Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 23.10 - 29.10

Истории от живота: Райън Гослинг

Превърна се в интернет сензация и получи удар в лицето от Харисън Форд…

Celebrities преди 6 години

Като че ли Райън Гослинг винаги е бил известен – свири в рок бандата Dead Man`s Bones (имат издаден цял албум), активно се снима, има множество награди (но не и „Оскар”), герой за подражание е (в апликацията за видеа Vine, която бе затворена тази година).

Практически не толкова значими неща, докато всъщност Гослинг е неимоверно известен и в неговия случай говорим за непрекъснато възходяща популярност. Безусловно той сега е на върха - актьорът ще продължи да играе героя на Харисън Форд в продължението на култовата класика „Блейд Рънър 2049”, чиято премиера беше този месец и по която искрено се прехласнахме ТУК!

„Клуб Мики Маус”

На Гослинг му провървява още в началото на кариерата. Като дете попада в The All-New Mickey Mouse Club – една от най-старите шоу програми в Америка за таланти, в която децата се снимат в клипове със сценки. Много от участниците в „Клуб Мики Маус” по-късно стават световноизвестни звезди. В шестия и седмия сезон заедно с Гослинг в шоуто са Кристина Агилера, Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк. Колкото и да е странно, Гослинг не става музикант (Dead Man`s Bones не влиза в сметката), а се посвещава на телевизията. Като дете Райън се снима в доста сериали на паранормална тематика („Побиват ме тръпки”, „Пси фактор”, „Страхуваш ли се от тъмнината?”). Явно единственият страх, останал у Гослинг от този период на кариерата му, е страхът от телевизията. Дори и сега, когато сериалите вече не се асоциират със „сапунените опери”, актьорът не бърза да се върне на малкия екран (Saturday Night Live също не се брои).

Сериозният актьор



19-годишният Гослинг решава да скъса с лековатите роли и навлиза в голямото кино. Пробив му носи филмът „Фанатикът”, където играе ролята на неонацист, някога учил в еврейско училище и мечтаел да стане равин. След филма за Гослинг заговарят сериозно – „Фанатикът” получава главната награда на фестивала „Сънданс” и е номиниран за награда на Европейската киноакадемия. Тогава Гослинг става известен и в Русия – през 2001 година лентата е показана на Московския международен кинофестивал, където получава още две награди. Само че актьорът е забелязан преди всичко от професионалната гилдия – за зрителите „Фанатикът” минава на практика незабележимо.

Кумир на тийнейджърите

Превъртаме историята с три години напред – именно тогава Гослинг сключва холивудска сделка с дявола. Съгласно този договор актьорът получава роля, която му носи популярност, но рискува дълго да не може да „изскочи” от този образ. Като „Титаник” на Ди Каприо, „Здрач” на Робърт Патинсън, „Хари Потър” на Даниъл Редклиф – и накрая – „Тетрадката” на Гослинг. Впрочем, по пътя към ролята на романтичния юноша Ноа Калхун, актьорът едва не бива изместен от бившия си партньор в „Клуб Мики Маус”- Джъстин Тимбърлйк. „Тетрадката” получава осем премии „Teen Choice Awards” и наградата на MTV за най-добра целувка. Колкото и невероятно да звучи сега, толкова впечатляващият романс на екрана (най-вече за тийнейджърите), който Гослинг и партньорката му Рейчъл МакАдамс успяват да пресъздадат, е за сметка на безумната им вражда на снимачната площадка.

Приятел на Никълъс Рефн



Вече писахме, че след подобни роли на актьора се налага да се отдаде на порочен живот, за да се откъсне от популярния образ, и това изглежда е един от най-интересните моменти във всяка кариера. Филмът „Ларс и истинското момиче” спасява Гослинг от трудната зависимост многократно да повтаря образа от „Тетрадката”. В него той се превъплъщава в образ, напълно противоположен на този на Ноа, именно - образа на социофоба Ларс, който започва романс с гумена секс-кукла. Но главният пробив за Гослинг всъщност идва след две негови участия под режисурата на ексцентричния датчанин Никълъс Уиндинг Рефн. Историята: Продуцентите на „Живот на скорост” избират Гослинг за главната роля и му разрешават самият той да избере режисьора. Първоначално за проекта е привлечен Нийл Маршал (може би ви е познат като постановчик на две от грандиозните сражения в „Игра на тронове” – Черна вода и Битките за Вала), но актьорът, бъдещ голям фен на Рефн, кани именно него да режисира филма и не бърка. Не съжалява и Рефн, за когото след „Живот на скорост” се разкриват огромни възможности за кариерно развитие.

Неслучайно датчанинът се слави като скандален и провокатор. Вместо динамичен екшън, следващият негов филм е „Само Бог прощава”, за който той отново ангажира Гослинг. Тази красива история е помрачена само от едно - Рефн го кани след отказа на Люк Евънс, предпочел роля в „Хобит” пред възможността да участва в новия филм на датчанина.

И все пак отношението между Гослинг и Рефн надхвърля обичайното между режисьор и актьор. Мнозина са склонни да преувеличават, като наричат актьора муза на автора на „Живот на скорост” и „Неоновият демон”. Иначе обаче е трудно да се обясни как Рефн се обяви в защита на режисьорския дебют на Гослинг „How to Catch a Mоnster”. От документалния филм „Моят живот, заснет от Никълъс Уиндинг Рефн”, зрителите научават колко близък е Гослинг със семейството на режисьора и какво се крие зад думите „изпълнителен продуцент” в субтитрите на „Само Бог прощава”. Когато възникват проблеми с финансирането на филма, Гослинг и Рефн бързо се отзовават на предложението на тайландските инвеститори да посетят представянето на „Живот на скорост” в Тайланд. Когато през 2016 година попитали режисьора кой би могъл да изиграе образа му в негова кинобиография, Рефн, без да се замисли, отговорил: „Райън Гослинг”. Възможно е да се е шегувал, но ние вярваме, че това е истина.

Интернет миймовете



Покрай всичко останало Гослинг вдъхновява Райън МакХенри за създаването на мийма „Райън Гослинг не иска да изяде зърнената си закуска”. Той вече е станал класически и искрено вярваме, че не може да сте го пропуснали.

През 2015 година МакХенри умира от рак и ползвателите на социалната мрежа организират флашмоб в подкрепа на роднините му. В него взима участие и самият Гослинг. В края той изяжда своята зърнена закуска.

Едно от най-важните качества на Гослинг по стръмния му път към върха е самоиронията. Той се снима в скечове в SNL шоуто и стоически изтърпява „влаченето” на Харисън Форд, от когото случайно получава удар в лицето на снимките на „Блейд Рънър 2049”. Впрочем, епизодът, в който актьорът отхапва от самия Индиана Джоунс, не е включен във филма.
Но независимо от това той остава дълбока следа.

Както и самият Гослинг, тотален любимец. Нали?


Джазмен



Може само да гадаем каква ще е следващата роля на Гослинг, след като популяризира джаза с героя си в „Ла Ла Ленд”. Можем да твърдим уверено единствено: ако запеете „City of Stars”, най-вероятно седящият до вас ще започне да ви приглася.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 11 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.