Следва

Тайните на гениалните прости неща. Как да опаковаш за уикенд трип

SHARP - Технология с традиции

Много от водещите компании в сферата на технологиите започват историята си съвсем обикновено и невзрачно и...

All About Life преди 14 години

Много от водещите компании в сферата на технологиите започват историята си съвсем обикновено и невзрачно и тогава никой не би предположил, че нещо толкова дребно ще придобие такива размери, че от него ще се възползват милиарди.

Историята на компанията SHARP започва на 15 септември 1912 г. от работилницата за метални изделия в Токио, която открива младия 19 годишен шлосер Токуджи Хайакава. За начало Хайакава получава патент за изобретението му катарама за колан, която не изисква дупка и струва една стотна от йената. Взима на заем 40 йени, прибавя и свои 10 и започва производство на катарами. Работният колектив се състоял от трима човека, в това число и самия Токуджи. Цели дни по 16-17 часа Хайакава, заедно с двамата си помощника изработвал катарами. След месец Токуджи си разчистил сметките с кредиторите и към края на първата година от дейността си имал известен капитал. Към производството на катарами се прибавило и изготвянето на обръчи за чадъри и водопроводни кранове. Скоро Хайакава получава патент за оригиналния механизъм за чадъри с плъзгаща се втулка и производството се разширява още повече.

Третият етап в бизнеса на Хайакава започва през 1914 г., когато бил открит новият завод, в който всички стругове и механизми били снабдени с двигател с една конска сила. Това бил уникален завод с ненадмината производителност във времената на ръчния труд.

Не всеки знае, че в превод SHARP означава остър, рязък и това не е просто съвпадение. През 1925 г. Токуджи Хайакава патентова и започва производството на „вечно острия” механичен молив и това изделие дава името на компанията SHARP.

След 8 г. в завода се трудят повече от 200 работници, които пускали на пазара изделия за 50 хиляди йени на месец. Но на 1 септември 1923 г. в Токио става мощно земетресение 7,9 бала и за миг заводът бил напълно разрушен, а Токуджи Хайакава загубва жена си и двете си деца.

Само след 4 месеца бизнесменът създава нова компания Hayakawa Metal Works в Осака и в началото на 1925 г му идва идеята за производство на радиоприемници. За учудване на всички, инженерите от компанията, нямащи никакъв подобен опит, създават първия модел японски радиоприемник и незабавно компанията започва серийното му производство. Първите модели радиоприемници са наречени с вече известното на всички – SHARP. Били разработени четири модела, чието производство достигнало до 10 хиляди броя на месец. Мигновено SHARP завоюва известност в цялата страна и скоро след това започва търсене и в съседните страни. За да удовлетвори растящите потребности на пазара, в Шанхай и Хонконг се откриват дъщерни предприятия и SHARP става един от най-крупните производители на радиотехника в Азия.

На 5 август 1945 г. приключва Втората световна война с пълна капитулация на Япония. Опустошена, гладна и бедна страната се намира в остра икономическа криза. По това време SHARP губи филиалите си зад граница и прави масови съкращения. Компанията се намира на границата на банкрута. Частично се спасява с пласирането на собствените си акции на фондовата борса в Осака. През 1950 г. дългът на компанията съставлявал 4,5 милиона йени, а стойността на една акция се оценява на не повече от 14 йени. Започналата война на САЩ с Корея дава на компанията още един шанс. Големите заявки на радиоприемници, заради военните действия, дават на SHARP възможност за чувствителни печалби.

През 1951 г. производството достигнало до 430 хиляди радиоприемника, а курса на акциите нараснал до 53 йени. Тогава компанията пуска първия си модел японски черно-бял телевизор и започва серийно производство на телевизионна апаратура. За да привлече клиенти SHARP предлага безплатно техническо обслужване на телевизионните приемници, което позволява значително увеличаване обема на продажбите и производството достига до 500 телевизора на месец. Към август 1953 г. 60% от радио и телевизионната техника идва от заводите на SHARP.

През 1958 г. компанията създава собствена търговска мрежа и влага големи средства за активна рекламна кампания за представяне на марката на световния пазар и прави сериозни инвестиции в изследвания в електрониката.

През 1960 г. започва серийно производство на цветни телевизори, а през следващите години на микровълнови печки, настолни калкулатори и калкулатори с интегрални схеми.

Понататъшното развитие на компанията определя успехите и` в областта на технологиите с течни кристали, микросхеми и полупроводници. През 1973 г. се появява първия в света джобния калкулатор SHARP, съдържащ течнокристален дисплей. В същото време в лабораториите на SHARP разработват уникалните принципи на слънчевите батерии, а в медицината широко приложение намират монитори за рентгенови апарати, портативни електрокардиографи. Асортиментът на продукцията на SHARP включва стотици модели теле, видео, аудио апаратури, домакински електроуреди с електронно управление и индустриални прибори.

Един от технологичните пробиви на компанията става изобретения в 1982 г. портативен компютър. Разработването на първия в света 14 инчов широко екранен тънкопрофилен цветен TFT LCD монитор през 1988 г., открива епохата на масовото използване на течнокристалните технологии в компютърната техника. По натам всички изделия на SHARP са оборудвани с LCD монитори.

През 1994 г. излиза 21 инчов монитор, през 1995 28 инчов и през 1996 г. се появява цветен LCD notebook персонален компютър с връзка с Интернет (серията PC-A400), оборудван с ярки, ясни LCD екрани, предлагащи 30% по-голяма яркост.

Днес компанията SHARP е един от крупните производители на микроелектроника и компютърна техника в света, притежаващ няколко хиляди уникални патента. 40% от всички LCD монитори на пазара са нейно дело.
Развитието на SHARP е история на триумфа в иновационната политика на ръководството на компанията, позволяващо и` да бъде стабилен лидер на пазара в своя сектор.

Сега SHARP представлява широка мрежа от филиали, занимаващи се с производство и маркетинг, няколко големи научноизследователски центрове и лаборатории, заети с разработване на нови технологии. Президент на корпорацията от 1998 г. е г-н Катсухико Мачида.

Производствената сфера в дейността на корпорацията включва производство на битова, офисна, видеоелектроника, информационни системи и електронни компоненти. Своят успех SHARP дължи на съчетаването на високо качество с умерени цени, плюс уникални особености – продукти, които другите не могат да повторят. Неин основополагащ принцип е искреност и креативност, заедно с ясната цел да повишава качеството на живот на хората посредством водещи технологии.

Мисленето по света се променя и все повече компании осъзнават своята екологическа отговорност за бъдещите поколения. SHARP се отнася с отговорност и образцово поведение към околната среда и природните ресурси в рамките на екологична икономика. Това означава разработване на съвременна продукция, екологично чисти производствени процеси, образцово рециклиране и алтернативни източници на енергия.

Интерсервиз Узунови АД е официален дистрибутор за България на SHARP.

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.