Следва

„Манипулаторите са сред нас”

Cinelibri и "Завръщане в Монтаук"

"Мъжете и жените имат тотално различни идеи за това какво искат да бъде тяхната любов"...

Movies & TV преди 6 години

С тези думи немският кинорежисьор и жива легенда Фолкер Шльондорф откри прожекцията на най-новия си филм “Завръщане в Монтаук” в кино Люмиер. Освен с бурни аплодисменти преди и след прожекцията, Шльондорф беше и награден от екипa на Cinelibri с почетна награда за цялостен принос към киното и литературата.

Частично адаптиран от автобиографичната повест на Макс Фриш с подобно заглавие, “Завръщане в Монтаук” разказва историята на писателя Макс Зорн (Стелан Скарсгард), промотиращ последната си книга в Ню Йорк заедно с настоящата си жена Клара (Сузан Волф). В разгара на ПР кампания, Макс се изправя пред миналото си и пред града, който му напомня само и единствено на друга. Тя се казва Ребека (Нина Хос) и е неговата пропиляна възможност, несбъднатото му бъдеще и незабравената любов.

Трудно е да избягаш от себе си, а още по-трудно е, когато си писател. Всяка любов, било то минала или настояща, съзнателно провокира въображението ти и винаги има риска да стане просто ДНК за следващия роман. Борбата да се превъзмогнат негативите на миналото или накратко “vergangenheitsbewältigung” е водещ процес и ключово понятие в пост-военната германска култура, както и в творчеството на Шльондорф. В такъв двубой с миналото се намира и Макс. Желаейки да поправи грешката си от тогава, той се втурва в преследване на своята идея за това какво биха могли да бъдат те, сега.

В контраст с лутащия се Макс, по-силният персонаж в историята, Ребека притежава последната дума за бъдещето на техните някогашни взаимоотношения. Всяко нейно действие, макар и донякъде подвластно на старите емоции само подчертава безнадеждността на въпроса задаващ си и двамата: не можем ли днес да живеем като вчера?

Отговорът, обаче се крие в Монтаук!


 

More Movies & TV