Следва

На фаталния петък 13 Горан Брегович обединява три религии в София със завладяващ нов спектакъл

В Cinelibri 2017 ВСИЧКО Е ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ!

Започна се! Кино-литературният фестивал “Cinelibri”отвори широко портите си за настървените почитатели на изкуството да се мисли, пише, чете, слуша и гледа.

Movies & TV преди 6 години

 Третото поредно издание на форума, съчетаващ в себе си колаборацията между книги и филми и единствен по рода си в световен мащаб, даде тежък, европейски старт на културния маратон в зала 1 на НДК. Минути, преди „виновникът” за съществуването на феста Жаклин Вагенщайн – досущ, като платинена русалка, да поздрави най-верните му фенове, на сцената, с впечатляващи ефекти и намигващи заигравки между думите и изображението, заблестя със „Светлата страна” , глас (от Бога), текст (от Жаки) и въздействащ тоалет (както и цялото светлинно шоу - от Поли Герасимова) Рут Колева.



Дъщерята на кинокритика, сценарист и издател Раймонд Вагенщайн и внучка на режисьора, сценарист и писател Анжел Вагенщайн Жаки, логично развълнувана с кратки думи подкани зрителите да се потопят в почти двуседмичната наслада (от 11-и до 22-ри октомври) на фестивала, който тази година е под наслов „Екранът – музика на буквите!”. И подсети уважаемата аудитория, че тазгодишното му издание вече е с конкурсен характер, като в звездния журиращ състав влизат имена, като Бруно Куле, Дориана Леондеф, Кийра Чаплин и Илиян Джевелеков.



Случайно или не, може би за да е съвсем достоверно и оригинално, честта да открие 3-тия сезон на “Cinelibri” се падна на носителя на „Оскар”, режисьора Роман Полански, и неговата интерпретация по едноименната книга на френската писателка Делфин дьо Виган (автор на 6 романа и носител на 7 литературни награди) „По действителен случай”. Филмът е хубав. Защото е френски! Ако бързате всичко да се случи сега и веднага, и да е поднесено на тепсия - както сме свикнали с американските продукции, е, няма да стане!



Накратко – новоизлюпена писателка, причинила неочакван, даже и за себе си, словесен фурор сред кликата на четящите, среща случайно или не интригуваща млада дама. Среща „Нея”. Помежду им пламва интелектуална искра, довела до дълги разговори, многобройни срещи, петимно приятелство, дори – съжителство. Постепенно, неусетно и бързо, „Тя” буквално нахлува в ежедневието, срещите, имейлите, храната, тетрадките, спомените, апартамента,… в живота на писателката. И става обсебващо страшно!



Филмът, в който има и типичен френски хумор, и присъщо европейско напрежение, спокойно можем да определим като психологически трилър, оставащ с любопитен, отворен завършек. На нас, сюжета на този, малко ни напомня за друг толкова драматичен и динамичен филм, в главните роли с Бриджит Фонда и Дженифър Джейсън Лий „Неомъжена бяла жена”.

В ролята на почти безизразната, неугледна и съкрушена писателката отново ще гледаме Еманюел Сение - френска актриса, модел, манекен и певица. „Отново”, защото този е поредния филм, в който тя играе, под режисурата на съпруга й Роман Полански, за когото Еманюел е # 4 в брачната листа. Припомнете си номинираната за 2 награди „Сезар“ (за най-добра поддържаща женска роля в „Площад „Вандом” и „Едит Пиаф: Животът в розово“) в невероятния шедьовър на режисьора от 1992-ра год. „Горчива луна”! Както и във „Венера в кожи”, „Деветата порта”, „Безумецът”.


За да видим „Нея” с фаталното й излъчване и обсебване, Полански е поканил парижанката с огромни очи Ева Грийн, бивш фотомодел. Тя е носителка на награда на „БАФТА” и е номинирана за „Европейска филмова награда”, „Сатурн”, „Сателит” и „Златен глобус”. Участва в сериалите „Камелот” и „Викторианска готика” и филмите „Небесно царство”, „Златният компас”, „Перфектно чувство”, „Казино Роял”, „Град на греха 2: Жена, за която да убиеш”, „300: Възходът на една империя” и др.

Повече за фестивала вижте тук 

 

More Movies & TV