Следва

"Resonances de Cartier" Jewelry Collection Launch. Редакторите гласуват по съвест, вижте кой печели!

Fast Fashion: Любомира Пецанова

Underground academy...

All fashion преди 6 години

Пецанова, гордо дипломиран моден дизайнер в НХА, относно себе си и професията си разкрива: "Моден дизайнер" е не просто титла, а мечта, за която се боря от малка, сега съм с една крачка по-близо до това да я превърна в реалност. Модата е не просто явление и бизнес, тя е съвкупност от интелект, смелост, далновидност, идеи, дизайн и креативност, от мечти и много, много усилия и труд."

No man's land е името на последната модна колекция на Любомира. Линия, достатачно провокативна да привлече всички погледи. Бъдете космополитни и заредете модната си призма с нови талантливи дизайнери. Сред които и Люба:

V.S: Let’s break the ice, Европа - Ничия земя?
Л.П: Последният ми проект е моята дипломна работа, с името No man's land /Ничия земя/, в която разглеждам последните 100 години от развитието на континента Европа и индивида, който обединява белезите на Изтока и Запада и създава една нова идентичност, тази на Ничията земя. Използвах естествени материи (лен, памук, студена вълна) и цветове, типични за ориенталския свят, съчетани с бизнес излъчването и изчистения силует в Европа. В основата е темата за приемането и отблъскването на чужди и свои, за историческите събития през последния век, за които разделението е фактор,а обединението - мит. Включих и последния етап от формирането на тази ничия земя, а именно Арабската пролет (бежанската вълна). Колекцията съдържа 12 модела, от които 7, изпълнени в материал. Създадох я с въпроса: Дали приемането на различните е възможно и ако да, то адекватен ли ще е крайният резултат?



V.S: Чистото вдъхновение идва от твоята собствена интерпретация на модното изкуство, от конкретен артист или от необходимостта от лична креативна експресия?

Л.П: Винаги има нещо неоткрито, неизпробвано и ненаучено, така че тепърва ще развивам стила си в модата, респективно модната илюстрация. Трябва да отбележа, че графиката ми допада повече от живописта, но се старая в последните две години да откривам все повече красота в цветовете. Черпя инспирацията от авторската експресия в илюстрациите, когато една творба е създадена с чувство и много любов, си личи. Анализирам ги - началото и края на линията, дебелината, натискът на четката или молива, цветовете и различните материали, с които се постига даден ефект. Но напоследък премислянето и анализирането ми пречат на творчеството, затова просто трябва да действам.


 

V.S: Еразъм в Милано!? Разкажи ни повече за италианската мода въобще и street style мода в частност?
Л.П: В Милано прекарах зимния семестър от трети курс в Accademia di Belle Arti di Brera, семестър, изпълнен с много препятствия и трудности, за които въпреки това съм благодарна, защото излязох от зоната си на комфорт, а в тези моменти човек израства и придобива нови умения. Италианската street style мода е обликът на града, без значение от възрастта, живеещите и туристите се стараят да поддържат репутацията на града като модна столица. Забелязах, че повечето младежи не се влияят от сезона, стараят се да изглеждат елегантни, независимо че навън е -10 С, линията на дрехите и цветовете са минималистични, тренд е oversize облеклото, естествените материи са предпочитани, цялостният вид дава заявки за луксозен, но същевременно младежки и ненатрапчив. Разбира се, има и по-ексцентрични модни последователи, които ярко се открояват от тълпата с разноцветни десени върху дрехите, с интересния подбор на различни материи в дрехите или изключително екстравагантните аксесоари, които си позволяват да носят в ежедневието. Единственото нещо, което ми липсваше в цялостната визия беше излъчването. Повечето изглеждат като модели, излезли от списание или готови за фотосесия, но излъчването и уникалността, която всеки човек носи е притъпена до минимум.

V.S: Твоят фешън фетиш?
Л.П: Аксесоарите и в частност слънчевите очила. Аз не просто ги харесвам, а ги обожавам.

V.S: Как изглежда модерният българин в очите ти?
Л.П:
Важното е, че го има и може да се срещне често. Модерният българин има излъчване и личен стил. Само една разходка из центъра на София може да ти даде идеи да твориш. Все повече забелязвам, че световните модни тенденции вълнуват и българите, и не само в столицата. Харесва ми, когато всичко е премерено, с вкус, не гротескно натрапчиво или с прекалено стриктно спазване на трендовете, без осъзнаване защо и как да бъдат приложени в ежедневието. Но когато човек е интелигентен, осъзнат и културно образован, рядко допуска грешки в облеклото.

V.S: Като за финал, какво следва?
Л.П:
Следващото от мен тепърва предстои.


 Модели: Сияна Костова и Джулиана Донева
Фотограф: Марио Младенов 

More All fashion