Следва

HESS IS MORE & BELOSLAVA

Започва XVII Седмица на италианския език по света!

 Както всяка година...

Events преди 6 години

Италианският културен институт организира Седмица на италианския език по света. Темата на 17-тото издание ще бъде „Италианският в киното, италианският на киното”. По този повод ще можем да гледаме за първи път в България няколко филма, които са направени по романи. Институтът, съвместно с Фестивал СинеЛибри, ще представи следните филми: „Фортуната“, „Най-добри неприятелки“, „Златната възраст“.
На 15 октомври в 19:00ч. сценаристката на „Най-добри неприятелки“ Дориана Леондеф ще представи своя филм в Дома на киното. На следващия ден, понеделник 16-ти, Дориана Леондеф и Франческа Романа Масаро – автор на сценария на филма „Златната възраст“ – ще вземат участие в кръглата маса „Професия: сценарист“, която ще се проведе в Нова конферентна зала на СУ Св. Климент Охридски. Сценаристките ще издадат, заедно с филолога Дария Карапеткова, някои от тайните на тази професия. Н.пр. Стефано Балди – посланик на Италия в България – ще представи събитието, чийто модератор ще е г-жа Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт в София. Филмът на Франческа Масаро ще бъде прожектиран веднага след това в кино Одеон. На 17 октомври от 20:45ч. директорът на института, г-жа Педди, ще представи филма „Фортуната“ на режисьора Серджо Кастелито и сценаристката Маргарет Мацантини. На 19-ти от 18:00ч. в Дома на киното Институтът организира среща с легендарната преводачка Нели Червенушева, на която директорът Луиджина Педди ще поднесе почетна награда като „1-ви Посланик на италианското кино“. След церемонията ще бъде прожектиран филма „Преводачката на черно-бели филми“ на режисьора Теди Москов.
Седмица на италианския език по света се организира под патронажа на патронажа на Президента на Република Италия.
Повече информация относно програмата можете да откриете на сайта на Института www.iicsofia.esteri.it или във Facebook страницата ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA - SOFIA.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?