата на лимоновата трева. Тяхната сърцевина съдържа много витамини и минерали.
 

GPS

Тропическата кралица на чистотата и спокойствието (със силни антибактериални и седативни свойства) се използва най-често в районите, в които расте - Тайланд, Индия, Австралия, в африканските държави Конго, Камерун и Того, латиноамерикански страни като Мексико и Гватемала. В Африка по-скоро се пие като чай, а в Латинска Америка я ползват и като подправка. Прастара родина на лимоновата трева е Югоизточна Азия, но някои видове се пръкват и в Австралия.  В Индия е култивирана преди около век по подножието на планината Западни Гхати и в други индийски щати на юг и югоизток, като и досега се отглежда тaм.с
Екзотичното растение е популярно и в Съединените Щати, където се ползва основно във вида си на масло, чиято ценна съставка е цитралът. В Европа и Океания лимонената трева расте в умерените и тропически региони.

Модуси и употреба

Срещаме лимонената трева в различни форми. Обикновено олиото от лимонена трева съдържа между 75-80% цитрал. Той се ползва в голяма част от хранителната промишленост - в сладкарски изделия (пудинги, бонбони и други готови сладкиши),  в месни продукти, в алкохолни напитки. Освен като придаващ характерния свеж вкус, олиото от лимонова трева е и добър консервант. Една от основните съставки на лимоновата трева – цитралът – се съдържа още в цитрусовите плодове и сладката вербена, където е с най-голяма концентрация. Той е необходим за синтеза на витамин А.

Днес маслото от лимонова трева се използва повсеместно в козметиката и препаратите за почистване. В някои страни като Щатите например, маслото от лимонова трева се произвежда и с цели за биогориво.

Олиото от лимонена трева се ползва в ароматерапиите, тъй като има болкоуспокояващ и ободряващ ефект. Ароматерапията с лимонова трева се прилага за лечение на главоболия, проблеми с горните дихателни пътища, при различни видове грип, простуда и кашлица, кожни и гъбични инфекции. Препоръчва се маслото да не се употребява без предварително съгласуване със специалист, защото е много силно, а и може да предизвика алергични реакции, макар че като цяло лимоновата трева не е силен алерген.

Както с всяко етерично масло, употребата на лимонова трева трябва да се ограничи във време и количество. Твърде дългата или неправилна употреба на някои масла може да предизвика неприятни ефекти като дразнене или сърбеж на кожата. Маслото от лимонена трева е много силно и обикновено се използва в смеси с неутрализиращи видове масла, като кокосово например. Масажът с масло от лимонова трева е полезно за подобряване на кръвообращението и следователно има антицелулитен ефект.

В козметиката лимоновата трева се използва, освен за антицелулитни процедури, и за почистване на акне, тъй като съдържащият се в нея витамин А регулира себумната секреция в организма и поддържа кожата в добро здраве. Всеки шампоан може да стане подходящ за третиране на мазна коса, ако му се добавят няколко капки от лимонено масло.

В Бразилия чаят от лимонена трева е традиционното средство за успокоение на нервите и ободряване на мозъка -  силният еквивалент на ментата. Видът лимонова трева, който се ползва за такъв чай, е австралийската Cymbopogon Ambiguus. Тя достига до височина почти два метра, има синкаво зелени листа и както всички видове - силен аромат. Cymbopogon Ambiguus има благоприятно въздействие и върху храносмилането.

В кулинарията лимоновата трева се използва основно свежа (предимно стъблата), но намира като суха подправка, консервирана или на паста. Flexuosus, се ползва по-често в различни ястия, други видове. Листата й се използват в ястия и супи с меса. Лимоновата трева е особено подходяща е за телешко, свинско, морски дарове и риба. Суровата лимонова трева съдържа много полезни вещества - калий, натрий, магнезий, цинк, фосфор, витамини А, С и В6.

Вкусно с лимонова трева

В тайландската кухня лимоновата трева е като магданоза в нашата – също толкова полезна и популярна. За експериментаторите в кухнята, сервираме една тайландска рецепта за салата с телешко и лимонова трева.

Съставките са:

2 стръка зелен лук

1 стрък лимонова трева

1 чаша прясно нарязан кориандър и още една с ментови листа

1 чаша пресен лайм сок

1 лъжица сладък чили сос и ½ чаша захар

Около килограм телешко филе

Една голяма зелена салата

Краставица на кубчета

Половин килограм чери домати.

Процерудата е:

В голяма купа разбърквате съставки от 1) до 5). Добавяте сос, захар или сол по ваш вкус.
Гриловате месото до средна степен на изпичане. Не го препичайте! Нарязвате го на тънки линийки и го смесвате със соса. Оставяте да престои в хладилника поне 3 часа.
В друга купа слагате нарязаните зелена салата и краставица, а върху тях овкусеното студено месо. ‚Топирате‘ с чери домати.

Bon appétit!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.