„Парижки предизвикателства – игра с образи”

С ключовите елементи светлина, цвят, огледала и симетрия, калейдоскопа трансформира предмети и сцени от ежедневието във визуално стимулиращи, красиви илюзии.

Като добавим към тази „рецепта” и тренираното око на художника с усет към детайла, личната емоция, професионалното образование със специфична насоченост (текстил), индивидуалното възприятие и „смесим добре” тези съставки ще получим ... „ Парижки предизвикателства - игра с образи” - предстоящата поредна самостоятелна изложба на Соня Ковачева в галерия Аросита. Изложбата се открива на 25-ти октомври и се фокусира върху най-новите произведения на авторката, вдъхновени от последния й престой в Париж. Част от тях са сътворени там, на място чрез един особен акт на творчество, процес, сам по себе си превърнал се в изкуство. Създавайки фротажите си върху метални орнаменти на врати и декоративни решетки из парижките улици, самата Соня е провокирала интереса на минувачите и е станала част от творческата атмосферата на града.

Подходът на Соня е мултидисциплинарен и е основан на експеримента. Фините и деликатни фротажи с молив върху хартия контрастират с ярката цветност и наситения колорит на живописта и колажите й. Смесената техника комбинира живопис и рисунки с текстил, пътни карти, и печатни материали. Креативна и изобретателна Соня, създава изкуство на улицата, в ателието или дома си, навсякъде, където е вдъхновена. Тя взима предмети и обекти от ежедневието и детайли от тях, и променя смисъла им. В един различен контекст, върху платното или хартията, те получават нов живот. Заинтригувана от цветни десени, орнаменти от ковано желязо или просто брошури от изложби и репродукции на произведения на изкуството, Соня умело ги вплита в работите си по специфичен начин, оформящ нейния личен художествен почерк. Стилова особеност са и орнаментално-декоративните елементи, които допълват и подчертават фигуралността, изграждайки хармонична и уравновесена композиция.

Резултатът от всички тези похвати и експериментални техники са емоционално наситени образи със собствена история, разказани чрез една нова визуална азбука, образи, запечатали спомени. Живи и динамични, екзотични и завладяващи, те ни връщат към отминали времена и различни цивилизации. Рядко срещаното, нетипично, но оригинално съчетание на европейска, азиатска и африканска култура, на модерно и съвременно изкуство интригува зрителя и провокира образното мислене. Кара ни да търсим познатото и да откриваме новото, видяно през очите на авторката. Соня ни въвлича в собствения си свят, споделя го с нас и ни кани да надникнем в него.

Изложбата на Соня Ковачева остава извън социална критика, кара ни за миг да забравим за комерсиализацията и конформизма, характерни за съвременните общества. Потапя ни в един свят на цвят, линия и форма, света на чистото изкуство, създадено и съществуващо само за себе си.

Соня Ковачева е доказал се автор на съвременната арт сцена и доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, катедра „Текстил – изкуство и дизайн”. Има самостоятелни изяви и ред участия в български и международни форуми, кураторски проекти, пленери и изложби за съвременно изкуство, между които глобалния проект „Imago mundi” Венеция, „Фротажи”, Вила Валдберта и галерия GEDOCmuc, Мюнхен, Център за съвременно изкуство Ниш, Сърбия, и др. Активен участник е и във фестивали за съвременно изкуство в Благоевград, София и др. ..Настоящата й самостоятелна изложба е шеста поред.

Как художничката опредметява своите впечатления и представи за пространство чрез цвят, светлина, мотиви и десени можете да видите в галерия Аросита между 25.10 и 7.11.2017, от понеделник до петък между 15 и 19 часа.
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.